Olen tehnyt muutaman kerran Suomessa kanaa uunissa ja se on joka kerta todella hyvää. Olen kesäisin grillannut kokonaista kanaa jonka takamukseen on tungettu kaljatölkki :) Kuullostaa häröltä, mutta on valtavan hyvää!
Suomessa en valmista marinoimatonta (!!) raakaa broileria ole nähnyt kuin pakastealtaissa joten olen sieltä sitä ostanut. Ilmeisesti kulutus on niin pientä todella, ettei sitä kannata myydä tuoreeltaan. Todella harmillista. Mutta pakastekanastakin saa hyvää.
Nyt tein Jamie Oliverin ohjeella tämän kanan. Tämä on todellista nostalgiaruokaa minulle. Asuin Englannissa kun Jamie Oliverin ensimmäinen tv-ohjelma tuli The Naked Chef. Sitä katsottiin koko au pair perheen voimin ja reseptejä testailtiin. Yksi ohje mitä tehtiin siis jo vuonna 1999 oli tämä nimenomainen ohje jossa kanan nahkan alle laitetaan maustevoita ja kanan pyllyyn tungetaan sitruuna. Muistan kun au pair perheeni isä Mike naureskeli tunkiessaan sitruunaa kanan pyllyyn. Itseänikin hymyilytti nyt 15 vuotta myöhemmin tehdessäni samaa.
Itse tarjosin kanan valmiiksi leikattuna, mutta aivan yhtä hyvin voit nostaa kokonaisen kanan pöytään ja jokainen ottakoon mitä haluaa.
Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Uunissa paistettu kokonainen kana Jamie Oliverin tapaan
1 kokonainen broileri (1,5 kg)
maustevoi:
100g voita
suolaa
mustaapippuria
2 solovalkosipulia
tuoretta timjamia
½ -1 sitruunan kuori raastettuna
sitruuna
- Sulata kana ohjeiden mukaisesti.
- Valmista maustevoi raastamalla valkosipuli ja sitruunankuori
- Sekoita valkosipuli, sitruunankuori ja huoneenlämpöinen voi ja mausteet yhteen. Laita kylmään jähmettymään hieman.
- Laita reilusti maustevoita kanan nahkan alle ja levitä se kauttaaltaan sinne.
- Tee veitsellä sitruunaan reikiä ja laita se kanan takalistoon.
- Aseta kana uunivuokaan.
- Lämmitä uuni 240 asteeseen.
- Laita kana uuniin ja laske uunin lämpötila heti 200 asteeseen.
- Paista kanaa uunin keskiosassa 1h 20 minuuttia.
- Anna kanan levätä folioon käärittynä 15 minuuttia ennen leikkaamista.
Tarjoile kana heti.
Tämä on todella ihanaa ja maukasta. Maustevoi antaa makua ja kosteutta kanalle. Hetkessä olin taas 19v ja Englannissa ensimmäistä vuottani ja kuolasin Jamie Oliveria telkkarissa. Voi hyvänen aika sentään, että on tämän tytön miesmaku muuttunut niiltä ajoilta :D Oi niitä aikoja!
Olen niin samaa mieltä kokonaisesta kanasta! Ja minäkin asuin Englannissa monta vuotta! Tarttuukohan se sieltä? :)
VastaaPoistaHarmittavasti kokonaisia kanoja ei edes aina saa normikaupasta, joskus vain niissä pahoissa marinadeissa. Onneksi kuitenkin halliin voi mennä aina!
Luulen, että ulkomailla oppii syömään kokonaisia kanoja, Suomessa ei välttämättä :) Olen todennut pakastekanan ihan ookooksi koska tuoreen hinnat ovat aivan järkyttäviä.
PoistaTein tätä viime viikonloppuna ja oli kyllä helppo ja maukas! Paljon maukkaampaa ja mehevämpää kuin kaupasta ostettu kokonainen grillibroileri.
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit! Mikä tahansa hakkaa kaupan kuivan grillibroilerin :)
Poista70-luvun alusta asti syönyt kokonaista kanaa (ihan Suomessa) ja nyt ilokseni huomannut, että ainakin omassa Prismassani (Pirkanmaa) saa kokonaista kanaa sekä marinoituna että marinoimatta ihan vakiotuotteena hyllystä tuoreena, pakattuna kylläkin.. ja hinta vain vähän yli 5 euroa kilo ;)
VastaaPoistaSinähän olet edullista löytänyt! Täytyykin käydä tutkimassa oma lähi-Prismani. Kiitos vinkistä :)
Poistakiitos reseptistä! uunissa köllöttelee parhaillaan, tuskin maltan odottaa. Ja kokonaista tuoretta (kotimaista) broileria saa nyt myös luomuna. Löytynyt ainakin S-marketista.
VastaaPoistaMaistuiko? :)
PoistaHerkku-herkullinen resepti, kiitos. Tämä oli ensimmäinen kanani, jonka valmistin, mutta ei takuulla viimeinen. Kana on tiivistä, tummaa ja maukasta broileriin verrattuna.
VastaaPoistaKiva kuulla, että tykkäsit. Tämä on tosi herkullista. Pitäisi itsekin tehdä taas tätä :)
PoistaMä löysin tänään tuoreen maustamattoman broilerin k-supermarketista. Illalla menee uuniin, kuola valuu jo suupielistä �� Kirsi
VastaaPoistaToivottavasti maistuu! :) tuu kertomaan jos muistat.
PoistaMunkin lähikauppaan (k-market) on ruvennut ilmestymään tuoretta maustamatonta broikkua. Resepti ehdottomasti kokeiluu! :)
VastaaPoistaKaupoissa pikkuhiljaa alkaa olemaan tuoretta broileria paremmin saatavilla, onneksi! :)
PoistaLuomubroileri on karmean kallista, mut ehkä kerran vuodessa vedän elämän risaseksi ja törsään. Kun uunibroileri on syöty, ne luut kannattaa säästää ja keittää luulientä.
VastaaPoistaAnna
Ehdottomasti. Luista saa keiteltyä ihanan liemen. Ero on kuin yö ja päivä kuutioliemeen :)
PoistaKiinnostais toi "kaljatölkki resepti"
VastaaPoistaTässäpä resepti siihen :) http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/07/kaljatolkkikanaa-ja-grillauksen.html
PoistaToista kertaa menee jo kokonainen kananen tällä reseptillä uuniin! Ihanan mehukas & kovin maukas!!!
VastaaPoistaTosi kiva kuulla, että tykkäsit :) kyllä uunikana on herkkua! Ja voin kanssa kaikki on hyvää 😍
PoistaKana uunissa! :) Liekö osasin laittaa tarpeeksi mausteita, mutta seuraavalla kerralla enemmän jos nyt jäi vähäksi. Voisiko samaan vuokaan laittaa kasviksia mukaan? Mitä olet lisäkkeenä tarjonnut?
VastaaPoistaOnnistuikos broileri, tuliko tarpeeksi maukasta/mausteista? Voit hyvin kypsentää kasviksia samassa vuoassa. Esim kokonaiset perunat toimivat hyvin ja isot sipulipalat. Ei kannata laittaa liian pieniä paloja kasviksia koska niistä tulee vain mössöä. Isot palat tai puolessa välissä kypsennystä lisäys. Lisukkeena menee oikeastaan ihan kaikki! Couscous-salaatti on kiva, paahdetut perunat, riisi... Kaikki käy mitä tekeekin mieli!
PoistaHerkullista tuli! :) Ehkä mausteita voisi jatkossa laittaa vähän enemmänkin, mutta ei kyllä mauttomaksikaan jäänyt. :)
PoistaKiva kuulla, että onnistui! Mausteiden kanssa ei kannata nuukailla uuniruoissa :)
PoistaKiitos reseptistä. Oli erittäin maukasta kanaa. Tulee varmasti tehtyä vielä uusiksi.
VastaaPoistaKiitos reseptistä.
VastaaPoistaJännä miten se broileri vaihtaa lajia kanaksi kypsentämisen aikana...
VastaaPoistaKanaa onkin vaikeaa saada. Sitä ei saa edes pakasteena CM:ista tai Prismoista. Ainoat ostopaikat lienevät halli ja Stocka ja ehkä vain tilattuna. Itse olen metsästämässä sitä KANAA oikeaan kanaviillokkiin.
VastaaPoistaMutta miksi hlvt:ssä ohjeessa puhutaankin yhtäkkiä broilerista?! Ihme kitinää, ettei broileria saisi.
Ostin jälleen maissikanan tähän reseptiin Ison Ompun Cittarista. Sieltä kannattaa kokeilla.
VastaaPoistaKumpaa tässä nyt oikeasti käytetään kanaa vai broileria? Reseptissä puhutaan sekaisin molemmista. Nehän on kuitenkin kaksi eri asiaa. ;)
VastaaPoistaOstettiin kaupasta tuore maustamaton broilerin ja löysin tämän ohjeen. Broileri uunissa ja nyt odotellaan.
VastaaPoistaKiva blogi! Tässä reseptissä on kuitenkin kysymys broilerista tai kananpojasta(!), mitä jälkimmäistä sanaa ei Suomessa kait enää tunneta ollenkaan. Kana onkin sitten eri juttu, Saksassa asuessani ostin sitä silloin tällöin, sitä sai ihan helposti siellä. Keitossa todella hyvää ja aika eri makuista kuin broileri! Terkuin Iris
VastaaPoistaSuomessa kanaa ei saa mistään, ei edes Hakaniemen hallista. Kanan liha on rusehtavaa ja maukasta, siihen verrattuna kananpoika ja broileri maistuvat pahvilta. Kanan liha pitää mureutuakseen ensin keittää tai kenties pitkä haudutuskin riittää. Harmittaa ja ihmetyttää, ettei kanan lihaa ole saatavissa Suomesta! Miksei???
VastaaPoistaTein oman version appelsiinilla kun ei ollut kokonaista sitruunaa, voihin lisäsin vähän sitruunanmehua. Vuoan pohjalle isoja lohkoja perunaa, porkkanaa, sipulia ja valkosipulia suolaa, pippuria jahunaja-oliiviöljy seoksessa pyöritellen. Kana appelsiini sisällä päälle ja uuniin. Nam 😋
VastaaPoista