lauantai 22. maaliskuuta 2014

Lohta uunissa creme fraichella, kapriksilla ja ruohosipulilla

Minä ostin tässä muutama viikko sitten kaksi kokonaista lohta. No kun halvalla sai :D 5,99€ oli kilohinta ja se haastoi ostamaan. En ollut ikinä fileoinut kaloja itse joten ei auttanut kuin opetella itse. Joulupukki oli taas ollut armelias ja muistanut minua fileointisetillä johon kuului terävä veitsi, kalasakset ja isot pinsetit. Tuon ruotojen nyppimisen olen aikaisemmin hoitanut ihan omilla pinseteilläni :)

Ei auttanut kun selata netistä kuvallisia ohjeita lohen fileoinnista ja katsoin myös Youtubesta videon ehkä viiteen kertaan kun keittiömestari Risto Mikkola fileoi lohen . No joo... ei mennyt niin kuin Strömsössä mun fileoinnit. Ensimmäinen lohi päätyi kirjolohikiusaukseksi, sen verran pahasti ryssin koko homman, etten auttanut kuin ottaa lihat irti ruhosta :) Seuraava kal sujui jo huomattavasti paremmin ja sain kun sainkin kaksi filettä irti siitä, mutta lopputulos ei todellakaan ollut mikään siistein. Masterchef Australiassa olisin lentänyt heti kotiin sen perusteella :) Mutta, kun ei olla Mastercheffissä niin syötäväksihän ne meille kelpasi, hyvinkin. Sen verran ruma se pinta oli kuitenkin, että joku kastike siihen oli laitettava pintaan peittämään se rumuus :) Sitten alkoikin tehdä mieleni sellaista kalaruokaa jota äitini teki aikoinaan ja taitaa tehdä vieläkin. Hän teki useimmiten tätä pakasteseitistä, mutta itse en seitistä niin välitä eli tein kirjolohesta.

Pitäisi vaan uskaltaa useammin ostaa se kokonainen kala koska eihän tuota fileointia opi jollei vaan ahkerasti treenaa. Jotenkin on vaan liian helppoa ottaa se valmiiksi fileoitu kala... Ruodot sentään nypin aina itse pois eli en osta valmiiksi nypittyä. On siis kaksi vaihtoehtoa. Tulevaisuudessa kun ostan kokonaisen lohen meillä syödään joko a) hienoja fileitä pannulla paistettuna tai b) lisää kirjolohikiusausta :)Lohta uunissa creme fraichella, kapriksilla ja ruohosipulilla

n. 400-500g lohta/kirjolohta (ulkonäöllä ei väliä ;) )
200g creme fraichea (mulla meni 10%)
2 rkl kapriksia
2 rkl hienoksi leikattua ruohosipulia
suolaa
mustaapippuria  • Voit paistaa lohipalan  kokonaisena tai leikata sen kahtia. Itse leikkasin kahtia kun halusin tehdä helpot annospalat.
  • Hiero lohen pintaan suolaa ja pippuri.

  • Sekoita kulhossa creme fraiche, kaprikset ja hienonnettu ruohosipuli. Lorauta sekaan hieman kaprispurkista lientä ja sekoita hyvin.
  • Mausta seos vielä mustallapippurilla. 
  • Maista kastikkeesta suola, lisää mikäli haluat. Muista, että kaprikset ovat suolaisia kuitenkin.
  • Laita lohet uunivuokaan ja kaada kastike lohen päälle.

  • Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Älä ylikypsennä kalaa.
  • Tarjoa uunilohi esim. höyrytetyn parsakaalin kera.


Tämä oli todella maistuvaa ihanaa retroruokaa joka maistui vuosien jälkeen edelleenkin taivaalliselta. Ja mikä parasta, kastike peitti rumasti fileoidun lohen :)


Tässä lisää lohireseptejä:
Uunilohi Aura-juustolla tai Mustapekalla
Chili lime soija-lohi
Wasabilohi
Lohen savustaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti