tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kaljatölkkikanaa ja grillauksen opettelua

Olemme keväällä muuttaneet rivitaloon jossa on iso takapiha. Minulla on ensimmäistä kertaa elämässäni grilli ja olen hurahtanut grillaukseen ihan täysin. Ensimmäiset grillaukset olivat aivan katastrofeja, mutta kun kokeilin ja mokailin moneen kertaan, alkoi hahmottua mistä grillauksessa on kyse.
Meillä on Nordic Seasonin Savannah III 3-polttiminen kaasugrilli jolla aluksi päästelin täydellä lämmöllä kaikki polttimet päällä, kun en paremmasta tiennyt :)
Sitten saimme tuparilahjaksi Fred Thompsonin Grillimestari kirjan jossa on kaikki jenkkilän erikoisimmatkin reseptit.

Aloin ymmärtämään mitä tarkoittaa epäsuoragrillaus ja tajusin, että grillissä voi tehdä muutakin kuin mustunutta kanaa ja makkaraa. Olin kuullut useampaan otteeseen kaljatölkkikanasta ja sitä oli ehdottomasti kokeiltava.
Kirjasta löytyi ohje ja käytin hyväkseni myös muista blogeista mm.Pastanjauhajilta nappaamiani ohjeita. 

Kaljatölkkikanan tai Kaljatölkkipersekanan valmistamiseen tarvitset 

1 kokonainen broileri (saa ainakin kaupan pakastealtaista ja joistain kaupoista marinoimattomana myös tuoretiskistä)
oluttölkki
öljyä
omia suosikkimauisteitasi, itse käytin tuoretta timjamia, valkosipulia, mustaapippuria, suolaa, chiliä

Sulata jäinen broileri. Tee mausteseos suosikkimausteistasi ja hiero sitä reilusti kanan nahkan alle ja nahkan päälle. Itse lisäilin myös valkosipuliviipaleita reilusti nahkan alle. 

Avaa purkin avaajalla oluttölkki ja juo puolet oluesta. Olen kuullut, että periaatteessa ei ole väliä onko käytettävä neste olutta, se voi yhtä hyvin olla siideriä, cokista, vettä... Ihan mitä vaan koska oluesta ei sinänsä makua itse kanaan tule. Oluttölkki on se perinteinen valmistusmetodi ja siinä on tiettyä  äijämäisyyttä mikä grillauksessa on niin cool :) Lisäilin olueen valkosipulia ja chiliä vielä antamaan makua.

Laita oluttölkin ulkopuolelle hieman öljyä, jotta kana istuu helposti sen päälle. Seuraavaksi maustettu kana istutetaan oluttölkin päälle. Siitä saa jo ensimmäiset naurut koska kana on oikeasti todella koomisen näköinen chillaillessaan bissen päällä. 

Kuumenna grilli miedolle lämmölle ja grillaa kana epäsuorasti. Kaasugrillissä tämä tapahtuu niin, että aseta kana grillin keskelle ja sulje keskimmäinen poltin. Lämpöä tulee vain reunoilla olevista polttimista mikä tarkoittaa epäsuoraa. Kana ei missään vaiheessa ole suoran kuuman lämmön alla. Hiiligrillissä saman pystyy toteuttamaan kasaamalla hiiliä sivuille ja jättämällä keskelle aukon. Kanan kypsennyksessä oleellista on myös kannen käyttö, ilman sitä ei ole mahdollista kanaa valmistaa. Kansi siis kiinni ja polttimet miedolle lämmölle.

Kana  saa kypsentyä kaikessa rauhassa n. 1 1/2 h - 2h riippuen kanan koosta. Pakkasesta saamani kana oli 1,5kg joten puolitoista tuntia oli sopiva aika kanalle.


Valmis kana oli aivan äärimmäisen mehukasta ja kosteaa ja ihanan rapeaa ulkopuolelta. Olen syönyt oikeasti hyvää kanaa aikaisemminkin, mutta tämä oli jotain ihan superia. Valkosipuli maistui ihanasti mehukkaassa kanassa ja se ei ollut kuivaa ollenkaan. Oluen höyry oli pitänyt kanan kosteana koko grillauksen ajan ja kuivamausteseos antoi hyvää makua koko kanaan koska se oli nahkan alla.

Tarjosin kanan kanssa Pico De Galloa joka valmistui seuraavasti:

3 isoa tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
reilu nippu tuoretta korianteria
tuoretta chiliä
limen mehua
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Pilko kaikki pieneksi ja sekoita keskenään. Maistele välillä jotta saat raaka-aineet sopivaan suhteeseen.  Anna maustua ainakin puolituntia.







2 kommenttia:

  1. Toimiiko tuo kanan "grillaus" myös uunissa vai onko grilli ainoa oikea tapa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainoisiin oikeisiin tapohin en usko, kaikki on aina sovellettavissa :) tiedän, että tätä on tehty myös uunissa, mutta en tiedä missä asteissa ja kuinka kauan ym.

      Poista