sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Vehnä-kaura sämpylät - helppoa ja maukasta!

Tuoreita sämpylöitä! Onko mitään parempaa olemassa :) Varsinkin kun nyt ensimmäistä kertaa elämässä onnistuin saamaan sämpölöistäni joka sämpylöiden näköisiä eikä sellaisia lentäviä lautasia mitä olen aikaisemmin tehtaillut. Kiitos ja kunnia näistä upeista sämpylöistä kuuluu täysin ja yksin Mukana Maku-blogin Dickin aivan loistavalle ohjeelle jota seurasin täsmällisesti. Minähän tunnetusti en todella seuraa reseptejä, mutta olin kuullut näistä sämpylöistä niin paljon hyvää, että päätin jopa muutta käytöstäni niiden vuoksi. Kyllä kuulkaa kannatti :) Sämpylöistä tuli kuohkeita, kauniin näköisiä, hyvän makuisia ja kaura antaa sydänystävällisyyttä mukaan muuten ehkä sellaisiin sämpylöihin joita ei joka päivä kannata syödä :)

Katso myös:
Viikuna-pähkinäleipä
Helppo kauraleipä kurpitsansiemenillä
Vaivaamaton pataleipä
Rouheiset juustosämpylät
Vuokaleipä
Foccaccia-leipä



Vehnä-kaura sämpylät (12 kpl)


5dl maitoa
1,5 pussia kuivahiivaa
2 tl sokeria
2 tl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl juoksevaa rasvaa (itse käytin ruokaöljyä)



  • Kuumenna maito 42 asteiseksi, hieman kädenlämpöistä lämpimämpää
  • Lisää sekaan kuivahiiva ja sokeri. Anna näiden seistä n. 10 minuuttia ja hiivan aktivoitua kunnolla.
  • Kymmenen minuutin jälkeen lisää sekaan kaurahiutaleet, suola, öljy ja n. 3/4 vehnäjauhoista.
  • Sekoita tasaiseksi massaksi.
  • Lisää vähitellen vehnäjauhoja niin kauan, että taikina lähtee irtoamaan kulhosta eikä tartu enää kiinni.
  • Kun taikina on siinä vaiheessa kaada se jauhotetulle alustalle ja vaivaa oikein kunnolla. Tämä vaihe on tärkeä jotta sämpylöihin saadaan sitkoa.
  • Vaivaamisen jälkeen ja taikina kahteen osaan.
  • Jaa sen jälkeen yksi osa taas kahteen. Ja niistä saadut osat kolmeen. 
  • Puolikkaasta taikinasta saat siis kuusi osaa.
  • Toista toisen puoliskon kanssa.
  • Pyöritä taikinapaloista sämpylöitä ja laita ne pellille kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan n. 30 minuutiksi.




  • Voitele sämpylät vedellä ja voit halutessasi ripotella kaurahiutaleita päälle.
  • Paista sämpylät 225 asteisen uunin keskiosassa n. 10 minuuttia. Tarkkaile uunia. Itselläni kiertoilmauunimme on todella tehokas ja n. 8 minuuttia riitti toiselle pellilliselle.  


Sämpylät olivat todella maukkaita sekä tuoreeltaan että seuraavana päivänäkin. Voit myös pakastaa näitä - jos niitä siis jää ;)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti