maanantai 13. lokakuuta 2014

Gluteenittomat juustosämpylät

Joskus on kiva aloittaa viikonloppu aamiastreffeillä. Meille tuli sunnuntaiaamuna klo 9 aamiaiselle vieraita, pari aikuista ja taapero. Tuli itsekin herättyä mukavan aikaisin ja alettua heti hommiin sen normaalin lorvisen sijaan :) Jotenkin päivä alkoi tosi mukavasti ja se vaikuttu koko päivän energiatasoon ja fiilikseen. Halusin tehdä itse enkä tarjota Ruispaloja pussista kuten se oma aamiainen yleensä menee. Toiveina oli gluteenittomuus joten se olikin hieno mahdollisuus tehdä gluteenittomia sämpylöitä. Niitä en aikaisemmin ollut tehnytkään joten oli kiva kokeilla miten onnistuu. Ohjeen sämpylöihin löysin maku.fi-sivulta. Tarjosin myös frittataa eli uunimunakasta. Siihen ohje tulee pian.

Gluteenittomat sämpylät maistuivat hyviltä ja psylliumin ansiosta sitkokin oli erinomainen, ei siis murenevaa kuten gluteenittomat leivonnaiset yleensä ovat. Ainoa huono asia oli ulkonäkö. Ne jäivät ufoiksi eivätkä olleet kovin kuohkeita. Sitä pitää harjoitella vielä gluteenittomissa leivissä selkeästi. Suosittelut ehdottomasti maun vuoksi ja jos vehnä yhtään turvottaa ja tuo pahaa oloa suosittelen kokeilemaan gluteenittomia vaihtoehtoja.

Käykäähän peukuttamassa reseptiäni joka on mukana Lidlin järjestämässä Isokari-kilpailussa. Teimme turskasta reseptejä ja minä tein rapeita turskafileitä, valkosipulista perunamuusia ja romesco-kastiketta. Kilpailuun pääset tästä paina peukkua kuvan päällä . Olen todella kiitollinen kaikille äänestäjille. Äänestysaikaa on 20.10.2014 asti.



Gluteenittomat juustosämpylät (n. 12 kpl)

1 pussi kuivahiivaa (12g)
4 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
4 rkl öljyä
50 g juustoa
½ dl tattarijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta

  • Yhdistä lämmin (42 asteinen) vesi, kuivahiiva, sokeri, suola, psyllium ja kaurahiutaleet yhteen. Anna turvota 10 minuuttia.
  • Lisää öljy ja juustoraaste.
  • Lisää jauhoja vähitellen koko ajan hyvin vaivaten.
  • Muotoile taikinasta sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle pellille ja aseta kohoamaan lämpimään paikkaan 20-30 minuutiksi. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

  • Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.
  • Parhailta sämpylät maistuvat heti lämpimänä.
Nämä olivat kyllä todella hyviäl. Harmi ufomaisen ulkonäön, mutta tällä kertaa se ei onneksi haitannut :)


6 kommenttia:

  1. Hyvältä vaikuttaa! Pitäisi muistaa ostaa tuota psylliumia ja tattarijauhoa ja kokeilla näitä. Normaalileipää ei maha kestä vaan turpoaa heti. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en kestä vehnäleipää kovin hyvin enää. Jälkiuuni ruispalat menee vielä. Näistä jäi hyvä olo mahaan :)

      Poista
  2. Näitäpäs pitää kokeilla, yritän kans pikkuhiljaa harjoitella tuota gluteenitonta leipomista. Viikonloppuaamut on kyllä ihania, on aikaa vaikka leipoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat onnistumaan ufot paremmin kuin minä :) tosin joku juuri sanoi, ettei ole onnistunut kuin kerran gluteenittomien sämpylöiden ulkonäössä.

      Poista
  3. No huh miun kanssa :) tein sämpylätaikinan ja nyt on kohoomassa, oli aika vaikeeta saada ufot pellille. Pullataikina odottaa pyörittämistä ja sitten jälleen nostattamista, saas nähdä mitä tuleman pitää. Mielenkiinnolla odotan. Kaurahiutaleet vaihdoin tattarihiutaleiksi kun ei muuta ollut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ufosi onnistuivat paremmin kuin mulla :) MAkuhan näissä on onneksi kohdillaan vaikka ulkonäkö onkin melko karu :)

      Poista