sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Viski-cola barbequekastike - Whiskey a go go BBQ

Meillä kuluu vuoden aikana aika paljon barbequekastiketta. Sitä menee tietty grillatessa ribseille, mutta myös toooooodella paljon pulled porkille ja pulled chickenille. Meillä nyhdetään lihaa usein koska se on oikeasti ihan hemmetin hyvää oli trendikästä tai ei. Hyvvee on! Lisäksi pizzassa usein vaihdan tomaattikastikkeen barbequekastikkeeksi ja teen esimerkiksi BBQ kanapizzaa joka toimii loistavasti. BBQ-kastike on oikeasti todella monimuotoinen ja sopii useaan ruokaan. On olemassa todella erilaisia bbq-kastikkeita ja jos on maistanut yhtä huonoa ei voi sanoa ettei pidä barbequekastikkeesta. Minä teen useimmiten punaviinipohjaista BBQ-kastiketta joka on meidän kaikkien lemppari. Se ei ole makeaa vaan sopivasti aikuiseen makuun ja siitä ovat pitäneet jopa vannoutuneet bbq-kastikevihaajat.

Välillä on kiva kokeilla muitakin kastikkeita ja nyt minulta itseasiassa tilattiin makeaa jenkkijenkistä colapohjaista BBQ-kastiketta. Keittelin kastiketta kaikkiaan 3,5 litraa ja siinä oli melkoinen homma. Koko kämppä haisi BBQ:lle monta päivää kun isoja kattiloita keittelin :) Kastikkeen teon alkuvaiheessa tuntuu aina, että tuleepa tätä hirveän paljon. Lopuksi sitä aina toteaa, että tulipa sitä vähän kun kastike tiivistyy todella paljon sitä keittäessä. Maut tiivistyvät ja kastike saostuu. Sain loppujen lopuksi keitellä jopa 3 kertaa, jotta sain tarvittavan määrän soosia :) Mutta jos pienempikin määrä riittää, homma on hyvin simppeli. Laitankin tähän hieman pienemmän satsin ohjeen ettette huku kastikkeeseen :)
Ohjetta selailin Maistuis varmaan sullekin - blogista mutta tuunasin ohjetta aika paljon tilattuun suuntaan eli makeammaksi ja savuisemmaksi.





Viski-cola barbequekastike - Whiskey a go go BBQ

7 dl colaa ( sokeri colaa, ei laitteja)
6 dl ketsuppia
2 dl sweet chili kastiketta
1 dl viskiä
½ dl Worcestershire-kastiketta
1½ dl fariinisokeria
½ dl tummaa siirappia
2 rkl chipotle-kastiketta
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
1 rkl soijaa
2 tl punaviinietikaa
1 tl valkosipulijauhetta


  • Mittaa kaikki aineet kattilaan ja sekoita.
  • Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä n. 30-60 minuuttia riippuen siitä millaista kastiketta haluat. Jotkut tykkäävät paksummasta ja jotkut ohuemmasta kastikkeesta.
  • Sekoittele kastiketta aina välillä ettei sokeri pala pohjaan.
  • Maista kastiketta lopussa ja lisää tarvittaessa aineita jotta maku on omaan suuhun sopiva. Kastikkeen on tarkoitus olla savuista, makeaa ja hieman tulistakin maultaan.
  • Pullota valmis kastike ja säilytä sitä kylmässä. Valmis kastike säilyy muutaman viikonkin jääkaapissa.


Käytä valmista BBQ-kastiketta pizzaan pohjana, hampurilaisiin, ribseihin, sivele lihaan grillatessa, pulled porkiin ja kanaan...
Kastike on makean tulisen savuista maultaan. Hyvin amerikkalaista :)





6 kommenttia:

  1. Oi kuulostaa hyvältä ja tätä tarvii ehdottomasti kokeilla kun kotiin pääsee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on kyllä ja hyvin perinteisen jenkki-bbqn makuinen :)

      Poista
  2. On niin vähän tullut kesän aikaan oltua koneella, etten huomannut kysymystäsi ennen kuin olit jo ehtinyt kastikkeet keitellä. Kolmessa ja puolessa litrassa onkin jo aika keittäminen!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nou hätä, toimi se näinkin :D Tehdään ensin mukamas paljon ja sitten se onkin vähän ja sitten tehdään lisää ja lisää. Ainakin olen harjaantunut BBQ-kastikkeen keittäjä ja ohje tulee ihan ulkomuistista nyt :D

      Poista
  3. Tää resepti meni korvan taakse, jospa ehtisin kastiketta keitellä, kun jään kesälomalle. Olen ihan hulluna savupaprikan makuun ja muutkin ainekset näyttivät olevan kohdallaan! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savupaprika on yksi parhaista mausteista kyllä. Suosittelut kastikkeelle, toimii :)

      Poista