tiistai 24. kesäkuuta 2014

Uskomattoman hyvää chili con carnea pitkällä kaavaa

Chili con carne on yksi lempiruoistani. Sitä tulee tehtyä usein, mutta jauhelihasta. Oma reseptini nopeaan chili con carneen on todella maukas, mutta nyt halusin tehdä erilaista chiliä ja pitkällä kaavaa. Tähän meni aikaa n. 6h, mutta lopputulos oli todellakin sen arvoinen. Loistavaa viikonloppuruokaa joka tulee itsekseen uunissa. Tätä olisi voinut helposti haudutella paljon pisempäänkin, jotta liha hajoaa kunnolla, mutta tämäkin oli aivan loistava. Tein chiliä naudan sisäpaistista. Ensimmäistä kertaa tein siis chiliä kokolihasta ja voin kertoa ettei todellakaan jää viimeiseksi. Tämä ruoka meni kertaheitolla top 10 omiin kokkaussuosikkeihin! Niin hullun hyvää ettei sitä voi edes käsittää. Suosittelen todellakin kokeilemaan, tämä muutta käsityksen millaista hyvä chili con carne oikeasti on! Meksikolainen ruoka on taivaallisen hyvää ja helppoa tehdä myös kotona.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!





Chili con carne pitkällä kaavaa

600g naudan sisäpaistia
400g kidneypapuja (ei kastikkeessa)
2 sipulia
2 solovalkosipulia
800g tölkkitomaattia
3 dl vettä
2 tuoretta punaista chiliä
1 tl kuivattuja chilihuitaleita
2 tl savupaprikajauhetta
2 kanelitankoa
2 tl jeeransiemeniä paahdettuna ja hienonnettuna morttelissa
1 tl jauhettua korianteria
1 rkl oraganoa
3 rkl chipotle-kastiketta (esim. La Costena)
2 tl sokeria
suolaa maun mukaan
reilusti mustaapippuria myllystä
tuoretta korianteria



  • Ota liha huoneenlämöön tunti ennen kokkauksen aloitusta.
  • Leikkaa liha n. 2cm x 2 cm paloihin ja paista erissä kuumalla pannulla öljyssä. Mausta liha suolalla ja mustallapippurilla ja laita uunipataan paistamisen jälkeen.
  • Huuhtele lihojen paistamispannu 3 dl vettä ja kaada huuhdeliemi pataan.
  • Leikka sipulit ja valkosipuli pieneksi ja laita pataan.
  • Chilit voit laittaa siemenien kanssa tai ilman riippuen kuinka paljon haluat tulisuutta ruokaan. Leikkaa chilit pieneksi ja lisää pataan.
  • Kaada tomaattimurskat pataan ja lisää kaikki mausteet paitsi tuore korianteri. Sekoita hyvin sekaisin.

  • Laita pata 120 asteiseen uuniin 5 tunniksi. 
  • Huuhtele kidneypavut lävikön alla hyvin ja lisää sen jälkeen pataan. Sekoita hyvin ja laita vielä uuniin tunniksi.
  • Kurkkaa aina välillä pataan. Jos nestettä on paljon niin anna padan olla jonkun aikaa ilman kantta jotta osa nesteettä höyrystyy ja maut tiivistyy.
  • Hienonna tuoretta korianteria ja ripottele sitä chili con carnen pinnalle lopuksi.

  • Tarjoile chili con carne basmatiriisin ja ruohosipulilla maustetun creme fraichen kera.


Tämä oli todellakin aivan käsittämättömän hyvää! Aitoja meksikolaisia makuja hiljaa haudutellen. Chili maistuu tasan niin paljon kuin itse chiliä laitat. Ruoassa on ihana savuinen maku joka sopii siihen todella hyvin antaen aitoa meksikolaista fiilistä ruokaan. Creme fraichella saat miedonnettua chilin poltetta. Tätä tulen tekemään useasti, uusi lempiruoka löytynyt!








11 kommenttia:

  1. Mulla on sivistyksessä selvä aukko, kun en ole vielä koskaan tehnyt chili con carnea. Suu vaahdossa aina katselen muiden blogeista! :) Mutta nyt korvamerkkasin tän sun ohjeen, pitää jossain vaiheessa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmoilehan Nanne jos päädyt tekemään tätä. Suosittelen todella chili con carnea lämmöllä <3

      Poista
  2. Tätä on pakko kokeilla, mutta pakko kysyä, että kun monessa muuten herkullisessa reseptissä on käytetty papuja, niin oliskohan sulla ideoita korvaavaan tuotteeseen? esim siinä sun texmex munakasrullassa käytin maissia, mutta tähän en äkkiseltään keksi mitään toimivaa korvaavaa tuotetta =(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pavut kuuluu oleellisesti meksikolaiseen keittiöön:) Jos niistä ei pidä niin jätä pois kokonaan. Näin tuhti ruoka pärjää yksinkin. Kikherneet voisi olla yksi korvaaja.

      Poista
  3. Näyttää tosi upealta ohjeelta. Mutta, että 5 tuntia plus vielä 1 tunti??
    Luuletko ett ei vähän lyhyempi aika riittäisi. 3..plus 1 tuntia. Huomenna menee testaukseen, sillä tämä oli parhaan tuntoinen ohje tästä lajista. Kiitokset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että olen itsekin nopeuttanut tätä reseptiä ajan saatossa :) olen nostanut uunin lämmön n. 200 asteeseen ja tehnyt 3 tunnissa. Nesteen määrää pitää tarkkailla kun kypsentää kovemmassa lämmössä ettei kuivu liikaa :)

      Poista
  4. Onko kidneypapujen tarkoitus olla kuivia, liotettuja ja keitettyjä, vai valmiiksi suolaliemessä?
    - Lauri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen käyttänyt valmiiksi suolaliemessä olleita jotka huuhtelen hyvin lävikön alla. Maistuu muuten peltipurkille mun mielestä :)

      Poista
  5. Pari palaa tummaa yli 70% suklaata vie tuon jo uudelle tasolle. Suklaa syventää makua entisestään. Saattaa kuitenkin viedä myös chililtä tulisimman potkun. Nalletyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin lukenut sekä tumman suklaan että kahvin sopivan hyvin chili con carneen. Täytynee tipauttaa pari palaa ensi kerralla ja testata! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  6. Olen tehnyt tätä nyt useamman kerran ja aina yhtä hyvää! Kiitos ohjeesta, suosittelen todellakin kokeilemaan! Tämä paranee vielä yön yli odottaessaan eli helppo tehdä esim. ystäville edellisenä päivänä!

    VastaaPoista