lauantai 20. heinäkuuta 2013

Etana etana näytä sarves, valkosipuli-parmesan etanoita

Vuosia sitten kun maistoin etanoita ensimmäisen kerran se oli rakkautta ensipuraisulla. Todella monet tuntuvat pelkäävän etanoita ja ajatuskin iljettää. Niin minuakin ennen kuin maistoin niitä. Loppujen lopuksihan etanoiden syöminen on hyvä tekosyy lapata juustoa, valkosipulia ja voita naamariin ja kaapia hyvällä leivällä loput suuhun :)

Itse etanoissa ei mielestäni ole kovin paljoa makua. Suutuntuma ei ole niljakas ollenkaan. Ehkä lähinnä voisin ajatella etanoiden olevan lähellä simpukoiden koostumusta. Rohkeasti ihmiset etanoita ravintolassa tilaamaan tai kotona kokkaamaan!

Minulla on yksi ystävä joka jakaa rakkauteni etanoihin. Yhdessä käymme "etanatreffeillä" eri ravintoloissa maistelemassa etanoita ja kokkaamme myös kotona yhdessä niitä. Suosikkimme on valkosipuli-persilja-parmesan etanat joita laitamme kotonakin.

Etanoiden valmistukseen tarvitset etanapannun. Niitä myydään nykyään melkein missä vain ja eivät ole kovin hintaviakaan. Etanapannuja myydään ainakin 6 ja 12 kappaleen pannuina. Minulla on kaksi kappaletta 12 pannuja jotka toimivat hyvin myös pääruoasta. Alkuruokana 6 pannu on hyvä, pääruokana 12. 

Tästä ohjeesta saat tehtyä kaksi 12 pannullista ihania etanoita.

2 purkkia etanoita (myydään suurimassa osassa isoista kaupoista)
100g normaalisuolaista voita
4-6 kynttä valkosipulia (pidän reilusta valkosipulinmausta, voit laittaa vähemmän jos määrä pelottaa)
puntti lehtipersiljaa
2 rkl öljyä
100g parmesania (50g massaan ja 50g päälle)

Aloita pesemällä etanat lävikössä todella hyvin. Etanoissa on usein hiekkaa ja olisi suotavaa saada kaikki hiekka pois, narskuu muuten ikävästi hampaissa.

Sauvasekoittimella (tai muulla vastaavalla aparattorilla) hienonna persilja, valkosipuli ja öljy tasaiseksi tahnaksi.

Lisää sekaan voi ja puolet parmesanista (50g) edelleenkin survien sauvasekoittimella. Lopputuloksen tulisi olla tasaista vihreää tahnaa.

Aseta etanat pannuihin, yksi etana per kolo. Laita tahnaa etanoiden päälle siten, että etana peittyy kokonaan. Tasoita tahna.

Itse lisään täsäs vaiheessa loput parmesanista vielä päälle koska pidän juustoisista etanoista. Voit aivan hyvin jättää extra parmesanin lisäämättä jos haluat.

Paista etanoita 200-225 asteisessa uunissa n. 10min.

Etanoiden kanssa oleellista on myös leipä. Kannattaa satsata hyvään maalaisleipään. 
Etanoita on paras syödä pienellä haarukalla tai lusikalla ja leivällä kaapia loput voiseoksesta kuopasta. 
Lasillinen (pullollinen) punaviiniä kruunaa kokemuksen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti