Revittyliha (pulled) on ollut muoti-ilmiönä jo pitkään. Olen itsekin tehnyt pulled porkia ja rakastuttanut useat ystäväni siihen myös. Yksinkertaisuudessaan lihaa kypsennetään pitään ja hartaasti miedolla lämmöllä ylikypsäksi kunnes se hajoaa palasiksi. Sitä tarkoittaa pulled/revitty/riivitty/nyhdetty ym.. Kypsensin 2kg:n luutonta paistiani 130 asteisessa uunissa n. 7h. Lampaan kanssa uunivuoassa oli myös sipuleita, omenaa ja vettä. Keitin paistinliemestä ihanan mausteisen liemen jonka kaadoin revityn lihan päälle ja lämmitin uudelleen uunissa vuoassa. Liha oli äärettömän mehukasta ja maukasta!
Pulled lammas - revittyä lammasta
2kg luuton lampaanpaisti (pakkasesta esim.)
marinadi:
2 dl oliiviöljyä
0,5 dl sitruunanmehua
2 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua minttua
3 yksikyntistävalkosipulia raastettuna
1 rkl suolaa
reilusti mustaapippuria myllystä
uunivuokaan:
3 isoa sipulia
1 omena
4 dl vettä
Liemi:
vuoan pohjalta liemi, sipulit ja omenat
7 dl vettä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
2 tl kuivattua minttua
2 rkl hunajaa
3-4 rkl kanafondia
1 tl inkivääritahnaa
mustaapippuria myllystä
- Mikäli lampaassa on paksu rasvakerros päällä voit leikata sen pois veitsellä.
- Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
- Kaada marinadi isoon muovipussiin ja pyörittele lammasta marinadissa. Hiero marinadia lampaan pintaan.
- Anna lampaan olla jääkaapissa tiiviisti suljetussa pussissa marinadissa 24-48h. Itse pidin 48h.
- Kun lammas on marinoitunut päivän tai kaksi ota se tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön.
- Aseta lammas uunivuokaan ja kaada marinadi päälle.
- Leikkaa sipulit neljään osaan ja omenat muutamaksi palaksi ja asettele ne lampaan ympärille. Kaada lopuksi vettä vuokaan.
- Paista lammasta ilman foliota 175 asteisessa uunissa tunnin.
- Laske lämpötila 130 asteeseen ja peitä vuoka foliolla. Anna lampaan kypsyä hiljalleen vielä n. 6h uunissa. Kurkkaa välillä aina folion sisälle ja lisää tarvittaessa vettä.
- Kun lammas on ollut seitsemisen tuntia uunissa ota se pois ja lihan vielä ollessa kuumaa ota liha toiseen vuokaan ja kahdella haarukalla riivi lihaa säikeiden mukaisesti .
- Valmista seuraavaksi liemi.
- Kaada vuoan pohjalle jäänyt liemi, sipuli ja omenat lävikön läpi. Paina lusikalla tiiviisti lävikköä vasten jotta saat mahdollisimman paljon makua mukaan.
- Laita liemi jääkaappiin kylmettymään hetkeksi, jotta saat kuorittua helposti pinnalle nousevan rasvan pois.
- Kun olet tehnyt tuon kaada liemi kattilaan. Lisää sekaan vesi ja kaikki muut aineet.
- Anna kiehua hetken ja maistele välillä. Lisää tarvittaessa mausteita, jotta maku sopii omaan suuhun.
- Ennen kun tarjoilet lihan, kaada liha ja neste uunivuokaan. Kuumenna 225 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia jotta liha mehustuu ja ehtii imemään liemen ihania makuja itseensä.
- Ripottele pinnalle tuoretta lehtipersiljaa ja minttua
Tämä oli kertakaikkiaan niin hyvää etten olisi ikinä uskonut! Liha oli äärettömän mehukasta ja maukasta. Myös ennakkoluuloisimmat vieraat ihastuivat tähän ja santsasivat. Tarjoilin tsatsikia tämän kanssa ja sopi yhteen todella hyvin. Makumaailmoiltaan liikuttiin Kreikan suunnassa. Lisukkeena tarjoilin ihania rosmariinisia feta-perunoita
Suosittelen ehdottomasti tätä lammasta niin pääsiäispöytään kuin muihinkin herkkuhetkiin. Ei jätä ketään kylmäksi ja maistuu takuuvarmasti kaikille!
Pääsiäisen kahvipöytään suosittelen taivaallista persikka-rahkapiirakkaa
Kun mulla on toi omena-allergian, niin sen ompun voi varmaan jättää pois.?Vai mitä laittaisit tilalle? Mä ajattelin nyt tehdä tätä pääsiäisenä vieraille, kuulostaa sen verran hyvälle. Ja kun mä ajattelin muutenkin tehdä lammasta. Ja tsatsisa ajattelin myös jo aiemmin tarjota lampaan kanssa, kuten säkin näköjään. Eli toimii?
VastaaPoistaNiin ja voiko lampaan paistaa jo edellisenä päivänä? Kun maanataina tulee vieraista päivällä, niin sunnuntaina voisin lihaa pitää uunissa sen 7 tuntia ja sitten maanantaina laittaa vielä uuniin ja kaataa lliemi päälle. Vai mitä suositelet?
VastaaPoistaMulla on myös omena-allergia, mutta kuumennettua omenaa voin syödä. Jos sinä et voi niin jätä toki pois. Voit tilalle laittaa vaikka persikkaa tai päärynää tai jättää kaikki hedelmät pois :) Toimii ihan super hyvin tsatsikin kanssa! Huomaa myös nuo rosmariiniset feta-perunat jotka sopivat kuin nenä päähän tuon lampaan ja tsatsikin kanssa. Ohje vielä tässä http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2014/04/rosmariiniset-feta-perunat.html
VastaaPoistaMinä tein lihan valmiiksi edellisenä päivänä. Taisin sen tuohon ohjeeseen kirjoittaakin eli oikein hyvin voit toimia juuri niin :) Tulehan jättämään kommenttia sen jälkeen kun olet ruoat tehnyt ja syönyt. Olisi mukava kuulla maistuiko :)
VastaaPoistaHieno homma! Tuun todennäköisesti kirjottamaan pääsiäisestä blogissani.:)
VastaaPoistaJa tietty mainitsen , että ohje on sulta. :)
Nyhtölampaan resepti kuulostaa tosi herkulliselta :) Teen pääsiäislampaani reseptilläsi - varmaan maistuu porukoille. Lisäksi varmaan teen valkosipuliperunat ja jotain muuta kivaa, vaikkapa lanttukutioita uunissa. Lihan saakinlämmitettyä uudelleen samoilla lämmöillä. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaNyhtölampaan resepti kuulostaa tosi herkulliselta :) Teen pääsiäislampaani reseptilläsi - varmaan maistuu porukoille. Lisäksi varmaan teen valkosipuliperunat ja jotain muuta kivaa, vaikkapa lanttukutioita uunissa. Lihan saakinlämmitettyä uudelleen samoilla lämmöillä. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaHienoa, toivottavasti nyhtölammas maistuu :) Valkosipuliperunoihin minulla on aivan killeri ohje, tällä tulee ihan parhaat valkosipuliperunat http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/11/maailman-parhaat-valkosipuliperunat.html
PoistaTulehan kertomaan miten ruoka maistui, mielelläni kuulen syteen tai saveen :)
Nyhtölammas valmiina, rosmariiniperunat tekeillä ja tsatsiki maustumassa jääkaapissa...kiitos reseptistä, Anna! Ja ruokailijat kiittävät varmasti :) t. Mirelle
VastaaPoistaNautinnolista ruokailua Mirelle! Toivottavasti maistuu :)
PoistaLammas syöty! Kiitos reseptissä! Oli niiiin hyvää!
VastaaPoistaKiitos hyvästä reseptistä. 30v. yritetty tehdä lähes joka pääsiäinen lammasta, mutta ei ole löytynyt hyvää ohjetta. Tästä tulee meidän pääsiäisherkku jatkossa.
VastaaPoista