torstai 30. tammikuuta 2014

Lihapiirakka uunissa rahkavoitaikinaan - Peltilihapiirakka

Mieheni pyysi jotain muuta snäkkiä kuin leipä. Urheileva mies syö paljon ja kuluttaa paljon. Urheileva mies voi huoletta syödä tuhtejakin kaloreita. Siispä päätin tehdä peltilihapiirakkaa ja rahkavoitaikinankin itse. Ensimmäistä kertaa ikinä. Ja paljon koska kun kerran tähän hommaan aletaan niin sitten tehdään reilusti ettei tarvitse aina olla tekemässä :) Rahkavoitaikinaahan voit käyttää esim. pasteijoihin, joulutorttuihin ym. Minä en ala näpertämään miljoona eri pasteijaa vaan teen reilusti kaksi isoa lihapiirakkaa/pasteijaa josta saa leikata paloja eli peltilihiksen.

En tiedä miksi olen arastellut rahkavoitaikinan tekemistä itse, sehän on maailman helpointa hommaa. Mutta maku vasta mahtava onkin. Hakkaa mennen tullen kaupan taikinan kertaa tuhat. Jatkossa teen tämänkin taikinan aina itse. Kurkkaa myös ohje täydellliseen suolaiseen piirakkapohjaan joka toimii hieman erilaisissa piirakoissa.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta Facebookissa niin saat uusimmat reseptit suoraan uutisvirtaasi ja osaksi mukavaa porukkaa keskustelemaan ruoasta! Facebookiin pääset tästä




Rahkavoitaikina

300g voita (ei margariinia vaan voita)
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250g maitorahkaa (rasvaton toimii tässä)



  • Nypi voi ja jauhot (vehnäjauho + leivinjauhe) käsin murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää sekaan maitorahka ja sekoita hyvin käsin.
  • Laita taikina jääkaappiin lepäämään ainakin 2h ajaksi, voi olla pisempäänkin.
  • Kun taikina on levännyt osa se ulos ja ala työstämään sitä käsin. Leivo taikinaa käsin jotta saat sen lämpiämään ja sitä on helpompi kaulita silloin.




Mausteinen jauheliha-riisi täyte

400g naudanjauhelihaa
4-5 dl keitettyä basmatiriisiä
1 sipuli
1 iso yksikyntinen valkosipuli
mustaapippuria
suolaa
chiliä
1 dl sweetchilikastiketta ( tässä ohje helppoon ja nopeaan sweetchilikastikkeeseen )



  • Paista jauheliha, hienonnettu sipuli ja valkosipuli ja mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Keitä riisi ja anna valua kuivaksi
  • Yhdistä riisi ja jauheliha.
  • Mausta joko tuoreella chilillä tai kuivatuilla chilihiutaleilla
  • Lisää 1 dl sweet chilikastiketta ja sekoita hyvin






  • Jaa taikina kahteen osaan.
  • Kaulitse toisesta puolikkaasta tarpeeksi ohut (muttei liian ohut kuitenkaan) suorakulmio. Siisti reunat veitsellä leikaten

  • Lisää puolet täytteestä siten, että se täyttää puolet taikinalevystä

  • Vedä vapaanaoleva taikina täytteen yli ja painele haarukalla tiiviisti reunat kiinni.

  • Pistele haarukalla reikiä pintaan.
  • Toista sama toisen taikinan puolikkaan kanssa.
  • Laita valmiit piirakat pellille ja voitele munalla tai maidolla. Minulla oli munat loppuneet joten voitelin maidolla.
  • Paista 200 uunin keskiosassa n. 20-30 minuuttia.


Nämä olivat ihan käsittämättömän hyviä. Ei pysty sanoin edes kuvailemaan kuinka hyvää itsetehty voitaikina on! Täyte oli sopivan mausteista meidän makuumme. Jos et pidä mausteisesta ruoasta, jätä maustaminen vähemmälle. Jokainen tekee tyylillään, mutta lopputulos on takuuvarma - hyvä! Peltilihis on huikea retroherkku!





15 kommenttia:

  1. Nami. Tein ipanoilla täytteestä puolet, lisäilin toiseen puoleen kunnon mausteet. Hyvää oli! Vielä kun olis täällä kunnon kiertoilmauuni ni olisin saanut kauniimman värin pintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa :) kunnon mausteet toimii aina ja minä ainakin kaipaan enemmän makua kuin keskiverto suomalainen. Tuossa olis saanut olla vieläkin enemmän maustetta ;) Ja totta, kiertoilmauuni on niin paras. Mulla ekaa kertaa elämässäni sellainen tässä asunnossa ja en olisi enää ilman.

      Poista
  2. TOSI HYVÄ OHJE !
    Minulla ei ollut maitorahkaa jääkaapissa oli kuitenkin turkkilaista jugurttia korvasin rahkan sillä tuli aivan ihana rapeapintainen piirakka. Kiva taikina ohje, koska siihen voi muunnella täytteitä miten haluaa. Ps. itse sekoitin täytteeseen kaksi raakaa kananmunaa pysyy paremmin täyte koossa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Maija :) ompa hyvä tietää, että turkkijugu toimii myös tässä rahkan korvikkeena. Ja hyvä vinkki nuo kananmunat, kiitos!

    VastaaPoista
  4. Taas upotin käteni voijauhoseokseen ja nypin tämän lihapiirakkataikinan. Nyt kuitenkin sovellan ohjetta. Jääkaapista löytyi kermaviiliä, pitsakinkkusiivuja ja tonnikalaa, jalapenoa, sekä keitän kaksimunaa mukaan (palastelen munat sopivan kokoisiksi ;). Joten taas sävellän mausteista en vielä tiedä mitä laitan. Kuitenkin laitan aina raa`an munan täytteeseen jotta täyte pysyy koossa riisin vuoksi. Saapa nähdä mitä tästä tulee...palaan asiaan blogilla :) Terv, Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuullostaapa hyvältä :) tuuhan laittamaan linkkiä blogiin!

      Poista
  5. Itse tykkään laittaa täytteeseen myös keitettyä kananmunaa, peruja äiteen lihiksestä ja on hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle taas keitettymuna ei oikein maistu lihiksessä ja siksi sen tästä jätinkin pois. Onneksi reseptejä saa ja pitääkin soveltaa :)

      Poista
    2. Jätin munat pois ja täräytin paketin Auraa mukaan, oli muuten hyvää! :)

      Poista
    3. Oi nam! Kuullostaa tosi hyvältä. Kaikki missä on Auraa on hyvää :)

      Poista
  6. Riisin tilalle ohra- tai splettiryynejä, mielestäni maukkaampia kuin riisi. Mutta makuasioistahan ei voi vääntää kättä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuullostaa todella hyvälle ja varmasti toimii erinomaisesti. Kiitos vinkistä, pitää ehdottomasti kokeilla joku kerta :)

      Poista
  7. Meikäläinen päätti sunnuntai-illan ratoksi väsätä tällä ohjeella peltipiirakan. Lisäyksenä heitin jauhelihan joukkoon purkin mustapippuri-tuorejuustoa jonka annoin sulaa lihan joukkoon ennen kun sekoitin ne riisiin. Tuloksena "ei niin irtonainen" seos ja kanamunaa ei tarvittu enää sitomaan. Herkkua!! Lisäksi tuorejuustomakuja on montaa sorttia eli vaihtoehdot ei lopu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä idea! Lisää makua ja parantaa koostumusta. Herkkua! :)

      Poista
  8. Taikina hyvä. Itse muuntelin täytettä vähän vanhanaikaiseksi. Jätin vahvat maut pois. Lisäsin vähän hienoa porkkanaraastetta. Tein myös tonikalalla ja pelkällä riisillä, porkkanalla ja paprikalla. Hyvää tuli näinkin.

    VastaaPoista