Muista tehdä pohjakin itse. Hyväkin piirakan saa pilattua pahalla kaupan pohjalla tai sillä ettei esipaista sitä ja pohja jää raa'aksi. Annetaan piirakalle kunniaa alusta asti hyvillä raaka-aineilla ja hyvin tekemisellä. Ei jätetä puolitiehen. Itse en ole voin kova kuluttaja, mutta leipomiseen voi kuuluu. Sen maistaa maussa. Suosin pehmeitä rasvoja, mutta käytä suolaisenpiirakan pohjiin aina aitoa voita. Maku ero margariinin ja voin välillä tässä kohtaa on kuin yö ja päivä.
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Pellillinen feta-basilika-aurinkokuivattutomaatti-piirakkaa (n. 30 palaa) (40cm pelli)
pohja:
300g voita (käytä oikeaa voita, ei margariinia. Maistat sen maussa)
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 tl suolaa
täyte:
6 kananmunaa
4 dl (kevyt)kermaa
300g vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental)
250g fetaa (salaattijuustoa)
n. 10 aurinkokuivattuatomaattia
kourallinen basilikanlehtiä
mustaapippuria
suolaa
- Valmista ensin pohja.
- Leikkaa todella kylmä voi kuutioiksi ja laita isoon kulhoon.
- Kaada voikuutioiden päälle suola ja vehnäjauhot.
- Nypi voi ja jauhot sekaisin kunnes koostumus on murumaista.
- Lisää sekaan vesi ja vaivaa nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa ettei taikinaan ala muodostumaan gluteiinia (elastisuutta). Taikinan tulee säilyä muromaisena eikä leipämaisena.
- Kun taikina on valmis laita leivinpaperi pellille.
- Levitä taikina pellille kostutetuin sormin. Muista myös reunat.
- Kun taikina on pellillä laita taikinapelti pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
- Taikina pakastetaan tässä vaiheessa siksi, että se estää reunojen valumisen paistovaiheessa ja taikinasta tulee todella ihanan makuinen!
- Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes pohja on saanut hieman väriä on kauniin kullan ruskea.
- Valmista täyte sillä välin kun pohja on esipaistumassa.
- Sekoita kulhossa kananmunat ja kerma keskenään hyvin sekaisin. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
- Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit ja basilikan lehdet pienemmiksi paloiksi ja lisää seokseen.
- Lisää juustoraaste seokseen ja sekoita hyvin.
- Kaada seos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti.
- Murustele feta pinnalle.
- Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa alatasolla n. 20-25 minuuttia kunnes pinta on saanut kaunista väriä.
Tämä piirakka sopii hetkeen kuin hetkeen. Juhliin suolaikseksi tarjottavaksi, iltapalaksi, salaatin kanssa lounaaksi.... Maku on ihana ja moderni. Erittäin maukas ja hyvä!
aivan mahtavan makuinen :)
VastaaPoistaKiitos, kiva kun maistui! Niin minunkin mielestäni :) Ihan lempipiirakkani ikinä!
PoistaTämä lähtee huomenna kokeiluun! Puolitanko ohjeen jos teen piirakkavuokaan?
VastaaPoistaPuolikkaalla ohjeella saat piirakkavuokaan (n. 24cm) tehtyä. Käyhän kertomassa maistuiko :)
PoistaOlipas tosiaankin hyvä piirakka, jää vakkariohjeisiin:). Olen nyt surffaillut muitakin ohjeitasi ja tykkään tyylistäsi, välillä nähdään enemmänkin vaivaa, mutta myös sopivan simppeleitä ohjeita löytyy.
VastaaPoistaKiva, että maistui! Ja kiitos ihanasta palautteesta Terhi. Toivottavasti jatkossakin löydät itsellesi sopivia reseptejä täältä. Otan mielelläni myös toiveita ja ajatuksia vastaan mitä haluaisit blogissa olevan enemmän.
Poistakäytitkö tuossa ruokakermaa? ja minkä prossasta?
VastaaPoistaKäytän aina ruokakermaa ja prosentit vaihtelee 4-15 välillä. Olen tehnyt ainakin 10 pellillistä tätä ja usrin eri kermoista. Kaikki sopii hyvin, jopa ne kevyimmät.
PoistaVoiko tätä pakastaa?
VastaaPoistaVoi pakastaa. Itsellänikin on tätä pakkasessa :)
PoistaTarkoittaako toi 300 voita 300g?
VastaaPoistaKiitos huomiosta :) Korjasin ohjeeseen gramman merkin perään eli kyllä, 300g voita.
PoistaMitä vehnäjauhoja käytät?
PoistaMilloin mitäkin :) yleensä kaapissa on edullisinta mahdollista jauhoa.
PoistaSiis en ollut tarpeeksi tarkka grahamjauhoja vai ns. normaaleja? :)
PoistaVehnäjauhoja yleensä. Joskus olen tehnyt myös puolet täysjyväjauhoista ja puolet vehnäjauhoista. Nykyään itselleni teen gluteenittomista jauhoista ja lisään psylliumia joukkoon.
PoistaPaljonko psylliumia?
PoistaMillä kananmunan voisi korvata, jos tekee piirakan vegaaneille tarjottavaksi?
VastaaPoistaRehellisesti sanoen en tiedä :) en ole vegaanipiirakkaa aiemmin tehnyt joten en valitettavasti tiedä. Chocochilin vegaani-blogista varmasti löytyy hyvät vinkit tähän :)
PoistaWau miten hyvää!!! Just tein huomisiin synttäreihin :)
VastaaPoistaVaihdoin 1/3 ruokakermaa ja pari munaa tuorejuustopaketiksi ja lisäsin myös fetan lisäksi mozzarellaa, sekä tuoreita viipaloituja luumutomaatteja. Tästähän tuli oikein mainio, kiitos! <3
VastaaPoistaKiitos herkullisen kuulostavalta reseptistä. Meinasin tehdä lähestyville syntymäpäiväjuhlille. Paljonko olet uskaltanut laittaa suolaa täytteeseen?
VastaaPoista