maanantai 24. helmikuuta 2014

Marokkolaiset jauheliha-koftat ja yrttinen kermaviilikastike

Pohjois-afrikkalainen  ruoka on aivan loistavaa! Se on täynnä makuja ja tuoksuja ilman tulista poltetta. Mausteita osataan käyttää äärimmäisen taidokkaasti ja tuoda niistä ominaisimmat maut ja tuoksut esiin paahtamalla mausteita ensin ja lisäämällä ne juuri oikeassa vaiheessa ruokaan. Olen käynyt sekä Marokossa että Tunisiassa ja rakastunut siellä paikalliseen ruokaan. Aikaisemmin olenkin kokkaillut jo kanataginea ja manteli-aprikoosi couscousia

Ras el Hanout on pohjois-afrikkalainen mausteseos jota käytetään liharuoissa hyvin paljon. Tätä voisi verrata hyvin esim. intialaiseen garam masala sekoitukseen: jokaisella kokilla on oma sekoituksensa ja sekoituksia on miljoonia erilaisia. Ei ole siis yhtä oikeata ja väärää. On olemassa tiettyjä mausteita ja makuja jotka yleensä kuuluu ras el hanoutiin ja sitten on varaa omalle variaatiolle.
Mauseseosta myydään Suomessa ihan marketeissakin. Seoksen tuoksu on upea! Siinä haistaa paahtuneet mausteet, kukkaiset maut, tuulahdus värikästä basaaria Pohjolaan!



Päätin tehdä koftia tästä mausteseoksesta koska liha tikussa on vaan aina niin hyvää! Kylkeen tein raikkaan kermaviilikastikkeen ja aprikoosi-manteli couscousin Toimii!




Jauheliha-koftat

600g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
2 tl ras el hanout mausteseosta
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli


  • Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi.
  • Sekoita sipulit jauhelihan kanssa.
  • Lisää sekaan kananmunat ja ras el hanout mausteseos.
  • Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten koftista tulee liian kovia.
  • Anna taikinan maustua vähintään tunti, voi olla yön ylikin jääkaapissa maustumssa.
  • Liota puutikkuja vähintään 30min ennen kuin käytät niitä.
  • Ota jauhelihamassaa ja puristele se tikun ympärille.
  • Toista kunnes massa on kaikki käytetty.

  • Paista koftia kuumassa 250 asteisessa uunissa kunnes pinnalla on kaunis paahteinen väri n.10-15 minuuttia uunista riippuen. Grillissä tehdessä koftiin saisi vielä aidomman savuisen paahteisen maun, mutta talvella on mentävä uunilla :)



Kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl tuoretta minttua
ripaus suolaa
mustaapippuria myllystä
½ tl hunajaa
1 tl sitruunanmehua



  • Hienonna yritit ja sekoita kermaviiliin.
  • Lisää kaikki muut aineet ja sekoita hyvin.
  • Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin.
  • Tarjoa kermaviilikastike koftien kanssa.









4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, kuulostaa herkulliselta. Mikäköhän tähän sopisi lisukkeeksi? Riisi?

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti couscous. Reseptissä onkin maininta ohjeesta pari kertaa. Tein itse aprikoosi-manteli couscousia joka sopi kuin nenä päähän tämän kanssa. Ohje vielä tässä http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/10/marokkolainen-kanatagine-ja-aprikoosi.html

    VastaaPoista
  3. Marokossa asuin aikanaan ja ruoka oli todella herkullista..... :)

    VastaaPoista