keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Beef Wellington - juhlaruokaa parhaimmillaan

Taas on haastoin itseäni tekemään jotain uutta ja sellaista mtä en ole ikinä tehnyt. Minä pidän Gordon Ramsaystä. Paljon. Tykkään Gordonin tyylistä tehdä ruokaa ja ihailen omistautumista ja intohimoa alaan. Olen seurannut vuosia Gordonin ruokaohjelmia ja yksi resepti toistuu hyvin monessa ohjelmassa joka kuulemma on Ramsayn nimikkoannos. Beef Wellington. En ole ikinä tuota tehnyt enkä myöskään maistanut. Taas lähdettiin siis etsimään neulaa heinäsuovasta ja katsomaan mtä tapahtuu.

Halusin tehdä kunnon fine dining annoksen joten tämä vaati uutta ajattelutapaa. Piti vielä poikeuta kaupasta ostamassa uusia lautasiakin, sellaisia suorakaiteen muotoisia. Ja piti ostaa silikoninen sivellin jolla saa pyrettä vedeltyä silleen muka hienosti pitkin lautasta. Joskus vaan tekee mieli tehdä jotain ihan erilaista. Eihän sitä muuten ihminen opi mitään jos ei poistu mukavuusalueelta. Sen mukaan yritän elää elämääni ja aika hauskaa mulla on myönnettäköön se :D


Valitettavasti huomasin, että olen ihan ÄÄRETTÖMÄN huono tekemään visuaalisesti kauniita annoksia :) No harjoittelua sekin vaatii joten jatkan reenaamista. Lahjattomathan harjoittelee ;)

Lisukkeita Wellingtonin kanssa on tarjolla kolme erilaista. On mausteista porkkanapyrettä, hapanimeläpaprikoita ja rapeita timjamiperunoita. Kaiken kruunaa tuhti punaviinikastike.

Tämä kaikki kuullostaa varmasti hankalalta ja ainakin aikaavievältä jos ei muuta. Voit hyvin tehdä komponentteja etukäteen. Punaviinikastikkeen keittelin edellisenä iltana. Porkkanapyree valmistui päivällä ja illalla vain lämmitin sen kattilassa uudestaan ennen tarjoilua. Paprikat tein aikaisemmin myös valmiiksi ja mikrotin ennen tarjoilua. Perunat kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua valmiiksi koska muuten rapeus katoaa niistä. Tosin nekin tekeytyvät itsekseen valmiiksi uunissa joten voit hyvin leikata ja maustaa ne kulhoon valmiiksi.
Wellingtoninkin voi valmistaa paistoa vaille valmiiksi etukäteen ja kannattaakin koska siinä on niin monta työvaihetta, että aikaa kuluu.

 Olen sen oppinut dinnerpartyjä ja muita partyjä järjestäessäni, että oma stressi kannattaa eliminoida juhlapäivältä niin paljolti pois kun on mahdollista. Etukäteisvalmistelut ovat elintärkeitä. Juhlahetkessä haluat vain tehdä tärkeimmät asiat ja muuten nauttia itse bileistä. Tämänkin olen oppinut kantapään kautta. Monta juhlaa meni itseltäni ohi kun hääräsin keittiössä ja tein ruokaa alusta loppuun asti. Olin aivan finaalissa ennen kuin juhlat olivat kunnolla edes alkaneet. Ei hyvä. Muilla on kivaa paitsi emännällä.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!






Ja sitten itse resepteihin.

Beef Wellington

Beef Wellingtoniin löysin todella hyvän ohjeen Simply Recipes sivulta josta katsoin mallia.

Oikeaoppiseen Wellingtoniin tulee käyttää naudan sisäfilettä. Mulla sattui olemaan pakkasessa kilon pala naudan sisäpaistia ja päätin riskilläkin kokeilla onnistuuko se sillä jotta saan paistin käytettyä. Onnistuihan se todella hyvin, mutta sisäfile on tietty aina sisäfilettä muttei kannata siis pelätäkään sisäpaistia.



sisäfilettä
200g herkkusieniä
sinappia ( englantilaista Coleman tai ranskalasta Dijonia. Ei siis Turun Sinappia MISSÄÄN tapauksessa)
200g ilmakuivattuakinkkua
300g voitaikinaa
kananmunaa voiteluun (itse tosin unohdin täysin)
suolaa, pippuria
öljä paistamiseen


Ota liha huoneen lämpöön ainakin tuntia aikaisemmin.
Kuivaa liha ja mausta reilusti suolalla ja tuoreella mustallapippurilla.
Kuumenna pannu todella kuumaksi ja ja lisää öljyä pannuun. Paista kaikki pinnat lihasta kiinni. Pinnat paistetaan siksi kiinni etteivät lihasnesteen leviä uunissa voitaikinaan ja liha säilyy mehevämpänä.
Anna lihan jäähtyä. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi.

Leikkaa herkkusienet neljään osaan ja soseuta joko blenderissä tai sauvasekoittimella. Lopputulos on tiivistä mustaa mönjää.
Paista herkkusienitahna kuumalla pannulla kunnes kaikki kosteus siitä on lähtenyt. Huomaat kyllä kun kosteus katoaa.

Wellingtonin kokoaminen

Leikkaa iso pala tuorekelmua ja aseta pöydälle. Aseta ilmakuivattukinkku limittäin siihen.


Levitä sienitahna kinkkujen päälle.


Sivele liha reilusti sinapilla ja laita keskelle kinkkuja/sieniä.


Kääri kelmua apuna käyttäen tiivis rulla. Nosta ensin yksi puoli lihan päälle ja sitten toinen puoli. Pöyritä tiiiviiksi rullaksi, lisää kelmua tarvittaessa jotta saat todella tiiviin.
Laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.




Ota voitaikina hyvissä ajoin sulamaan. Minä käytin valmisvoitaikinaa koska elämä on vaan liian lyhyt voitaikinan tekemiseen :) Paketissa oli 5 palaa joista käytin 3 tähän ohjeeseen.

Kaulitse voitaikinapalat yhteen.
Ota liha pois kelmurullasta ja aseta keskelle voitaikinaa.


Taittele lihan päälle tiiviiksi paketiksi. Leikkaa ylimääräiset pois. Vältä tuplakerroksia koska silloin taikina ei kypsy.
Voit koristella pinnan voitaikina jos haluat.



Voit valmistella Wellingtonin näin pitkälle ennen paistamista. Tässä vaiheessa voit pitää pakettia jääkaapissa jopa 24h ja paistaa sitten mutta minimiaika jäähdytkseen jääkaapissa on 15 minuuttia.
Juuri ennen paistoa voitele pinta kananmunalla. Itse tämän unohdin täysin ja mitään ei tapahtunut joten jos unohdat ei maailma siihen näköjään kaadu eikä Wellingtonkaan epäonnistu :)

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Liha paistetaan täysin kylmänä joten älä ota lihaa aikaisemmin jääkaapista pois.
Kun uuni on kuuma laita liha leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille.
Itse käytin paistomittaria koska halusin kypsyyden oikein. Laitoin digitaalisen paistomittarin anturan sisään sivusta lihan keskelle asti.
Paistelin lihaa 62 asteeseen asti jonka jälkeen otin pois uunista ja annoin levähtää 10 minuuttia ennen kuin leikkasin lihan annospaloihin.
Lihan kypsyysasteita olenkin käsitellyt aikaisemmin. Tarkista haluamasi lämpötilta täältä





Hapanimelät paprikat

Tämä on Gordon Ramsayn ohje hänen tv-sarjastaan. Tein jo kesällä tätä kerran lihan kanssa ja toimi tosi hyvin. Siksi tämä päätyi nyt taas mukaan menuun.


1 punainen paprika
1 pieni punasipuli
½ rkl sokeria
1½ rkl punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria


Kuumenna pannu savuavan kuumaksi. Pudota paprikat ja sipulit kuumaan pannuun. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sokeri.
Paista 4-5 minuuttia kunnes hieman pehmenneet.
Lisää punaviinietikka ja anna kiehua pari minuuttia kunnes etikka on keittynyt kokoon.
Vähennä lämpöä pannulta ja lisää oliiviöljy ja paista pari minuuttia vielä.


Punaviinikastike

Punaviinikastikkeen ohje löytyi Ruokalasta. Ja suosittelen muuten tekemään ainakin päivää aikaismemin tämän valmiiksi. Oli maku parantunut todella paljon yön aikana ensi maistosta!


3dl punaviiniä
3dl lihalientä (tein lihaliemikuutioista kun ei ollut muutakaan nyt)
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
1 rkl siirappia (mulla ei ollut joten laitoin 1½ rkl ruokokidesokeria)
6 mustaapippuria
4 oksaa tuoretta timjamia
rosmarinia
2 salottisipulia pilkottuna (laitoin punasipulia kun ei ollut muuta)
1 porkkana pilkottuna
2 rkl vehnäjauhoja
25g voita kuutioituna
suolaa, pippuria


Laita kattilaan viini, lihaliemi, balsamico, siirappi/sokeri, pilkotut sipulit ja porkkana ja mausteet.
Anna kiehua hiljalleen n. 30 min.
Siivilöi kastike.
Tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
Tee vehnäjauhoista suuruste joko veteen tai viiniin.
Lisää suuruste hiljalleen kastikkeeseen ja keittele vielä n. 5 min.
Lisää lopussa kuutioitu voi ja sekoita hyvin.



Mausteinen porkkanapyree

Tämä ohje löytyi Food Networkin sivuilta jota hieman mukailin omaan makuuni

6 isoa porkkanaa
valkosipulinkynsi
25g voita
½ rkl hunajaa
suolaa
pippuria
kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl jeeraa/juustokuminaa
1/2 tl kuivattua chiliä / cayennepippuria
½ dl ruokakermaa (15% meni mulla)

Kuori porkkanat ja leikkaa pieneksi. Laita kiehumaan suolalla ja kevyesti kanelilla maustettuun veteen valkosipulinkynnen kanssa kunnes täysin kypsiä ja pehmeitä.
Sulata voi pannulla ja kun voi on hieman ruskistunut ja tuoksuu pähkinäiseltä lisää sekaan jeera, muskotti ja chili. Paista hetki.
Siivilöi porkkanat ja valkosipulinkynsi. Soseuta hyvin sauvasekoittimilla.
Voit halutessasi vielä paseerata siivilän läpi extra hienon koostumuksen saamiseksi. Toisin sanoen mieheni sanoin kun kerroin että paseerasin porkkanat hän sanoi, että tungit ne raivolla siivilän läpi. Juuri näin. Käytä lusikkaa apuna kun painat siivilän läpi.

Laita pyre takaisin kattilaan. Lisää voi-mausteseos, hunaja, ruokakerma, suolaa ja pippuria.


Timjamiperunat

perunoita
öljyä
suolaa
timjamia

Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon.
Pyörittele kauttaaltaan öljyssä. Mausta suolalla ja timjamilla.
Paista 250 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes kauniin kullanruskeita.


Kaikki pitivät ruoasta ja maut sopivat kuulemma todella hyvin yhteen. Se oli tarkoituksenikin ja hienoa, että siinä onnistuin vaikka visuaalisesti en ollutkaan tyytyväinen annokseen :)
Ilta jatkui mukavasti lautapelejä pelaillen ja viiniä naukkaillen :)





4 kommenttia:

  1. Ei saamari! Täydellistä bloggausta ja safkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thx Haba! Oli hauskaa tehdä tuota :)

      Poista
    2. Että mä nautin näistä resepteistä,meillä on sama maku,Wellingtonin pihviä,Moskovanpataa,naudanlihakääryleet,kaikkia näitä naudanliharuokia :) olen tehnyt ja syönyt jo lapsena näitä,hyvä että joku tuo esiin tällaista tavallista kotiruokaa ja suht edullistakin,kun hamstraa pakkaseen naudanliha tarjoukset..jee,jatka samaa rataa

      Poista
    3. Kiitos ihanasta viestistäsi :) kiva kuulla, että olet tykännyt resepteistä. Olen äitini tytär ja siksi tarjoushaukka ja edulliseen ruokaan pyrkivä. Mausta ei tingitä ikinä, mutta hinnasta voi nipistää monin keinoin. Kyllä liha on hyvvee :)

      Poista