Katso myös:
Viikuna-pähkinäleipä
Helppo kauraleipä kurpitsansiemenillä
Vaivaamaton pataleipä
Rouheiset juustosämpylät
Vuokaleipä
Foccaccia-leipä
Vehnä-kaura sämpylät (12 kpl)
5dl maitoa
1,5 pussia kuivahiivaa
2 tl sokeria
2 tl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl juoksevaa rasvaa (itse käytin ruokaöljyä)
- Kuumenna maito 42 asteiseksi, hieman kädenlämpöistä lämpimämpää
- Lisää sekaan kuivahiiva ja sokeri. Anna näiden seistä n. 10 minuuttia ja hiivan aktivoitua kunnolla.
- Kymmenen minuutin jälkeen lisää sekaan kaurahiutaleet, suola, öljy ja n. 3/4 vehnäjauhoista.
- Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Lisää vähitellen vehnäjauhoja niin kauan, että taikina lähtee irtoamaan kulhosta eikä tartu enää kiinni.
- Kun taikina on siinä vaiheessa kaada se jauhotetulle alustalle ja vaivaa oikein kunnolla. Tämä vaihe on tärkeä jotta sämpylöihin saadaan sitkoa.
- Vaivaamisen jälkeen ja taikina kahteen osaan.
- Jaa sen jälkeen yksi osa taas kahteen. Ja niistä saadut osat kolmeen.
- Puolikkaasta taikinasta saat siis kuusi osaa.
- Toista toisen puoliskon kanssa.
- Pyöritä taikinapaloista sämpylöitä ja laita ne pellille kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan n. 30 minuutiksi.
- Voitele sämpylät vedellä ja voit halutessasi ripotella kaurahiutaleita päälle.
- Paista sämpylät 225 asteisen uunin keskiosassa n. 10 minuuttia. Tarkkaile uunia. Itselläni kiertoilmauunimme on todella tehokas ja n. 8 minuuttia riitti toiselle pellilliselle.
Sämpylät olivat todella maukkaita sekä tuoreeltaan että seuraavana päivänäkin. Voit myös pakastaa näitä - jos niitä siis jää ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti