keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Cottage Pie - Brittiruokaa parhaimmillaan!

Olen asunut Englannissa 5 vuotta ja sinä aikana opin tuntemaan Brittiläisen keittiön pelko hyvin. Vuoden tuosta ajasta olin au pairina paikallisessa perheessä joka oli todella ihana, olen edelleenkin yhteydessä heihin. He olivat ruokaa rakastava perhe ja opin heiltä todella paljon kaikkea uutta silloin 19-vuotiaana. Opin myös sen, että brittiruoka ei aina todellakaan ole pahaa vaan on paljon ihania ohjeita jotka maistuvat suomalaisellekin. Loppujen lopuksi, suomalainen ruoka ja brittiruoka on melko lähellä toisiaan. Lihaa ja perunoita pääraaka-ainena useimmiten. Valitettavasti Briteissä asuu kyllä paljon ihmisiä jotka eivät syö monipuolisesti vaan antautuvan helppouteen ja syöttävät sekä itsensä että lapsensa ranskalaisilla ja muulla noutoruoalla. Varmasti näin on Suomessakin.

Cottage Pie lienee tuntemattomampi sana Suomessa. Cottage Pien sukulainen Shephard's Pie on melkein kaikille tuttu juttu. Suomessa kutsutaankin usein virheellisesti cottage pietakin shephard's pieksi. Erona on se, että Shephard's Pie (paimen) on aina tehty lampaasta ja Cottage Pie naudanjauhelihasta. Cottage Pie on yleisempi Briteissä koska lammas maksaa sielläkin rahaa. Cottage Pie onkin siis kansanomaisempi koska useammalla on varaa naudan jauhelihaan, mutta ei aina lampaan jauhelihaan. Ja se mikä varmasti hämmentää vielä enemmän suomalaisia on se, että pie ei aina välttämättä olekaan se perinteinen piirakka johon olemme tottuneet. Tässäkään ei ole taikinaa ollenkaan :)

Cottage Pieta tuli syötyä ja tehtyä paljon Englannissa asuessani ja aina se vain maistuu hyvältä :) Idean tehdä tätä sain eräältä blogini lukijoista joka asuu Englannissa (suomalainen) ja puhuimme kommenttiosiossa viime viikolla cottage piesta. Ajatus jäi kytemään ja tässä sitä nyt ollaan, cottage pieta on taas tehty ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen ja tekisi mieli potkia itseäni...why!!!! Seuraava kerta tulee kuukauden sisään vähintäänkin, on sen verran hyvä eväs kyllä!

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!



Cottage pie

400g hyvää naudanjauhelihaa¨
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
2 tl tomaattipyrettä
3 dl lihalientä
suolaa maun mukaan
mustaapippuria reilusti
1½ tl timjamia
1 rkl paprikajauhe
1 laakerinlehti
2 tl Worcestershire-kastiketta (lausutaan muuten "wuster")
öljyä paistamiseen

1-1,5 kg perunoita
2 dl vahvaa juustoraastetta (Cheddar, Emmental...)
voita
maitoa



  • Leikkaa porkkanat kuutioiksi ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä n. 5min kunnes hieman pehmenneet.

  • Lisää sekaan jauheliha ja ruskista se hyvin. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Lihaliemen voit tehdä esim. fondista tai lihaliemikuutiosta. Sekoita 3 dl veteen ja kaada jauhelihan sekaan.
  • Lisää tomaattimurska, tomaattipyre, Worcestershire-kastike, timjami, paprikajauhe, laakerinlehti, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin ja anna keittele seosta n. 30 min kunnes tiiviimpää.


  • Samaan aikaa valmista löysähkö perunamuusi. Älä käytä vatkainta (tulee liisteriä!!) vaan hienonna perunat survimella mielummin. Lisää sekaan voita ja maitoa kunnes koostumus on sopiva. Lisää lopussa sekaan 2 dl juustoraastetta ja sekoita hyvin.

  • Kaada jauhelihakastike vuoan pohjalle.

  • Lisää päälle vähän kerrallaan perunamuusia ja peitä jauheliha kokonaan muusilla. 
  • tasoita pinta ja voit tehdä esim. haarukalla kuviota pintaan.

  • Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia kunnes kaunis väri pinnassa.


Tarjoile ruoka kuumana.
Tämä maistuu ihan varmasti koko perheelle! Helppo tehdä kerralla vaikka vielä isompi annos. Edullista ja maistuvaa ruokaa Briteistä :)









17 kommenttia:

  1. Pakko joskus kokeilla...Takuulla on hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Kiva että laitoit reseptin. Olen pitkään miettinyt että pitäisi tehdä.

    VastaaPoista
  3. Jee! :) yks muuten mitä mä en oo ikinä ymmärtänyt, on se perunasoselaatikko mitä koulussa tarjottiin. Pussimuusia ja jauhelihaa sekaisin, näyttää oksennukselta. Miksei sitä ois voinu tarjota näin nätisti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihaperunasoselaatikko uppoo kyllä mulle :)

      Poista
    2. Pesee kyllä mennentullen vanhan mukamas hyvän perunasoselaatikon. Tää on toiselta planeetalta.

      Poista
  4. tein tänään tä ja lapset ja mies tykkäs ☺

    VastaaPoista
  5. tein tänään tä ja lapset ja mies tykkäs ☺

    VastaaPoista
  6. tein tänään tä ja lapset ja mies tykkäs ☺

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta =) Täälläkin testattu.. =) Helppo, nopea ja perusarkiruokaa, tykkään!!!

    VastaaPoista
  8. Hyvää sapuskaa tuli, edullishintasta mut tekemiseen yksin menee tunti jos toinenkin. Omaan makuun mausteita voi viel laittaa runsaammin ja ehkä seuraavalla kerralla lisään joukkoon myös maissia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että maistui ja sait heti ideoita miten tuunata reseptiä! :)

      Poista
    2. Jos lisäät siihen maissia, se ei enää ole cottage pietä. Siihen kun ei maissi kuulu.

      Poista
    3. Olen pubilounaalla Camdenissa syönyt cottage pien jossa oli herneitä ja jopa kaalia jauhelihan joukossa, ja kyllä sen nimi oli ihan cottage pie. Ja on sanottava että makea kaali oli kyllä huikean hyvä lisä muuten tuttuun koostumukseen. Toki maissia tässä ei ollut mutta olisi sekin varmaan sekaan sopinut.

      Poista
  9. Tein pien/piiraan varioiden paimenen ja kylän välillä, ruoassa kaikki on oikein, kunhan maistuu hyvältä !

    VastaaPoista
  10. En minä kyllä ole koskaan saanut vatkaimella muusista liisteriä. Päinvastoin tulee mukavan pehmeää ja kuohkeaa. Juuri sopivaa em. ruokaan.

    VastaaPoista
  11. Ei tule vatkainta käyttämällä muusista liisteriä. Pitää vain osata olla vatkaamatta liikaa.

    VastaaPoista