torstai 27. maaliskuuta 2014

Paahtopaistia ja viskikastiketta

Idea tähän ruokaan lähti tämän blogin Facebook-sivuilta. Olethan muuten liittynyt jo lukijaksi? Se onnistuu tuosta linkistä klikkaamalla ja tykkäämällä sivusta tai blogissa oikealla puolella olevaa Facebook logoa klikkaamalla. Keskustelen paljon Ruokasurffauksen Facebook-sivuilla lukijoiden kanssa ja yksi päivä kysyin ehdotuksia mitä kokata viikonloppuna. Eräs lukija ehdotti paahtopaistia ja siitä se idea sitten lähti! Sattui vielä hyvin, että olin juuri ostanut pakkseen taas paljon tarjouksesta sisäpaistia joten paahtopaistin teko onnistui ilman kaupassakäyntiä.

Tein lihalle marinadin punaviinistä ja mausteista. Punaviinin alkoholi ja hapot mureuttavat lihaa hyvin ja antavat ihanaa makua. Lihaa paistoin lämpötilamittarin kanssa jotta saan tarpeeksi punaista sisuksesta, kuten me siitä pidämme. Otin lihan ulos 55 asteisena ja pidin foliossa lepäämässä 15 minuuttia. Jos haluat täyskypsää lihaa paista se 65-70 asteiseksi. Kypsensin perunoita, sipuleita ja valkosipuleita samassa vuoassa paistin kanssa. Molemmat antoivat toisilleen ihanaa makua!

Viskikastikkeen reseptin tempaisin päästäni. Teen muutenkin paljon kastikkeita ja ne ovat aika hyvin hallussa, jos saan siis säveltää päästäni. Idea viskiin tuli sen savuisesta mausta joka sopii kermaisiin pippurisen täyteläisiin kastikkeisiin kun nenä päähän. 




Punaviinimarinadi lihalle

1½ dl punaviiniä
1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna
reilusti mustaapippuria
1 tl kuivattua timjamia

  • Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada pakastepussiin. Lisää liha pussiin ja anna marinoitua 4-48h. Älä lisää suolaa marinadiin koska se kuivattaa lihaa.




Paahtopaisti ja paahdetut perunat, valkosipulit ja sipulit

  • Kuivaa liha marinadista ja laita pintaan reilusti mustaapippuria ja suolaa.

  • Paista lihan pinnat kiinni kuumassa pannussa.
  • Laita lihaan paistolämpömittari lihan keskikohtaan
  • Leikkaa perunoita puoliksi, sipuleita lohkoiksi ja yksikyntisiä valkosipuleita puoliksi. Laita kulhoon, lorauta päälle öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. 
  • Kaada perunat, sipulit ja valkosipulit vuokaan. Laita liha keskelle vuokaa.

  • Paista lihaa 130 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on se mitä haluat. (55 astetta punainen, 62 astetta medium ja 66 astetta kypsä)
  • Oma paahtopaistini oli sen verran pieni kun tein vain kahdelle, että perunat eivät olleet kypsiä siinä vaiheessa kun liha oli. Otin lihan uunista ja laitoin uunia kovemmalle ja annoin perunoiden kypsyä rauhassa.

  • Kun otat lihan pois uunista, kääri se folioon ja anna lihan levätä ainakin 15 minuuttia jotta lihasnesteet asettuvat ja liha on mehukasta.
  • Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.




Viskikastike

3 dl ruokakermaa
2 rkl kanafondia 
1 rkl soijakastiketta¨
2 tl tomaattiketsuppia
30ml viskiä
reilusti mustaapippuria
lihasta folioon irronneet paistonesteet


  • Kaada kerma kattilaan. 
  • Lisää kaikki aineet (paitsi lihan paistonesteet) ja sekoita hyvin.
  • Anna kastikkeen kiehua rauhassa kokoon ja makujen tiivistyä. Siinä menee ainakin 10-15 minuuttia.
  • Kastike kannattaa tehdä ajoissa valmiiksi ettei muu ruoka odota kastiketta.
  • Maistele kastiketta teon aikana ja lisää aineita sen mukaan, että saat omaan suuhusi sopivan makuyhtälön.
  • Lisää lopussa lihasnesteet foliosta ja keitä uudellen kasaan nopeasti.


Tarjoile kaikkia keskenään ja kyytipojaksi suosittelen erittäin isoa lasillista punaviiniä ja hyvää seuraa!
Todella ihanaa herkutella välillä ajan kanssa, istua yhdessä ja jutella ja maistella viiniä :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti