perjantai 12. heinäkuuta 2013

Lohen savustaminen

Uusin leluni on savustuslaatikko jonka koeajoin eilen illalla savustamalla lohta. Savulohi on suurta herkkua ja olen aina kuvitellut savustamisen olevan vaikeaa. Itseasiassa se oli äärimmäisen helppoa. Kummisetäni ja appiukkoni savustaa maailman parhaat lohet ja olenkin kysellyt heiltä miten savustavat, suolaavat ym.

Minulla oli n. 800g lohifilee. Fileitä on kuulemma helpompi savustaa kuin kokonaista lohta. Aloitin nyppämällä ruodot fileestä pois pinseteillä. Mitään erikoisia välineitä minulla ei ole vaan käytin samoja pinsettejä joilla nypin kulmakarvojanikin, pestynä tietenkin :) Lohen ruodot on helppo nähdä paljaalla silmällä, valkoinen rivistö menee selkärangassa ja kun sormella vetää tuntee ne selvästi myös. Toki voit ostaa ruodotonta filettä tiskiltä, minulla sattui nyt olemaan ruodollista joten nypin ne pois.

Seuraavaksi kala suolataan. Tässä on varmasti yhtä monta koulukuntaa kuin on tekijöitäkin. Minun mielestäni hyvä savulohi on tarpeeksi suolaista. Ei varmastikaan terveysviranomaisten vaatimusten mukaisesti suolattu, mutta koska tätä herkkua ei syödä joka päivä on mielestäni aivan ok suolata sen vanhanliiton mallilla eli reilusti. Käytä suolauksessa karkeaa merisuolaa ja ripottele sitä kalan pinnalle reilusti ja anna suolaantua n. 2h. 

Kalan suolaantuessa on hyvää aikaa valmistella savustuslaatikko. Itselläni oli Mustangin laatikko joka mahtuu sopivasti kaasugrilliimme. Laatikonpohjalla on astia johon savustuspuu laitetaan. Itse ostin kaupasta leppähaketta jota laitetaan 2dl / kilo laatikkoon. Katajanoksasta olisi saanut hyvää väriä, mutta sitä ei tähän hätään nyt ollut. Tämäkin on sellainen asia jossa on varmasti monta eri koulukuntaa. Jotkut suosivat leppää, toiset omenaa, jotkut vaahteraa ym.... 

Savustin kalan kaasugrillissä joten tässä vaiheessa laitoin grillin päälle miedolle lämmölle. Kala savustetaan aina tasaisella lämmöllä eli kaikki polttimet päällä. Sama koskee niin hiili- kuin puugrilliäkin. Lämpö joka jakautuu tasaisesti ja ei ole liian kova. 
Kun kala on suolaantunut 2h pyyhi ylimääräinen suola pinnasta pois ja aseta kala laatikkoon ritilän päälleLaita savustuslaatikon kansi kiinni ja grillin kansi kiinni ja sitten vain odotellaan. Tuollaiselle 800g fileelle sopiva savustusaika on 30-35min. Silloin kala on vielä mehevää, mutta ei raakaa. 


Valmis kala maistui taivaalliselta. Suola oli juuri sopiva meidän makuumme. Lautasella oli savulohta, uusia perunoita, voita ja raikas salaatti. Kesäruokaa parhaimmillaan! 

Muistahan liittyä Facebookissa Ruokasurffauksen-sivustoon niin saat kaikki uusimmat reseptit suoraan uutisvirtaasi :)


Lisää lohireseptejä:9 kommenttia:

 1. Hieno ohje. Katajaakin heitin mukaan. Naapurin "tietäjä" ehti pottuilemaan, että kaasugrillissä ei saa riittävää lämpöä. Pidin siis aluksi laatikolle 4 min. täydet töhöt. Hyvin muuten alkoi savun tuoksu, liki maku tarttumaan matkaan. Sitten kaasut minimiin. Kokonaispotto hiukka yli 30 min. 25 min. olisi riittänyt. Tunne grilisi siis. Ennen hommaa tehnyt vain avotulella ja PAKSULLA rosteripöntöllä. Hyvää tuli nytkin. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja hienoa, että onnistui. Kaasugrillillä voi savustaa helposti ja nopeasti ja mielestäni lopputulos on erinomainen. "Tietäjillä" on varmasti eriävä mielipide ;)

   Poista
 2. Olen savustanut kanssa monella tapaa nuotiolla yleensä ja vahvoilla pöntöillä,nyt olen siirtynyt kaasugrilliin ja hyvää tulee ja helposti,otan ritilät pois ja savustusastia on näin alempana ja tuli ottaa suoraan astian pohjaan,minimiteholla riittää,rasvapelti on syytä putsata grillin alta,syttyy herkästi palamaan kun pöntön pohja on lähellä polttimia ja lämpö johtuu myös alas.

  VastaaPoista
 3. Vielä laatikolla savustuksesta,otan laatikon pohjalta pois rasvapellin kokonaan ja laitan tilalle alumiinifolion jonka päälle tulee purut ja pari sokeripalaa,pönttö pysyy kuin uutena ei tarvitse pestä kuin ritilät,kokkien konsti ei oma keksintö.

  VastaaPoista
 4. Olemme harkinneet savustuslaatikko ostamista. Kysyisin, että millainen Mustangin laatikko sinulla on? Pysyykö se hyvin muodossaan, vai vääntyileekö se kuumana siten, että kannen avaaminen on vaikeaa?

  VastaaPoista
 5. Huomasinkin juuri, että kirjoituksesi lomassa onkin kuva laatikon pakkauksesta. Kysyn kuitenkin edelleen, että suositteletko laatikkoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Suosittelen laatikkoa ehdottomasti. Laatikko ei vääntyile kuumasta ja on pitänyt erittäin hyvin muotonsa. Suosittelen ehdottomasti :)

   Poista
 6. Savustaja / kaikkea kokeillut26. heinäkuuta 2014 klo 19.19

  Suosin vanhasta vesisäiliöstä tehtyä pesää puille ja kunnon paksua rst pöttöä, helppo onnistua saamaan tasainen tulos joka kerta ja puhtaanapito hoituu tosiaan foliolla. Lämpö pysyy tasaisena kun ei laita koko tynnyriä täyteen kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti toimii. Kaikilla ei tuohon ole mahdollisuutta joten ohjeeni onkin meille kassugrilliä käyttäville lähinnä :)

   Poista