tiistai 21. lokakuuta 2014

Aasialainen pulled pork

Pulled pork on viimeisen parin vuoden aikana ollut yksi suosituimmista ruoista. Ensin sitä valmistivat bloggaajat ja reseptit levisivät kuluttajille blogien kautta. Sen jälkeen ravintolat heräsivät asiaan ja nyt monen ravintolan listoilla komeilee useita pulled pork ja chicken annoksia. Sitten asiaan havahtuivat myös valmisruokamarkkinat ja nykyään marketista eineshyllyiltä löytää monen eri valmistajan nyhtöpossuja, kanoja ja kalkkunoita. Hienoa huomata, kuinka valveutuneita nykyään ollaan. Lihan nyhtäminenhän eli riipiminen ei ole mikään uusi juttu. Jenkeissä barbeque-piireissä sitä on tehty jo kauan. Kesti vain aikansa kun se saapui pieneen Pohjolaankin. Makuvaihtoehtoja on useita, mutta se perinteinen taitaa olla barbequekastikkeessa olevaa nyhdettyä lihaa. Olen tehnyt erilaisia nyhdettyä lihoja useasti. Blogista löytyy reseptit pulled porkiinpulled chickeniin ja pulled lampaaseen. Kaikki aivan valtavan hyviä!

Pulled porkhan valmistetaan possun uunipaistista erittäin hitaasti kypsyttämällä miedolla lämmöllä. Olen käyttänyt mm. kassleria ja erilaisia uunipaisteja tähän tarkoitukseen. 1,5 kilon köntsää haudutellaan 120-150 asteisessa uunissa n. 6-8 tuntia ja sen jälkeen se nyhtetään kahdella haarukalla suikaleiksi. Lihan tulee olla niin ylikypsää, että se hajoaa haarukalla painettaessa.

Mieleni teki kokeilla pulled porkia aasialaisesti maustettuna. Aasialaiset käyttävät paljon possua ja liha soveltuukin erinomaisesti aasialaisiin makuihin. Valmistin ensin marinadin jossa marinoin lihaa yön yli. Kaadoin marinadin mukaan uuniin. Keitin sen jälkeen vielä tahmean liemen jonka kaadoin kypsän lihan joukkoon tuomaan lisää makua ja kosteutta lihaan.





Aasialainen pulled pork

1,5 kg possun uunipaisti / kassler tai muu rasvainen osa possua

marinadiin:
3 solovalkosipulia
2 rkl raastettua inkivääriä
1-2 punaista chiliä
2 dl soijakastiketta
½ dl ruokaöljyä

liemi:
5 dl vettä
2 rkl hoisin-kastiketta
peukalon kokoinen paka inkivääriä viipaleina
1 tl raastettua valkosipulia
(tuoretta chiliä)
2 tähtianista
1 kanelitanko
1 tl korianterinsiemeniä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
3 rkl sitruunanmehua
mustaapippuria myllystä



  • Valmista marinadi hientamalla inkivääri, valkosipuli ja chili pieneksi. Sekoita ne soijan ja öljyn joukkoon.
  • Laita liha pakastepussiin ja kaada marinadi päälle. Solmi pussi huolellisesti ja laita toinen pussi vielä päälle.
  • Pyörittele lihaa marinadissa ja alita jääkaappiin 12-24 tunniksi.
  • Ota liha tuntia ennen paistamista pois jääkaapista.
  • Kaada liha ja marinadi uunivuokaan.
  • Paista lihaa 150 asteisessa uunissa n. 6 tuntia kunnes se on ylikypsää. 
  • Anna lihan jäähtyä hetki ja sen jälkeen riivi liha pieneksi kahta haarukkaa käyttäen.





  • Keitä liemi valmiiksi lihan kypsymisen aikana.
  • Kaada kaikki raaka-aineet kattilaan ja keittele lientä miedolla lämmöllä tunnin verran kunnes liemi on huomattavasti sakeampaa ja tahmeamman oloista. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

  • Kaada liemi nyhdetyn lihan päälle ja sekoita hyvin.
  • Voit tässä vaiheessa tarjota lihan heti tai laittaa jääkaappiin odottamaan tarjoamista ja lämmittää sen uudelleen myöhemmin.


Maku oli aivan ihana. Inkiväärinen, valkosipulinen ja miedosti chilinen. Liemen tähtianis toi mahtavan aasialaisen maun ruokaan. Voit tarjota tämän sellaisenaan riisin tai nuudelien kera. Itse käytin lihaa seuraavana päivänä vietnamilaisten riisipaperirullien täytteeksi. Siitä lisää pian blogissa!




7 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Minkä kanssa söitte tätä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa tein vietnamilaisia riisipaperirullia tästä. Postaus tulossa aivan näinä päivinä! :)

      Poista
    2. Oooo, kuulostaa mielenkiintoiselta. Miekkoseni voisi tykätä.

      Poista
  2. Oi nam! Just hamstrasin halpaa possua pakkaseen. Kunhan aikaa on, täytyy kokeilla tätäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possu-hamstraaja täälläkin ollut liikkeellä. Sain possun ulkofileepaistia 1,99€/kg ja ostin 3kg pakkaseen :)
      Toivottavasti tykkäät!

      Poista
  3. Tätä täytyy kokeilla!! Pikkuisen uudella twistillä tällä tavoin :) thänx!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulled pork on oikeasti hyvä ruoka, tykkään tosi paljon. Siksi siitä on tullut kehitettyäkin muutama variaatio :)

      Poista