torstai 12. joulukuuta 2013

Salamipiirakka ja täydellinen suolainen piirakkapohja

Taas on tehty suolaista piirakkaa, tällä kertaa salamirouheesta. Kuten olen moneen kertaan sanonutkin, suolaiseen piirakkaan voi upottaa melkein mitä vain jääkaapissa on mitä pitää käyttää pois. Suolaisessa piirakassa kaikki on hyvää ja kaikki maistuu :)

Ja jaksan edelleen toitottaa samaa, tehdää se oma pohja! Se ottaa yhtä paljon aikaa kuin kaupan pohjan sulaminen kestää. Ja maku on miljoonakertaa parempi! Muistakaa esipasto, siinä annetaan pohjalle maku. Mikään ei ole kamalampaa kuin vaalea raaka pohja muuten mahtavassa piirakassa. Vannon, että ohjeillani tulee oikeasti ehkä maailman parasta piirakkapohja :) Minulla on muutama jippo joilla onnistut aina!

Käyhän liittymässä Ruokasurffauksen mukavaan Facebook-ryhmään. Siellä jutellaan ruoasta ja ruoanlaitosta kanssakokkaajien kanssa, jaetaan ohjeita ja kuvia. Saat myös uusimmat reseptini uutisvirtaasi. Ryhmään pääset tästä



Suolainen piirakkapohja (se maailman paras sellainen) 24cm piirakkapohjaan

150g voita (oikeaa voita, ei margariinia)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl vettä


  • Laita kulhoon voi, suola  ja vehnäjauhot. Nypi ne kaksin käsin sormia käyttäen murumaiseksi seokseksi. tarkoitus on siis yhdistää jauhot ja voi nyppimällä.




  • Lisää lopuksi vesi ja ota taikina pois kulhosta. Vaivaa sitä alustaa vasten muutaman kerran, jotta koostumuksesta tulee hyvä.
  • Levitä taikina sormin piirakkapohjalle. Muista myös reunat.



Tämän jälkeen, laita piirakkavuoka jossa pohja on pakkaseen siksi aikaa kun lämmität uunin 200 asteeseen. Tämä siksi, että kylmän taikinan paistaminen estää reunojen laskemisen esipaiston aikana. Toimii!
Kun uuni on kuuma, ota piirakkavuoka pakkasesta ja esipaista sitä uuniin alaritilällä 10 minuuttia.


Salamipiirakan täyte

1 pss salamisuikaleta
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa (mulla meni 7%)
1 paprika
½ dl purjoa
1 rkl sambal oelekia
150g juustoa (mulla emmental-raastetta)
1 tl paprikajauhetta
mustaapippuria



  • Hienonna purjo ja paprika
  • Sekoita kakki aineet keskenään ja kaada esipaistetun pohjan päälle




  • Paista uunin alaritilällä 200 asteessa n. 30-45 minuuttia kunnes piirakka on kypsä. Suosittelen peittämään piirakan leivinpaperilla tai foliolla sen jälkeen kun se on saanut alussa väriä jottei pinta pala liikaa. Minulla hieman liikaa ehti ottamaan väriä pintaan, mutta maku on loistava kuitenkin :)



Tällä piirakkapohjanohjeella onnistut aina eivätkä reunatkaan valu alas esipaiston yhteydessä. Salami-piirakan täytteet toimivat loistavasti keskenään. Sambal oelek antaa ihanan mausteisuuden piirakkaan joka toimii.










20 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin hyvältä ohjeelta, että pitääpä kokeilla joskus, vaikken ole leipoja pätkän vertaa. Mutta jos tällä ohjeella kerran onnistuu aina, niin olisihan se jännä kokeilla leipoa joskus jotain, joka ei mene mönkään. Tähän astiset leipomiset ovat laskettavissa yhden käden sormilla, ja epäonnistumisprosentti lähentelee sataa. Aina pitää vähän itse soveltaa, vaikkei ole minkäänlaisia valmiuksia ymmärtää, mitä tekee...

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Leipominen on siitä ikävä taiteenlaji, että soveltaa ei oikein voi eikä kannatakaan ennen kuin on perusteet hallussa :) Itse en vieläkään lähe soveltamaan paljoa koska niin moni voi mennä mönkään. Ruoanlaitossa en muuta teekään kuin sovella :) Mutta tosiaan, tällä ohjeella onnistut varmasti kun seuraat ohjetta prikulleen. Kuulisin mielelläni josko epäonnistumisprosentti saataisiin hieman pienemmäksi ;) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä panna sitten palautetta, kun olen kokeillut omaa sovellustani tästä...vehnäjauhon voisi varmaan korvata muussatulla potaatilla, ja voin tilalle panna raejuustoa...

      Poista
  4. En lähtisi korvaamaan mitään millään kun ensi kerran teet :) tee kerran tällä ohjeella ja sen jälkeen sävellä vasta. Tiedät tarkemmin silloin mistä voi ja mistä ei voi säveltää. Jos kevyempää tavoittelet, ota pienempi pala piirakkaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, en oikeasti ajatellutkaan korvata tällä kertaa, joskus pitää oppia virheistään. Paitsi tietysti kun huomaan, että joku tarveaine puuttuu, niin tietysti korvaan sen jollain muulla, ja lopputuloksen arvaan kyllä...

      Poista
  5. Nam nam! Hyvää tuli:) kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
  6. Hei, kuulostaa herkulliselta, mutta haluaisin tehdä suoraan pellillisen -- mitä sanot, riittääkö 1,5-kertaisena vai pitääkö tehdä 2-kertaisena..? :)

    VastaaPoista
  7. Pellilliseen menee n. kaksinkertainen ohje. Tässä on ohjeeni pellilliseen kinkkupiirakkaa, voit siitä katsoa suhteet tarkemmin :) http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/12/pellillinen-kinkkupiirakkaa.html

    VastaaPoista
  8. Hyvää tuli ja seuraavana päivänäkin maistui jääkaappikylmänä niin hyvälle, että saatanpa seuraavalla kerralla tehdä juhliin jo edellisenä iltana kiirettä vältellen :) Tämänkin tein gluteenittomana, muunsin jauhot 1/1, mutta ensi kerralla laitan enemmän gluteenittomia jauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhliin kannattaakin varautua etukäteen. Tämä kestää myös pakastamista hyvin.

      Poista
  9. Törmäsin tähän reseptiin sattumalta ja tein lapsen synttäreille, olipas maukas ja hyvä piirakka. Sambal oelek, antoi viimeisen silauksen ja pohja tosiaan oli erinomainen :) Terv, Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että tykkäsit Terhi. Pohja on omasta mielestäni erinomainen, en vaihtaisi :) Sambal Oelek on lempimausteitani, vähän pitää olla potkua ;)

      Poista
  10. Moikka! Etsin tänään huvikseni jtn erilaista piirakka-ohjetta ja päädyin tänne. Sain vuoden parhaimman kokkausvinkin, eli pohja pakastimeen niin esipaistettaessa ei reunat valu. Aikaisemmin aina tuhrannut herneiden tai folion kanssa. Kiitos sinulle tästä mahtavasta, hermoja säästävästä vinkistä! -sari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sari! Ompa kiva kuulla, että löysit hyödyllisen vinkin! Itse olen Australian Masterchefistä varastanut idean ja toimii kyllä :)

      Poista
  11. Paras pohja ikinä!! Itse en pidä salamista mutta tätä on hyödynnetty nyt viikon sisällä jo kahdesti- lohipiirakkaa asiakkaille take away tuotteeksi ja sipulipiirakkaa kotona iltapalaksi. T:Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta. Tämä piirakkapohja on omaankin suuhun ehdottomasti se paras. Kyllä voi on voita leivonnassa ja sen maistaa maussa :)

      Poista
  12. Hyvää tuli, jätin tuon sambalin pois ja lisäsin hivenen chiliä myllystä rouhien ja paistoin tuota piirasta n. 180 asteessa alaritilällä n. 40 min., ja lopussa vielä laitoin kiertoilman alalämmmöllä n.5 min., ei tarvinnut mitään folio ym. härpäkkeitä lisätä palamisen suojaksi. Seuraa itse tilanne ettei kärähdä päällinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin mä muuten hiukan kauemmin kuin tuon 40 min. Ja lisäsin oreganoa päälle lopussa. Mietin, että aurajuusto sopisi myös lisäksi tuohon, kenties.

      Poista
  13. Tämä on vakkarireseptini, johon palaan aina uudelleen. Taas on kaksi piirakkaa tulossa 👌

    VastaaPoista