perjantai 19. heinäkuuta 2013

Sienikastiketta ja lihapullia

Ulkona on niin kylmä ja syksyinen ilma, että inspiroiduin tekemään sienikastiketta lämmikkeeksi. Pakkasessa on nyt suppilovahveroita taas useampi pussi, kiitos vakiosienestäjäni. Minulla on vakaa tavoite itse opetella syksyllä sienestämään koska rakastan sieniä yli kaiken. Ajattelin aloittaa ns. helpoista sienistä kuten suppilovahvero ja kanttarelli.

Sienikastike on todella helppo tehdä ja niin maukasta. Keitetyt perunat ja sienikastike pelkästäänkin on juhla-ateria itsessään. Mieheni haluaa proteiinia joka ruokaan joten tein lihapullia kylkeen tänään.

Sienikastike suppilovahveroista valmistuu helposti

n. 3dl suppilovahveroita
2,5dl Kippari kermaa
voita
öljyä
soijaa
suolaa pippuria

Mikäli sinulla on pakastettuja sieniä kuten minulla, purista kaikki ylimääräinen vesi niistä laittamalla sienet lävikköön ja painamalla niitä lujasti. Mielestäni sienet on helpoin pienentää tässä vaihessa ja helpoin väline ehdottomasti on sakset. Leikkelen sieniä saksilla päämäärättömästi niiden ollessa lävikössä. Itse tykkään aika rustiikista kastikkeesta, eli sienien ei tarvitse olla pientä silppua vaan krouveja paloja. Sienet sieninä.

Laita kattilaan pala voita ja loraus öljyä ja kuumenna. Lisää sienet sekaan ja paista niitä hetki.

Lisää Kippari-kerma. En ole itse makukermojen ystävä sinänsä koska ne ovat usein kovin mauttomia ja mielestäni omalla maustamisella saa parempaa kuin makukermoihin turvautumalla. Kippari-kerma on poikkeus ja pidän siitä kovasti koska savujuuston makua on hyvin vaikea saada itse ruokaan. Savujuuston kevyt maku vie kastikkeen aivan toiselle tasolle ja antaa siihen syvyyttä.

Lisää loraus soijaa väriksi ja mustaapippuria maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Maista ja mausta suolalla ja mahdollisella lisäpippurilla oman maun mukaan.



Lihapullat tuli tosi nopeasti aineita ja mausteita sekaan heitellessä, mutta tuli itseasiassa parhaita lihapullia hetkeen!

500g naudan paistijauhelihaa
2 dl kermaa (kevytkerma käy myös)
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
kevätsipulin vartta (vihreää)
mausteita oman maun mukaan, itse laitoin mustaapippuria reilusti, jauhelihamaustetta, valkosipulijauhetta ja unkarilaista tulista paprikajauhetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Sekoita korppujauhot kerman sekaan turpoamaan. Voit laittaa mausteet tuohon mössöön niin sekoittuu hyvin lihan joukkoon. Itse pidän hyvin maustetuista lihapullista joten käytän mausteita reilulla kädellä.

Sekoita jauheliha, kananmuna, kevätsipuli ja korppujauho/kerma/mauste-mössö. Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten lihapullista tulee kovia.

Kastele kätesi vedellä ja tee seoksesta sen kokoisia lihapullia kuin itse haluat. Pienet kypsyvät nopeammin, mutta saattavat kuivahtaa nopeammin uunissa.

Paista lihapullia 225 asteisessa uunissa n. 15-20 min riippuen uunistasi. Kiertoilmauunissa isot lihapullat valmistuivat jo 15 minuutissa.



Sienikastike ja lihapullat maistuvat keitettyjen perunoiden kanssa taivaalliselta ja lämmitti ihanasti heinäkuussa kun asteita on vain 11. Suomen kesä <3



Lisää sieniruokia:
Suppilovahverokeitto
Maailman paras sienipiirakka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti