Mandoliinileikkuri on uusi paras ystäväni jota hyödynnän kyllä aina kun mahdollista. Sillä saa ihanan ohuita peruna/kasvisviipaleita! Iso kiitos Joulupukille (äidille) mandoliinista. Yleiskone tai perinteinen veitsi tekee toki homman myös, mutta olen vielä niin leluni pauloissa, suotakoon minulle se ;) Olen ottanut nykyään tavaksi aina huuhdella perunaviipaleet . Sen tavan opin kun tein maailman parhaita valkosipuliperunoita. Perunoista lähtee ylimääräinen tärkkelys pois huuhtelemalla eikä viipaleperunoista tule tärkkelysmössöä vaan säilyväyt viipaleen muodossa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!
Jauheliha-perunavipalelaatikko
400g naudan jauhelihaa
(250g tuoreita herkkusieniä) jätä pois jos et pidä sienistä
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 kg perunoita
1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
1 purkki (2,5dl) juustokermaa
1 dl ruokakermaa
2 tl timjamia
1 tl oreganoa
2 tl paprikajauhetta
mustaapippuria myllystä
suolaa
- Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
- Leikkaa herkkusienet pienemmäksi ja lisää pannulle.
- Kaada sekaan tomaattimurska, juustokerma ja ruokakerma. Sekoita hyvin.
- Mausta seos timjamilla, oreganolla, paprikajauheella, suolalla ja mustallapippurilla.
- Anna kastikkeen kiehua hetki (5min).
- Viipaloi perunat ohuiksi vipaleiksi joko mandolinilla, veitsellä tai yleiskoneella. Perunoita ei tarvitse mielestäni kuoria, mutta jos olet herkkä kuorille voit toki kuoriakin.
- Viipaloinnin jälkeen laita perunat isoon kulhoon ja täytä kulho vedellä.
- Sekoittele perunoita vedessä ja vaihda vesi pari kolme kertaa jotta tärkkelystä liukenee veteen.
- Kaada vesi pois ja kaada kastike perunoiden sekaan. Sekoita hyvin.
- Kaada peruna-kastikeseseos uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n. 45-60min tai kunnes kypsä. Kypsyysaika riippuu aika paljon perunaviipaleiden paksuudesta. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä se foliolla.
- Voit halutessasi ripotella päälle juustoraastetta.
Ruoka maistui meille todella hyvin. Perinteisestä suomalaisesta ruoasta tehtiin modernimpi versio joka maistuu varmasti kaikille! Jos et ole sienien ystävä jätä ne pois :)
Lisää edullisia laatikkoruokia:
Cottage Pie
Kanapastavuoka
Juustoinen jauhelihapastavuoka
Back to basics - kiitos jälleen oivasta ohjeesta! Mulla oli vielä jemmassa tiimiläiseltäni saatuja kuivattuja herkkutatteja, joilla tämä mainio laatikko oli jopa juhlaruokaa tavalliseen torstai-iltaan.
VastaaPoista(Ps: Minusta munamaito kuuluu maltillisesti käytettynä myös lohilaatikkoon :) )
Joskus on hyvä mennä back to basics :) kuivatut herkkutatit kuullostaa aivan ihanalta!
Poista