maanantai 9. joulukuuta 2013

London calling - matkailua Lontoossa, Englannissa - entisessä kotimaassani

Kävin marraskuun lopulla pienen reissun siskoni kanssa Lontoossa. Olen asunut 5 vuotta Englannissa, mutta VAIN kerran aikaisemmin käynyt Lontoossa :) Silloin olin niin p.a. opiskelija, ettei minulla ollut varaa lähteä pohjois-Englannista Lontooseen matkalle useammin. Asuin siis Newcastlessa ja Sunderlanissa koillisessa jotka ovat huomattavasti lähempänä Skotlannin rajaa kuin Lontoota. Viimeksi kävin Lontoossa 1999 vuoden lopulla. Paljon oli siitä muuttunut! Englannin vuosistani minulle on jäänyt mm. täydellinen englanninkielentaito kunnon brittimurteella ja rakkaus intialaiseen ruokaan. Asuin Englannissa 1999-2004 vuosina ja sen jälkeen olen käynyt vain kerran Englannissa vuonna 2008 Bournemouthissa. Olin siis super innoissani matkasta entiseen kotimaahani :)

Lensimme Norwegianilla ja saimme meno-paluu lennot 100€ per nuppi. Lisäksi koneessa oli netti, ei huono! Norwegiania on tullut käytettyä muutenkin aikaisemmin, loistava lentoyhtiö, suosittelen! Norwegian lentää Gatwickille josta pääsee tosi kätevästi Gatwick Express-junalla alle puolessa tunnissa Victorian asemalle Lontoossa. Hotellimme sijaitsi Paddingtonin aseman kupeessa joten hyppäsimme black cabiin (taksiiin) ja hurautimme hotellille. Jotkut sanovat, että Lontoon taksit ovat kallita. Missään ei ole niin kalliita takseja kuin Suomessa, joten mielestäni taksiajelu on erittäin kohtuuhintaista Lontoossa ottaen huomioon ruuhkatkin.

Englannissa rakastan sitä, että ruokapaikkoja on todella paljon lähekkäin ja ne ovat myöhään auki. Kauppoja on paljon, pieniä corner shoppeja josta saat pikaisesti tarvittavat elintarvikkeet ym... Paddingtonin läheisyys on aivan ihanaa aluetta. Kaikki on lähellä ja turvallista kulkea yksinkin illalla. Tai sitten en vain osaa pelätä Englannissa kun se on entinen koti :) Hotellimme oli oikein kelpo hotelli tarkoitukseemme. Tarpeeksi tilaa - ei liikaa, oma wc, kaksi hyvää sänkyä, ja lähellä toimintaa. Olin erittäin tyytyvänen hotellimme, edullinen kun se oli.

Tavoitteenamme oli shoppailla ja tehdä turistijuttuja. Hyvää ruokaa piti myös saada ja siitä olin etukäteen pitänyt huolta varaamalla Gordon Ramsayn ravintolasta pöydän. Elämäni upein ravintolakokemus! Siitä teinkin jo oman postauksen blogiin. Pääset lukemaan ja ihastelemaan ruokia tästä

Kuvat kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kerronkin matkastamme kuvin ja lsäåän tarkentavia kuvatekstejä mukaan. Loppuun kerään kaikki ihanat ruokakuvat :)


Lähin metroasemamme
Oyster-korttin ladataan rahaa ja stä vilautetaan metron porteilla mennessä ja tullessa. Jos viivyt psempään voi Travelcard olla parempi vahtoehto. Lyhyelle reissulle Oyster-card on loistava




Big Ben

Parlamenttitalo Thames-joen varrella, Big Benin vieressä

Bobby. Englannissa poliisin lempinimi on bobby 

Where the magic happens....Or not so magic :)

Wesminster Abbey - kirkko jossa kaikki kuninkaallstenkin tapahtumat pidetään. Jono oli PITKÄ. Emme jonottaneet sisälle, I don't do queues :)

Buckinghamin palatsi. Kuningatarkin oli kotona kun lippu oli salossa. 

Kuninkaalliset vahdit joilla on karhuntaljasta tehty hattu päässä. Talvella varmasti tosi ok, kesällä kuuma. Olen miettinyt, mtä tekee vahti jos tulee  tarvetta vessaan kesken oman vuoron? Jos joku tietää, kertokaa :)


Winstron Churchillkin löytyi puistosta patsaan muodossa. Yksi politiikan lemphahmoistani :)


Kings Crossin juna-asemalla on Harry Potteriin liittyvä laituri. Itse en tiedä yhtään mitään Pottereista, mutta siskoni halusi sinne ja kertoi mikä tuo juttu on. Ilmaisesti Pottereissa mennään jonnekin seinän läpi tuolta laiturilta kärryjä työntäen. Siinä onkin seinässä puoliks kärry jossa voi kuvauttaa itsensä. Siskoni jonotti ja minä odotin :)

Tässä esimerkki kuvasta jonka voit ottaa kärryillä itsestäsi :)

Lähdimme yksi ilta Chinatowniin ihmettelemään touhua,

Pekingin ankat kuuluvat tärkeänä osana kiinalaiseen ruokaan. Niitä roikkukin joka ikkunassa ja paljon. Alempana lisää ruokakuva Chinatownista

Madame Tussaudin vahakabinetista. Tässä muutamia suosikkejani :) Morgan Freeman

Judi Dench

Freddie Mercury


Oxford Streetillä shoppailemassa. Tässä menikin yksi päivä kokonaan :) Englannista kaipaan ihania vaatekauppoja joita Suomessa ei ole. Hinnatkin ovat kohdillaan. 

Double decker bus


Sitten niitä ruokakuvia koska ruokablogissa ollaan ja yksi tärkeä osa matkustelua on syöminen.


Intialaisessa ravintolassa onion bhajee (sipulia)

Intialaisessa ravintolassa shish kebab (lammasta)

Intialaisessa ravintolassa raitha. Jugurttia, minttua, korianteria. Viilentää tulista ruokaa sopivasti

Chicken Rogan Josh Intialaisessa ravintolassa

Naan-leipä Intialaisessa ravintolassa


Aamiaisella delissä

Pubissa oluella

Ihania herkkuja kahvilassa

Apple crumble on brttien lempäjälkiruokaa. Suomessakin vastaavaa tehdään, ehkä lähimpänä on omenahyve.

Sandwichit ovat iso osa brittläistä kulttuuria ja valinnanvaraa on kymmeniä ihania täytteitä! Täytetty leipä onkin monen britin valinta lounaalle. Illalla syödään vasta pääateria. Tässä on coronation chicken sandwich jossa hedelmäistä curryllä maustettua kanaa välissä

Erilaiset pasteijat ovat myös iso osa englantilaista ruokakulttuuria. Täytteinä on milloin mitäkin. Tässä se perinteinen cornsh pasty jossa sisällä perunaa, lihaa, porkkanaa ja sipulia

Milky tea <3 Englannissa opin juomaan teeni maidolla ja sokerilla. Ihanaa lämmikettä kylmänä päivänä!

En ollut ennen ravintolassa syönyt Ilotytön Pastaa eli pasta Puttanesca jota olen myös blogiin kokkaillut. Ei hävinnyt oma ohjeeni tälle, onneksi :) Tässä ohje pastaan http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/11/pasta-puttanesca-ilotyton-pastaa.html

Chinatownissa halusin ehdottomasti duck pancakes eli pannukakkuja jotka täytetään itse ja täytteenä on mm. rapeata ankkaa

pannukakut

Pohjalla hoisin-kastiketta, ankkaa, purjoa ja kurkkua

Taitellaan rullalle ja ääntä kohden. Ihanaa!

Crispy beef kiinalaisessa ravintolassa

Kiinalaisia ribsejä



Lontoosta tuli ostettua vaatteita jonkun verran, kirjoja,  kaikkia herkkuja jotka olvat kovin rakkaita minulle useta vuosia sitten. Englannissa on myös paljon upeita lehtiä joita kannattaa hamstrata! Itselleni tarttui mukaan pari ruokalehteä ja yksi matkailulehti :)






Oli todella kiva matka Lontooseen. Sää oli upea, ei satanut kertaakaan. Lontoossa voi hyvinkin siis vierailla myös talvella. Ainoa mistä en pidä näissä ns. suosituissa kaupungeissa on se jumalaton turistien määrä. Olen edelleenkin samaa mieltä Lontoosta kuin aikaisemmin. Lontoo ei ole Englantia parhammillaan. Lontoo on niin täynnä turismia, että se aito on vaikea löytää sieltä enää. Monessa muussa kaupungissa on kaunta kohteita, hyvä shoppailuja, hyvää ruokaa ja mahtava yöelämä. Lontoo minulle ei ole Englanti vaan moni muu kaupunki on. Lontoo on iso suurkaupunki ja siitä saa täydet pisteet, rakastan suurkaupunkeja. Suosittelen jos matkustatte Englantiin, käykää muuallakin kuin Lontoossa, yllätyttte iloisesti :)

8 kommenttia:

  1. Löysin juuri tämän blogin, ja tämähän on ihan kamala, nyt on iPad ihan kuolassa. Ei voi mitään, kun lorina käy suupielistä noita kuvia katsellessa. Täytyy virittää joku kuolakauluri itselle, ja käydä sitten blogin kimppuun paremmin, nyt ei uskalla enää pidemmälle lukea, ensin pitää saada kuolaongelma ratkaistua. Enpä olisi arvellut brittiläisen ruokakulttuurin näin vaikuttavan.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun löysit blogini :) brittiläinen ruokakulttuuri ei oikeasti ole niin kamala mitä siitä puhutaan. Lisäksi siellä on niin paljon siirtolaisia jotka ovat jättäneet leimansa ruokakulttuuriin. Brittien suosituin take away onkin intialainen ja kiinalainenruoka :)

    VastaaPoista
  3. Hei, ihana blogi, löysin tänne juuri ja tulin hyvin nälkäiseksi! Asun itse Pohjois-Englannissa Liverpoolin lähellä, ja olet oikeassa siinä, että Lontoo ei ole sitä aidointa Englantia, vaikka siellä vierailusta itse pidänkin. Mutta, ruokaan liittyen sanon vain sen, että ei ole Cottage Pien voittanutta!

    VastaaPoista
  4. Moikka Jenni! Kiva kun löysit blogiini :) Cottage Pie on ihanaa kyllä, se on totta. Itselleni ehkä rakkain Brittiherkku on Sunday dinner kaikilla herkuilla <3 Lähin paikka Liverpoolia missä oon käynyt on Warrington :)

    VastaaPoista
  5. Heh, juuri syötiin lähipubissa Sunday Roast! Täkäläistä ruokaa aina mollataan, kohta 8v täällä asunut, ja koko ajan Suomessa vieraillessa tulee Fish&Chips kommenttia. Voi kun ihmiset ymmärtäisi, että syödään täällä muutakin kuin chips ja crisps!

    VastaaPoista
  6. Briteissä on paljon hyvää ihanaa ruokaa kyllä, mutta liian moni syö huonosti ja syöttää lapsilleen pelkkää rasvaa. Valitettavasti omat kaverinikin tekevät tuota. Mutta hyviä ruokia siellä on paljon :) mince and dumplings, bangers and mash ja paljon muita :)

    VastaaPoista
  7. Mä en ole oppinut näitä täkäläisiä makkaroita vielä syömään, joku niissä vaan mättää. Paljon täällä syödään vihanneksia aina ruuan sivussa, salaatteja ei niinkään, mutta peruna on isossa osassa aivan kuin Suomessakin. Mutta kuten sanot, moni ottaa sen helpoimman tien, ja kaikki on deep fried.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vihanneksia syödään paljon joo, mutta harvoin tuoreena.

      Poista