tiistai 22. heinäkuuta 2014

Valkosipulissa paistettua mangoldia - täynnä vitamiineja ja hivenaineita

Meidän puutarhaan muutti tänä keväänä mangoldi. Se lienee vielä monelle suomalaiselle tuntemattomampi kasvi, mutta esim. Välimeren maissa sitä käytetään hyvinkin laajasti. Kroatiassa melkein joka aterialla tarjottiin mangoldia. Mangoldi eli lehtijuurikas on punajuuren ja sokerijuurikkaan sukulainen ja sitä käytetään pinaatin tavoin. Maku on aika lähellä pinaattia mielestäni. Mangoldissa on paljon C- ja A-vitamiineja, mangesiumia, kaliumia ja biotiinia. Mangoldista käytetään sekä lehti että lehtiruoti. Käyttötapoja on varmasti monia kuten pinaatillakin.



Halusin kokeilla tehdä mangoldista ja päädyin googlaamaan englanniksi (mangoldi on englanniksi swiss chard) koska suomeksi reseptejä ei juurikaan löytynyt. Epicurious.com-sivulta löysin mielenkiintoisen kuuloisen ohjeen jota halusin kokeilla. Meillä grillattiin joten tein tämän muun grilliruoan kylkeen ja sopi loistavasti! Kaikki pitivät mangoldista joten sitä meillä tehdään uudestaankin :)

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!



Valkosipulissa paistettua mangoldia

n. 10 lehteä mangoldia
1 solovalkosipuli
2 rkl öljyä
 dl vettä
suolaa
mustaapippuria myllystä





  • Riivi mangoldista lehdet irti ja revi pienemmiksi. Itse revin n. 5 cm x 5cm paloiksi.

  • Leikkaa veitsellä pieneksi lehtiruoti ja osa vartta.

  • Hienonna valkosipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää lehtiruodit. Paista niitä pari minuuttia.

  • Lisää valkosipuli ja paista kunnes valkosipulit ovat hieman pehmenneet.

  • Lisää sekaan mangoldin lehdet, ripaus suolaa ja mustaapippuria ja sekoita hyvin.

  • Lisää vesi ja kypsennä pari minuuttia.

  • Kaada tarjoiluastiaan ja nauti.



Mangoldi on oikeasti todella hyvää ja ravintoarvot ovat erinomaiset. En tiedä kuinka laajasti sitä saa esim. kaupoista tai toreilta vielä (kertokaahan mulle, jättäkää kommenttia kommenttikenttään) vai onki sitä kasvatettava omassa puutarhassa kuten me teimme. Meille mangoldi tuli taimena ja en ole tehnyt sille muuta kuin kastellut. Suosittelen ehdottomasti kasvattamaan mangoldia mikäli siihen on mahdollisuus. Kasvi on kuulemma kaksivuotinen.



5 kommenttia:

  1. Kylvin vanhaan perunanidätyslaatikkoon mangoldia. Kasvaa rehevästi. Otin juurineen muutaman maistiaisiksi; maistuu, kuten pinaatti. Nythän täytyykin jättää juuret multaan, vai talvehtiikohan se 70 x 70 laatikossa?

    VastaaPoista
  2. KIITOS RESEPTISTÄ! Ihan itse olen kotipuutarhassa kasvatellut siemenistä ja pähkäillyt, että mitähän tästä tekisi. Hyvää on!

    VastaaPoista
  3. Tein, ja laitoin pizzan täytteeksi, plus fetajuusto ja punasipuli, tosi jees.

    VastaaPoista
  4. Mangoldin lehtiä voi käyttää kaalinlehtien tilalla lihakääryleissä. Lehtiä ei pidä keittää, joten on helpompaa kuin kaalikääryleiden teko.

    VastaaPoista
  5. Tuohon reseptiin lisäksi sinihomejuustoa ja vähän makeaa chilikastiketta, maku vain paranee!

    VastaaPoista