maanantai 8. syyskuuta 2014

Chorizotäytteiset pizzakierteet

Säännöllisin väliajoin tulee pakottava tarve leipoa. Upottaa kädet jauhoihin ja vaivata. Tuntuu jokseenkin oudolta minun sanomana tuo koska en todellakaan ole aina tykännyt leipoa. Taisin innostua leipomisesta vasta n. 1,5v sitten. En aikaisemmin innostunut leipomisesta koska en pitänyt sen säännönmukaisuudesta ja siitä. että ohjeita on noudatettava tai muuten ei välttämättä onnistu. Lieneekin sanomatta selvää, että minun persoonalleni epäonnistuminen on mahdotonta :) Olen kuitenkin joutunut epäonnistumaan leipomisessa ja paljon, mutta niistä olen oppinut. Mottoni onkin, että virheitä saa tehdä, mutta saman virheen vain kerran. Tästä olen pyrkinyt pitämään kiinni :) Jossain vaiheessa tajusin leivontaan liittyvän kemian ja kemiallisten reaktioiden yhteissumman jotka tietyt ainesosat tuottavat. Mitä? Minä joka aina olen inhonnut matemaattisia aineita löysin riemun leivonnan kemiasta. Kyllä, se on valtavan tyydyttävää laittaa tietyt ainesosat ja tietää, että siitä syntyy joko x tai y. Sen jälkeen kun ymmärsin leivonnan perusteet olen alkanut säveltämään ja luovimaan reseptien kanssa. Tiettyjä asioita ei voi muuttaa, mutta hyvin moni muu asia on muokattavissa ja se tekee leivonnasta niin valtavan hauskaa. Lisäksi on tyydyttävää nähdä kättensä jälki (pidän siitä syystä myös mm. ikkunoidenpesusta) ja tuottaa hyvää mieltä kanssamakustelijoille :)

Joten, oli tarve leipoa. Tällä kertaa mentiin melkolailla sillä mitä kaapissa oli ja lopputulos olikin todella hyvä! Pizzakierteitä teki mieleni tehdä koska en niitä aikaisemmin ollut tehnyt. Kaapissa oli tanko mausteista chorizoa jota kesällä olin hamstrannut useamman tangon Espanjasta. Nämä ovat aivan loistavia illanistujaisiin, iltapalaksi, välipalaksi tai jopa kahvipöytään. Kaikki syöjät tykkäsivät kovasti.



Pizzakierteet (n. 15 kpl)

pohja:

4,25 dl lämmintä vettä
1,5 pussia kuivahiivaa
i tl sokeria
1 tl suolaa
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä

tomaattikastike:

1 purkki Mutti tomaattimurskaa
2 tl sokeria
2 tl oreganoa
1 tl punaviinietikkaa
½ tl suolaa

täytteet:

150g Emmental-juustoraastetta
150g chorizoa
1,5 dl paprikaa
1 dl tomaattia
1 dl Filos halloumia



  • Aloita pohjasta. 
  • Laita 42-asteinen vesi kulhoon ja lisää kuivahiiva, sokeri, suola ja 1 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja anna hiivan aktivoitua n 5-10 minuuttia.
  • Lisää vehnäjauhoja vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon pohjasta. 
  • Lisää oliiviöljy ja vaivaa hetken oikein kunnolla taikinaa.
  • Laita taikina takaisin kulhoon ja liina päälle lämpimään paikkaan kohoamaan 30 minuutiksi.



  • Keitä tomaatikastike kohoamisen aikana.
  • Lisää kaikki aineet kattilaan ja anna tomaattikastikkeen poreilla hiljakseen 30 minuuttia. Tarkoitus on tiivistää makuja ja keittää ylimääräistä nestettä pois.



  • Leikkaa chorizo, paprika ja tomaatit pieniksi kuutioiksi.

  • Paista halloumi pannulla ja leikkaa kuutioiksi.



  • Kun taikina on kohonnut kaulitse se leivonta-alustalle neliön/suorakulmion muotoiseksi.
  • Levitä tomaattikastike päälle

  • Levitä juusto tomaattikastikkeen päälle

  • Ripottele chorizo, halloumi, paprika ja tomaatit 

  • Rullaa levy mahdollisimman tiukaksi.

  • Leikkaa rullasta n. 3cm paloja ja laita ne muffinsivuokiin täytepuoli päälle.

  • Paista pizzakierteitä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia

Näitä syötiin meillä niin innoissaan, että unohdin ottaa kuvat valmiista tuotoksista kokonaan! Yhden kuvan sentään tajusin ottaa :)





2 kommenttia:

  1. 78 dl vehnäjauhoja vaiko 7-8 dl?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta :) korjasin ohjeeseen oikein. Läppärin näppiksessä on selkeästi jotain ruoanmurusia välisdä kun viiva näppäin ei toimi kunnolla :D

      Poista