maanantai 15. joulukuuta 2014

Hyasintteja ja ajatuksia Joulusta



Minulle tuli eilen joulumieli. Se on harvinaista, että se tuli näin aikaisin. Eikä se ole ollenkaan itsestään selvyys, että se edes tulee. Minä pidän Joulusta kyllä ja haluaisin järjestääkin itse Joulun, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa se onnistuu edes jollain tasolla. Vietämme mieheni kanssa Joulua yleensä perheidemme kanssa. Tänä vuonna olemme aattona minun kotikotona ja Tapaninpäivänä menemme anoppilaan Joulun viettoon. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikinä saamme myös Jouluksi vieraita meille Joulupäivänä ja se on aivan ihanaa! Haluaisin järjestää myös aaton meillä joskus, mutta vanhempani ovat sen verran jääräpäitä etteivät kuulemma lähde kotoaan Jouluna mihinkään :) Ilmeisen tuttu ilmiö :) Minussakin elää se pieni Joulun touhottaja vaikka en sitä kovin usein julki tuokaan. Nyt odotan innolla, että saan vihdoin järjestää Joulua meillä kotona myös. Innostuin kattamaan pöydän kauniiksi ja kuvaamaan kauniita joulukukkia siinä. Kuvitelkaa taustalle soimaan Ave Maria niin pääsette kanssani samaan tunnelmaan.




Minua ahdistaa kuinka Joulusta on tullut hössötyksen ja materialismin aika. Ihmiset tuntuvat menevän paniikkiin ja hössöttäminen on melkoista. Lahjoja ostetaan enemmän kuin ikinä. Tai ei ehkä enempää määrälisesti, mutta kalliimpia ainakin. Minun täydellinen Joulu olisi rauhallinen nautiskelun aika. Kävin eilen kuuntelemassa Samuli Edelmannia Tampereen Tuomiokirkossa ja konsertti oli aivan mahtava. Juuri sellaisia lauluja haluaisin kuunnella Jouluna eikä mitään Kulkusia. Joulukukat ja niiden tuoksu liittyy myös minun Jouluuni. Hyasinttien vahva tuoksu tekee minulle Joulun. Vaikka olenkin astmaatikko minä siedän hyasintteja eivätkä ne aiheuta minulle hengenahdistusta. Se on onni, koska hyasintti onkin minulle rakkain joulukukka. Erityisesti pidän herkistä ja kauniista vaaleanpunaisista hyasinteista. Sopivat minulle erinomaisesti myös niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Joulun ei tarvitse olla aina räikeän punainen Kulkusilta kuullostava ja lanttulaatikolta tuoksuva. Joulu voi olla herkkä ja vaaleanpunainen hyasinteilta tuoksuva, Ave Marialta kuullostava ja muiden maiden jouluruoilta tuoksuva. Meillä onkin ajatuksena Joulupäivänä tehdä muiden maiden jouluruokia ja nautiskella pitkään ja hartaasti näin. Mieheni siskon perhe ja heidän 3 lastaan on tulossa meille. Saadaan tehdä itsemme näköinen Joulu ilman vanhempien perinnevaatimuksia. Ihanaa! Pääsemme osalliseksi perinteisiin molempien meidän kotona kuitenkin.

Blogiringin kautta pääsin osallistumaan valtavan ihanaan Kauppapuutarhaliiton joulukukka-kampanjaan. Käyhän kurkkaamassa Kauniisti Kotimainen sivustolta omien lempikukkiesi hoito-ohjeet. Facebook-ryhmä kannattaa myös katsastaa, siellä on kaikkia hyviä vinkkejä ja valltavan kauniita kuvia! Itse suosin ehdottomasti kotimaisia hyasintteja. Ne tunnistat sirkkalehti-merkistä. Silloin on laatu varmasti kohdillaan ja samalla tiedät, että joku suomalainen on tehnyt arvokasta työtä kukkien eteen ja työllistänyt itsensä sillä. Marketeissa myydyistä kukista suurin osa onkin kotimaisia mitä niitä siellä katselin. Kukkakaupassa täti osasi kertoa, että pyöreässä ruukuissa myydyt ovat kotimaisia ja neliskulmaisessa ruukussa myydyt ulkolaisia. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa.





Kuulisin mielelläni aatteita myös muiden Jouluista ja millainen Joulu on teille mieluisin. Itselleni ehdottomasti rauhallinen ilman turhia kiljumisia ja huutamisia. Saunominen kuuluu Jouluun. Hyvät ruoat kuuluvat Jouluun. Hautausmaalla kävely, ehkä joulukirkkokin. Lumiukko pitää nähdä. Rakkaiden kanssa yhdessä oloa ilman kiirettä ja hössötystä. Pelien pelailua. Siskollani ja minulla on 20 vuoden perinne pelata aina Jouluna Afrikantähteä ja tänäkin vuonna varmasti aattona pelaamme. Alkoholi ei meidän Jouluumme kuulu paitsi lasillisella viiniä ruokapöydässä. Kauniit kukat pitää näkyä ja tuoksua. Hyasintteja aion antaa tänäkin Jouluna ihmisille.
Jätähän kommenttikenttään viesti ja kerro millainen sinun Joulusi on tai millainen haluaisit sen olevan.

Rauhallista ja hyasinteilta tuoksuvaa Joulunaikaa teille kaikille rakkaat lukijat!





YHTEISTYÖSSÄ




7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Ihanan harmoninen tunnelma! Meidänkin jouluun kuuluu hyasintit, valkoinen ei sitä paitsi edes tuoksu niin voimakkaasti kuin muun väriset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Harmoninen rauhallinen ja kaunis Joulu olisikin minun haaveenani :)

      Poista
  3. Minä haluaisin joskus viettää joulun metsässä, jollakin laavulla tai sit Lapissa, jossain erämaakämpässä mihin ei edes tule sähköjä! Salaiset haaveeni, jotka onneksi myös tuo meidän isäntä allekirjoittaa, ja ehkä jo ensi vuonna pakenemme joulua Lappiin!! ♥

    Vaikka itsekin tykkään joulusta tosi kovin, en siedä mitään hössötystä. Ja INHOAN sitä lahjahelvettiä, mikä nykyään, etenkin lapsiperheissä on. Miksi pitää ostaa kymmeniä lahjoja? Sit niitä lahjapapereita revitään pois lahjojen päältä ja lahjat heitetään johonkin nurkkaan, eikä niitä arvosteta millään tavalla. Itse ostan kummilapsilleni pienet paketit, mutta tärkeintä on se, että muistaa viettää aikaa niiden lapsien kanssa ja touhuta niiden kanssa. Ei sitä aikaa oikein voi rahalla tai lahjoilla korvata....

    Meillä jouluaatto alkaa aina aamusaunalla. Tai siis ensin koiran kanssa pitkä lenkki ja sitten saunaan. Tänä vuonna ollaan aatto miehen veljen tykönä ja joulupäivä sitten mun vanhempien tykönä. Se joulupäivä onkin mulle vasta se varsinainen aatto, kun äidin ja iskän luona saan osallistua ruokalistan suunnitteluun, ruokien tekemiseen ja esille laittamiseen! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kun kuullostaa ihanalta! Lapissa varmasti saisikin kunnon joulutunnelman kun lunta olisi melko takuuvarmasti. Tuollainen voisi joskus olla itseasiassa oikein ihana ajatus.
      Jaan kyllä ajatuksesi noista lahjoista. Olen sen verran tylsä kummitäti kolmelle kummilapselleni, että ostan vain tarpeellista. Leluja ja muuta krääsää saavat ostaa muut. Minä ostan tylsiä ja tarpeellisia juttuja joita heidän vanhempien tarvisi jossain vaiheessa ehkä ostaa heille kuitenkin. Lapsetkin osaavat olla niin vaativia nykyään ja pyytävät ipadeja ja iphoneja ym joululahjaksi. Mielestäni Joulussa tärkeintä on yhdessä olo ja toiselle ajan antaminen <3

      Poista
  4. Olipas kiva joulunodotuspostaus. :) Minäkin ostin viime perjantaina itselleni joulukukan, valkoisen joulutähden, ja fiilistelin viikonloppuna sitten joulutunnelmissa leipoen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoiset joulutähdet ovat ihania. Taidanpa hankkia sellaisenkin tänne kotiin. Jouluisin kukkia tulee ostettua runsaasti, muutoin voisin olla aktiivisempi kukkien ostaja koska aina ne piristävät mieltä kummasti. Viime viikolla nimipäivänäni sain kauniin kimpun valkoisia tulppaaneita mieheltäni joten nyt meillä on kämppä täynnä kukkia :)

      Poista