perjantai 17. tammikuuta 2014

Rouheiset juustosämpylät

Kylmä talvipäivää oikein huutaa kuumaa tuoretta leipää! Jauhokaapilla ja jääkaapilla pikainen tsekkaus millaista leipää tänään tehdään. Päädyin tekemään rouheisia juustosämpylöitä. Se on muuten kumma, miten sämpyläni ovat aina saman muotoisia. Ne läsähtävät täysin ja eivät ole sellaisia kuin esim. kaupan sämpylät. No maku on miljoona kertaa parempi minun sämpylöissäni tietty, mutta ottaisin mielelläni vastaan vinkkejä miten ulkonäköä voisi kohentaa. Laita kommenttikenttään vinkkisi, kiitos jo etukäteen! :)



Rouheiset juustosämpylät (10 kpl isoja)

1 pss kuivahiivaa
9 dl sämpyläjauhoja
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl öljyä
5 dl vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental)



  • Sekoita 2 dl jauhoja ja kuivahiiva keskenään. 
  • Lisää 42 asteinen vesi jauhojen sekaan ja sekoita hyvin. 
  • Lisää sokeri, suola ja n. puolet jäljellä olevista jauhoista ja sekoita.
  • Lisää öljy ja loput jauhot ja juustoraaste
  • Sekoita kädellä vaivaten hyvin keskenään. Taikina on melko vetelää.
  • Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. 30 minuutiksi liinalla peitettynä.

  • Kohoamisen jälkeen kaada taikina jauhotetulle alustalle ja ota taikinasta paloja. Pyörittele pyöreitä sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille.
  • Kohota sämpylöitä vielä n. 10 minuuttia pellillä sillä välin kun uuni kuumenee 225 asteeseen

  • Paista sämpylöitä n. 15-20 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.


Kuuma tuore sämpylä kaipaa päällensä reilun kerroksen hyvää voita :)




5 kommenttia:

  1. Missä vaiheessa juusto löytää tiensä taikinaan?

    VastaaPoista
  2. Nam! Itse tehdyt sämpylät ja leivät ovat ihan parhaita :-) Täytyykin muistaa ruokkia mun leipäjuurta illalla! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehty leipä on kyllä ehdottomasti parasta. Ei pääse kaupan leivät lähellekään. Tietää mitä syö ja minä ainakin nautin käsillä tekemisestä ja siitä, että saa laittaa rakkautta leipään <3

      Poista
  3. Kiitos Titta! Juuritaikina onkin seuraavana to-do listalla. Tarvii tutustua aiheeseen tarkemmin :)

    VastaaPoista