keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Lappi-voileipäkakku kylmäsavuporolla ja leipäjuustolla

Minua pyydettiin ideoimaan voileipäkakku jossa on poro pääraaka-aineena. Hetken mietittyäni kehittelin mielessäni voileipäkakun jolle annoin nimeksi Lappi. Voileipäkakkuun tuli kylmäsavuporoa, leipäjuustoa, piparjuurta ja karamellisoituneita sipuleita. Yhdistin Lappiin sopivat aineet jotka sopivat hyvin yhteen. Yhtenä leipänä on Real tuomassa lisää ruokaisuutta ja koostumusta ja myöskin tukemaan Lappi-teemaa. Tämä kakku meni tuttavien pienen Urhon 1v synttäreille. Palaute oli erinomaista ja oli kuulemma voileipäkakku joka maistui myös naisille :)

Käykäähän peukuttamassa reseptiäni joka on mukana Lidlin järjestämässä Isokari-kilpailussa. Teimme turskasta reseptejä ja minä tein rapeita turskafileitä, valkosipulista perunamuusia ja romesco-kastiketta. Kilpailuun pääset tästä . Olen todella kiitollinen kaikille äänestäjille. Äänestysaikaa on 20.10.2014 asti.




Lappi-voileipäkakku kylmäsavuporolla ja leipäjuustolla (n. 20 hlö)

1-2 paketti Realia
1 paketti täysjyvä paahtoleipää
300g kylmäsavupororouhetta (esim. Kotasavu)
400g leipäjuustoa
2 suolakurkkua (ei makeita kurkkuja)
800g maustamatonta tuorejuustoa
300g creme fraichea / smetanaa
3 tl piparjuuritahnaa
3 sipulia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl vettä
3 tl sokeria
suolaa
mustaapippuria
öljyä
kylmäsavuporoa tai-härkää koristeluun
herneenversoa
liha/kasvislientä kostutukseen


  • Aloita valmistamalla karamellisoituneet sipulit. Leikkaa sipulit ohuiksi puolikuiksi. Kuumenna öljy keskilämmölle pannulla ja lisää sipulit. Paista sipuleita hiljalleen keskilämmöllä kunnes ovat saaneet hieman väriä. Lisää sokeri ja punaviinietikka. Kiehuta hetki. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Anna sipuleiden porista rauhassa kunnes kaikki neste on haihtunut ja sipulit ovat pehmeitä ja makeita. Jäähdytä.

  • Leikkaa leivistä reunat pois.

  • Täyte 1. Sekoita 150g kylmäsavupororouhetta 200g tuorejuuston ja 150g cremefraichen kanssa. Lisää sekaan 2 tl piparjuuritahnaa. Lisää 1 pieneksi kuutoitu suolakurkku.



  • Täyte 2. Kuutioi 200g leipäjuustoa pieneksi ja sekoita 100g tuorejuustoa ja 100g creme fraichea sekaisin. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.

  • Täyte 3. Kuutioi 100g leipäjuustoa pieneksi. Lisää 100g kylmäsavupororouhetta ja 100g tuorejuustoa ja 50g creme fraichea. Lisää yksi pieneksi kuutioitu suolakurkku.

  • Vuoraa pyöreä 24-26cm irtopohjavuoka kelmulla kauttaaltaan. 
  • Aseta paahtoleipää pohjalle kunnes se peittää pohjan kauttaaltaab. Tilki pienet raotkin. Kostuta kevyesti liha/kasvisliemellä.

  • Levitä täyte 1 paahtoleipien päälle tasaisesti.

  • Ladu täytteen päälle Realia kunnes kaikki kolot on tilkitty.

  • Kostuta Real vähän enemmän kuin paahtoleivät.
  • Levitä karamellisoitunut sipuli Realin päälle ja sipuleiden päälle täyte 2.


  • Täytteen päälle tulee paahtoleipää. Kostuta ja levitä täyte 3.
  • Viimeiseksi kerrokseksi Realia ja muista kostutus.
  • Nosta kelmureunat tiukasti kakun päälle ja aseta kakku jääkaappiin. Lisää kakun päälle painoja esim maitotölkkiä, voipakettia, kermoja ym.
  • Anna kakun asettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

  • Vatkaa 400g tuorejuustoa notkeaksi ja lisää 1 tl piparjuuritahnaa. Lisää tarvittaessa tilkka maito notkistamaan lisää. Riippuu tuorejuuston koostumuksesta tarvitaanko maitoa vai ei.
  • Kumoa kakku vadille.
  • Levitä tuorejuusto kauttaaltaan kakun päälle tasaisesti.

  • Koristele haluamallasi tavalla. Voit käyttää kylmäsavuporoa tai -härkää koristelussa koska kylmäsavuporoleikkeleet ovat toooodella kalliita.  Itselläni koristuksessa oli kylmäsavuhärkäleikkeleitä rullana, kylmäsavuporoa rouheena, leipäjuustoa ja herneenversoa.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti