keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Jauheliha-perunaviipalelaatikko

Laatikkoruoat ovat mielestäni mahtavia juuri siitä, että tulee helposti usean päivän ruoka. Vaikka rakastankin ruoanlaittoa on se arki meilläkin kiireineen ja aina ei vaan ehdi eikä jaksa kiinnostaa joka päivä kokkaus. Silloin tulee tehtyä jotain uunissa yleensä. Ihan perinteisten suomalaisten ruokien ja makumaailmojen ystävä en ole joten aina pitää hieman muokata omaan makuun sopivaksi kaikkea. Muistan viipaleperunalaatikon jo koulusta 80-luvulta, mutta siellä se taidettiin tehdä munamaidolla. En muutenkaan ymmärrä munamaidon käyttöä muuta kuin makaronilaatikossa. Joten Perinneruokaa lähdettiin tuunaamaan modernimpaan suuntaan.

Mandoliinileikkuri on uusi paras ystäväni jota hyödynnän kyllä aina kun mahdollista. Sillä saa ihanan ohuita peruna/kasvisviipaleita! Iso kiitos Joulupukille (äidille) mandoliinista. Yleiskone tai perinteinen veitsi tekee toki homman myös, mutta olen vielä niin leluni pauloissa, suotakoon minulle se ;) Olen ottanut nykyään tavaksi aina huuhdella perunaviipaleet . Sen tavan opin kun tein maailman parhaita valkosipuliperunoita. Perunoista lähtee ylimääräinen tärkkelys pois huuhtelemalla eikä viipaleperunoista tule tärkkelysmössöä vaan säilyväyt viipaleen muodossa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!



Jauheliha-perunavipalelaatikko

400g naudan jauhelihaa
(250g tuoreita herkkusieniä) jätä pois jos et pidä sienistä
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 kg perunoita
1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
1 purkki (2,5dl) juustokermaa
1 dl ruokakermaa
2 tl timjamia
1 tl oreganoa
2 tl paprikajauhetta
mustaapippuria myllystä
suolaa



  • Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Leikkaa herkkusienet pienemmäksi ja lisää pannulle.
  • Kaada sekaan tomaattimurska, juustokerma ja ruokakerma. Sekoita hyvin.
  • Mausta seos timjamilla, oreganolla, paprikajauheella, suolalla ja mustallapippurilla.
  • Anna kastikkeen kiehua hetki (5min).



  • Viipaloi perunat ohuiksi vipaleiksi joko mandolinilla, veitsellä tai yleiskoneella. Perunoita ei tarvitse mielestäni kuoria, mutta jos olet herkkä kuorille voit toki kuoriakin.

  • Viipaloinnin jälkeen laita perunat isoon kulhoon ja täytä kulho vedellä. 
  • Sekoittele perunoita vedessä ja vaihda vesi pari kolme kertaa jotta tärkkelystä liukenee veteen.
  • Kaada vesi pois ja kaada kastike perunoiden sekaan. Sekoita hyvin.
  • Kaada peruna-kastikeseseos uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n. 45-60min tai kunnes kypsä. Kypsyysaika riippuu aika paljon perunaviipaleiden paksuudesta. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä se foliolla.
  • Voit halutessasi ripotella päälle juustoraastetta. 



Ruoka maistui meille todella hyvin. Perinteisestä suomalaisesta ruoasta tehtiin modernimpi versio joka maistuu varmasti kaikille! Jos et ole sienien ystävä jätä ne pois :)





Lisää edullisia laatikkoruokia:

Cottage Pie
Kanapastavuoka
Juustoinen jauhelihapastavuoka

2 kommenttia:

  1. Back to basics - kiitos jälleen oivasta ohjeesta! Mulla oli vielä jemmassa tiimiläiseltäni saatuja kuivattuja herkkutatteja, joilla tämä mainio laatikko oli jopa juhlaruokaa tavalliseen torstai-iltaan.

    (Ps: Minusta munamaito kuuluu maltillisesti käytettynä myös lohilaatikkoon :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on hyvä mennä back to basics :) kuivatut herkkutatit kuullostaa aivan ihanalta!

      Poista