maanantai 20. huhtikuuta 2015

Anopin paras vappusima ja suolakaramelli popcornpallot

Vappuun kuuluu sima. Lapsuudessa meidän mummu teki aina simaa. Muistan mummulasta ämpärin jossa sima oli käymässä ja sitä piti varoa. Nyt kun mummu on jo kohta 91-vuotias ei hänen enää tarvitse simaa meille tehdä. Tänä vuonna olikin minun vuoroni opetella vihdoinkin siman teko kun pääsin Dan Sukkerin järjestämään simakampanjaan. Siman tekeminen on niin helppoa ettet uskokaan! En ymmärrä miksi olen sitä jännittänyt koska simahan tulee itsestään ja on taatusti parepaa kuin kaupan valmissimat. Kannustankin kaikkia rohkeasti kokeilemaan itse siman tekoa koska se on äärettömän helppoa!

Anoppini tekee myös todella hyvää simaa ja käännyinkin hänen puoleen ohjeen kanssa. Simaohjeet ovat kaikki hyvin samanlaisia, jokaisella saattaa olla oma pieni twistinsä. Fariinisokerin kyljessä oleva ohje on erittäin toimiva ja siihen monet muutkin ohjeet nojaavat. Kyseessä on kuitenkin kemiallinen reaktio jolloin tietty määrä tiettyjä aineita tarvitaan jotta sima käy, mutta ei liikaa.

Jäimmekin miettimään kun siman tekeminen on kerran niin helppoa ja se on niin hyvää, miksi simaa tehdään vain vappuna? Taidankin aloittaa uuden perinteen ja tehdä Jouluna kunnon joulusimat! :) Haastaja glögille!

Ensimmäinen oma simani onnistui yli odotusten. Maku oli todella kohdillaan ja onnistuin saamaan hyvät hiilihapot simaan. Itse pidän hapollisesta simasta ja tällä ohjeella saat sellaista. Tein 8 litraa kerralla, mutta voit helposti puolittaakin annoksen. Pullotin tyhjiin 1,5 litran limpsapulloihin ja muutamaan vanhanajan lasipulloon. Simaa oli maistelemassa 5 aikuista ja 3 lasta. Kaikki tykkäsivät :) Pieninkin pyysi ruskeeta limpsaa lisää ja uskaltautui maistamaan kelluvia rusinoitakin :) Laitoin kahteen pulloon hieman tuoretta inkivääriä mausteeksi, mutta en voi sanoa niistä tulleen erityisesti lisämakua. Olisi pitänyt varmasti laittaa enemmän. Simaa on helppo maustaa oman maun mukaan.







Perinteinen vappusima (8 litraa)

8 l vettä
4 sitruunan mehu
3 appelsiinin mehu
500g fariinisokeria
500g sokeria
1/4 tl kuivahiivaa
rusinoita
sokeria

  • Kiehauta puolet vedestä (4 litraa).
  • Lisää sokerit kiehuvaan veteen sulamaan.
  • Yhdistä kiehuva ja kylmä vesi ämpärissä, yhteensä 8l vettä.
  • Purista sitruunoiden ja appelsiinien mehu joukkoon. Voit halutessasi ottaa kuorimaveitsellä sitruunan ja appelsiinin kuorta mukaan.
  • Ripottele kuivahiiva päälle ja sekoita kauhalla.
  • Anna siman seistä ämpärissä 24h.

  • Pullota seuraavana päivänä. Laita pullojen pohjalle n. 1 tl sokeria, muutama rusina ja kaada sima päälle. Laita pullot jääkaappiin.

  • Sima on valmista n. 5 päivän kuluttua. Rusinat nousevat pintaan kun sima on valmista.

Vappuna on hyvä vetää sokerin kanssa kerralla överiksi ja tehdä samaan syssyyn ihanan ylimakeita popcornpalloja! Tämä ohje on suoraan jenkeistä jossa kaikki on rasvaista ja makeaa (eli hyvää) joten älä pelästy määriä. Ei näitä ole joka päivä tarkoitus syödä ;)

Suolakaramelli popcornpallot

iso kattilallinen popcornia n. 2-3 litraa
3 dl fariinisokeria
3 dl vaaleaa siirappia tai itsetehtyä sokerisiirappia
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
160g voita

  • Valmista popcorn, mutta älä lisää suolaa niihin.
  • Keitä pannulla voi, fariinisokeri, siirappi ja suola. Anna kiehua pari minuuttia.

  • Kaada seos popcornien päälle ja sekoittele hyvin.

  • Anna jäähtyä hieman.
  • Laita käsiin keittiöhanskat/pussit ja ota käsiin popcornmassaa. Purista tiukaksi palloksi ja laita leivinpaperille kovettumaan.

  • Anna pallojen jäähtyä ennen tarjoilua. Nämä säilyvät hyvinä useita päiviä huoneenlämmössä


Lisäksi meillä herkutellaan ihan maailmaan parhailla kekseillä eli fariini cookieseilla joita tein jo aikaisemmin. Näitä pitää tehdä lisää uudestaan, ovat niin hyviä ja helppoja! Ystäväni joka ei juurikaan leivo ikinä sai maistaa näitä meillä ja intoutui tekemään kotona näitä keksejä. Suosittelen ehdottomasti maistamaan. Fariinisokeri on ystävä <3





YHTEISTYÖSSÄ


ja






6 kommenttia:

  1. Ihanalta vaikuttaa :) Minäkin sain simani melkein valmiiksi tänään :D Pakko oli lasilleinen maistaa ja maku oli kyllä huikea. Siitä on ainakin toistakymmentä vuotta, kun viimeksi simaa tein. Nyt otan tavaksi.

    VastaaPoista
  2. Yay hyvä Peggy! :) kotitekoinen sima on kyllä niin hyvää ja eri tavaraa kuin kaupan valmiskama. Itseäni yllätti kuinka helppoa se oikeasti on. Ja halpaa myös!

    VastaaPoista
  3. Moi! pakko vielä tarkistaa, että sokeria tulee kokonaisuudessaan 1kg.. tuntuu kovalta määrältä. Mutta meinaan kyl tehdä. Terv. Niina

    VastaaPoista
  4. Hei vielä.. Avasitko limsapulloja valmistumisen aikana kertaakaan.. Mulla alkoi 1 plo niin pahasti pullottaa,et jouduin raottamaan korkkia, saman tein muillekkin.. Sihahdushan sieltä kuulu, meniköhän meiltä nyt kaikki hiilihapot taivaan tuuliin.. voi kääk!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh sama kävi mulla! Pullotti niin kovasti, että oli pakko avata ja sihahdus mullakin kuului. Siitäkin huolimatta simassa oli huikeat hiilihapot vaikka availin pulloja. Äläpä siis huoli, ei mennyt sima rikki :)

      Poista