perjantai 22. elokuuta 2014

Gluteenittomat vadelmamoussepalat

Äiti täyttää vuosia huonenna ja pyysi jotain makeaa vadelmista. Hän ehdotti kääretorttua. Totesin, että eikös se ole vähän jo nähty. Pohdin ja mietin ja Googlen ystävällisellä avustuksella löysin Ruokalasta ohjeen näihin kauniisiin herkkuihin jota hieman muokkasin. Vadelmat ovat äidin itsensä poimimia villivadelmia joten maku on taatusti kohdillaan! Pakkasvadelmat ovat aivan käypiä myös, mutta kyllä villivadelmiassa on se oma juttunsa minulla. Meillä on aina ollut paljon vadelmia pakkasessa lapsuudessa ja niistä mummu keitteli pikkumarjasoppaa oli vadelmakiisseliä :) Vadelma on lempimarjani ja onneksi todella monipuolinen ja mukautuvainen.

Moussepalojen pohja tehtiin mantelijauhoista joten se on myös täysin gluteeniton. Pohja oli erityisen hyvä. Mantelijauhot antavat ihanaa makua ja kosteutta. Rasvaa reseptiin ei tullut ollenkaan ja kohoaminenkin tehtiin valkuaisvaahdolla. Sokeria sen sijaan ohjeessa onkin reilusti :)




Gluteenittomat vadelmamoussepalat

pohja:
4 kananmunan valkuaista
100g mantelijauhoja
1 dl sokeria
2 dl tomusokeria

moussetäyte:
400g vadelmia
1 dl tomusokeria
100-150g valkosuklaata
2 dl turkkilaista jugurttia ( itse laitoin Bulgarian jugurttipurkin)
4 dl vispikermaa
5 liivatelehteä
(tilkka punaista elintarvikeväriä)

  • Valmista ensin pohja.
  • Vaahdota valkuaiset löysäksi vaahdoksi ja lisää sokeri loppuvaiheessa pikku hiljalleen. Jätä vaahto löysäksi.
  • Yhdistä mantelijauho ja tomusokeri. Lisää seosta vaahtoon pikkuhiljaa sekoitellen.
  • Vuoraa n. 20 x 30 cm vuoka leivinpaperilla.
  • Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa 18-20 minuuttia uunin keskiosassa.
  • Anna pohjan jäähtyä hyvin.


  • Sekoita tomusokeri vadelmien joukkoon jos käytät kotimaisia marjoja. Jos käytän ulkolaisia pakastemarjoja kuumenna marjat ja lisää sokeri. Anna marjojen jäähtyä.
  • Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
  • Vaahdota kerma
  • Sulata valkosuklaa ja lisää se jugurtin joukkoon.
  • Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuumennettuun vesitilkkaan. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää liivateliuos jäähtyneiden marjojen joukkoon.
  • Yhdistä kermavaahto ja jugurtti-valkosuklaa ja sekoita hyvin. Lisää seokseen marjat ja sekoita koko seos hyvin. Voit halutessasi lisätä lopussa tilkan punaista elintarvikeväriä. Itse lisäsin väriä hieman.
  • Vuoraa paistossa käytetty vuoka kelmulla. 

  • Aseta pohja kelmun päälle.

  • Kaada mousse pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään ainakin 6 tunniksi, mielummin seuraavaan päivään.

  • Tarjoiluhetkellä leikkaa terävällä veitsellä moussekakusta sopivia paloja tarjolle.

  • Koristele mintunlehdillä.
Kauniin vadelmanpunaisia pieniä leivospaloja ja ihanan vadelmainen pehmeä maku. Helppoja tehdä ja gluteenittomuus on ehdoton bonus! Mantelijauhoista tulee ihana maku. Onnea äiti 62v! 







2 kommenttia:

  1. Ooh, nämä näyttävät kyllä herkullisilta! Lämpimät onnittelut äidillesi <3

    VastaaPoista