tiistai 30. heinäkuuta 2013

Lättyjä, lettuja, räiskäleitä - rakkaalla lapsella on monta nimeä

Meillä syödään lättyjä. Muut nimitykset kyseisistä tekeleistä kuullostaa hölmöltä suuhuni. Ei ole pitkäkään aika sitten kun keski-suomalaiseten kanssa eräässä tilanteessa väittelimme ovatko ne lettuja vai lättyjä. Kuka muuten sanoo räiskäleitä? Jos joku tunnustaa, laittakaahan viestä kommenttikenttään. Mitä teillä syödään, lettuja, lättyjä vai räiskäleitä vai votain muuta?

Lättyjen paistaminen ei oikeasti ole niin helppoa kuin kuvittelin. Olen paistanut lättyjä ja paljon. Joskus ne onnistuvat ja joskus eivät. Anoppini paistaa taivaallisia lättyjä, mutta niissä onkin oikeaa voita. Sen olen oppinut, että jos haluaa oikeasti hyviä lättyjä ei silloin voi paistaa terveyslättyjä joita itse olen paistellut vuosikausia. Ei ihmekään etteivät ne ole olleet hyviä aikaisemmin! Hyvään lättytaikinaan vaan kuuluu rasva, pakko se on.

Toinen mitä lätynpaistajalla on oltava on aikaa ja kärsivällisyyttä. Hyvät lätyt eivät synny hoputtamalla ja nopeasti paistamalla. Tämänkin olen oppinut kantapään kautta.

Suola on myös tärkeää. Suolaton lätty ei maistu miltään. Sopiva pieni suola korostaa lätyn omaa makua joka tulee esiin paistettaessa ja lisättäessä päälle sokeria / hilloa ym.

 Hyvä lättytaikina sisältää ainakin rasvaa, suolaa, aikaa, rauhallisuutta ja rakkautta. 

Olen kehittänyt pomminvarman lättytaikinohjeen jolla onnistuu joka kerta. Tärkeää on tarpeeksi kuuma pannu - älä paista haalealla pannulla.

Lätty/lettu/räiskäletaikina  ohjeesta tulee 10-13 isoa lättyä

7dl maitoa (sinistää maitoa, ei rasvatonta)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl öljyä tai voisulaa
2 kananmunaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja vatkaa käsin kaikki jauhopaakut pois. 
Anna taikinan levätä 30min. Tämä oikeasti vaikuttaa makuun. Anna taikinalle aikaa, älä paista kiireessä.

Paistamiseen suosittelen oikean voin käyttämistä, mutta ruokaöljy on hyväksyttävää joskus.

Kuumenna pannu todella kuumaksi. Laita nokare voita, anna sulaa ja lisää sopiva määrä taikinaa pannulle. Kääntele pannua käsissäsi jotta taikina levittyy tasaisesti pannulle. 

En osaa antaa tarkkaa aikaa koska lätty on valmis käännettäväksi koska kaikki riippuu hellastasi, pannustasi ja taikinastasi. Kurkkaa aina välillä paistopintaa ja käännä vasta kun lätty on saanut kauniin pitsisen reunan ja kullanruskean värin.Lado valmiit lätyt hellan läheisyyteen lautaselle ja pidä keittiöpyyhettä lättyjen päällä jotta pysyvät kuumina tarjoiluun asti.

Tarjoile lätyt heti kuumina. Jokainen käyttäköön päällä mitä haluaa. Sokeri on aina hyvä, raparperi-vaniljahillo ihana uusi tuttavuus, tuoreet mansikat ja kermavaahto kesäinen herkku. 
Pimp your lätty!


2 kommenttia: