perjantai 15. marraskuuta 2013

Jauheliha texmex-piirakka

Suolaiset piirakat ovat suurinta herkkuani. Erityisesti hyvin maustetut lihaisat piirakat. Rakastan myös hyvin tehtyä suolaista piirakkapohjaa ja siksi teenkin sen aina itse vaika kaupasta saa valmista. Se maku ei vaan millään kohtaa itsetehtyä. Lisäksi, piirakkapohjan tekeminen on ihan älyttömän helppoa. Siinä menee yhtä kauan kuin kaupan piirakkataikinalla kestää sulaa. Suosittelen siis tekemään itse aina pohjan, koska se maku...on vaan niin hyvä!!

Tällä kertaa valmistui jauheliha texmex piirakkaa joka on ihan yksi suosikeistani. Perinteisen jauhelihan sijasta piirakkaan päätyi hevosen jauhelihaa. Löysin sitä Prismasta ja hinta oli 2,59€ 400g paketti. Rasvaakin alle 10%! Minä en ainakaan kuulu niiden jeesustelijoiden joukkoon joiden mielestä on epäeettistä syödä hevosta. Maku on loistava ja näitä hevosia ei kasvateta teuraaksi (toisin kuten sikoja tai kanoja) vaan hepat saavat elää pitkän ja hyvän elämän ja kun on heidän aika mennä saamme silloin loistavaa vähärasvaista lihaa lautasellemme. Heppa on oikeasti todella hyvää ja väitän, että harva erottaa makua naudanlihasta.




Tässä reseptini täydelliseen suolaiseen piirakkapohjaan (n. 24cm vuoka)

150g voita (suosittelen todellakin käyttämään aitoa voita)
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä
½ - 1 tl suolaa

Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja laita kulhoon
Lisää vehnäjauhot ja suola sekaan ja nypi käsin voi ja jauhot sekaisin ryynimäiseksi koostumukseksi.
Lisää sekaan vesi ja vaivaa käsin tasaiseksi taikapalloksi.
Laita taikina kelmuun ja laita jääkaappiin n.30 minuutiksi.

Tee sillä välin täyte.

Jauheliha texmex piirakan täyte

400 g naudan- tai hevosen- tai hirvenjauhelihaa (sikanaudassa on liikaa rasvaa muutenkin rasvaiseen piirakkaan)
1 pss taco-mausteseos (esim. Santa Maria)
1 tl kuivattuja chilihiutaleita
vettä
kirsikkatomaatteja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa (mulla meni 7%)
150g juustoraastetta (mulla oli emmental-mozzarella sekoitusta)
mustaapippuria


Paista jauheliha ja lisää sekaan n. ½-1 dl vettä ja taco-maustepussi ja chili. Keittele hetki miedolla lämmöllä jotta neste imeytyy.
Sekoita kulhossa kananmunat ja kerma. Mausta mustallapippurilla. Lisää seokseen juustoraaste ja jäähtynyt jauhelihaseos.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Painele piirakkataikina sormin vuokaan.


Esipaista uunin alaosassa 10 minuuttia.

Esipaiston jälkeen kaada täyte pohjan päälle ja upota muutama kirsikkatomaatti mukaan.


Laita takaisin uuniin alaosaan 30-40 minuutiksi kunnes piirakka on hyytynyt. Jos piirakka meinaa ottaa liikaa väriä laita leivinpapri piirakan päälle paiston ajaksi.

Valmis piirakka on kypsä ja murea pohjastaan. Pohja maistuu ihanasti pähkinäisen voiselta. Täytteessä on upea texmexin maku pienellä potkulla. Tässä on (minun makuuni ainakin) täydellinen suolainen piirakka. Aivan killer pikkujouluihin ja muihin juhliin!




2 kommenttia:

  1. Tämä oli ihan mielettömän hyvää suolaista piirakkaa, kiitos ohjeesta! Mitä nyt mulla meinas piirakka päästä vähän turhan ruskeaksi uunissa, emäntä oli niin innokas ottamaan vieraita vastaan, että unohti piirakan ihan täysin uuniin.... *hups*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ihan sairaan hyvää tämä, itsekin tykkään paljon! Mulla ruskistuu pinta usein myös...kuten kuvasta näkyy :D oonkin alkanut laittaa leivinpaperin päälle puolessa välin jolla tuota tummumista voi vähän estää.

      Poista