torstai 17. huhtikuuta 2014

Pitaleivät ja taivaalliset itsetehdyt kebabit nyhtölampaasta

Tein muutama päivä sitten aivan täydellistä ruokaa. Se oli niin hyvää, että sukat pyörii vieläkin jaloissa :) Tein pulled lammasta eli nyhtölammasta. Sitä jäi kuitenkin oli aika paljon ja mietin miten voisin jatkojalostaa tuon tuotteen. Olin tarjonnut tsatsikia lihan kanssa ja sitäkin jäi yli. Tuli automaattisesti mieleen tehdä kebabit. Astetta paremmat kebabit jossa käytetään mahtavan makuista nyhtölammasta eikö jauhelistasta väännettyä patukkaa. Don't get me wrong, jauhelihasta väännetty patukka on tosi hyvää myös, mutta nyt mentiin ihan eri sfrääreissä. Muistan kun 80-luvun lopulla haimme äidin kanssa kebabia Tampereella Rautatienkadulla (edelleenkin) sijaitsevasta Suleimasta. Tämä kebab maistui aivan sille, aidolle alkuperäiselle lammaskebabille! Joten jos nyhdät lammasta pääsiäiseksi tai muutoin, älä hukkaa ylijäämälihoja vaan teen niistä seuraavalle aterialle taivaalliset kebabit!

Leivoin myös pitaleivät itse. En ollut ennen niitä tehnytkään ja yllätyin kuinka helppoa niiden teko on. Mulla myös onnistui täydellisesti eli kohosivat ontoiksi sisältä. Ohjeen nappasin Mimmin keittiöstä. Tein vain 4 leipää, mutta tuplaa tai triplaa ohje niin saat enemmän.



Pitaleivät (4 kpl)

1,5 dl vettä
½ pussia kuivahiivaa
½ tl suolaa
½ tl sokeria
½ rkl öljyä
3,5 dl vehnäjauhoja

  • Laita kulhoon hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä. 
  • Sekoita sekaan kuivahiiva ja sokeri. Anna seoksen seistä n. 5-10 minuutin ajan. Hiiva alkaa vaikuttamaan tuolla aikaa.
  • Sekoita loput aineet taikinaan ja vaivaa käsin taikinaan hyvä sitko. Vaivaa usean minuutin ajan kunnolla kunnes taikinassa on elastisuutta.
  • Tee taikinasta neljä palloa ja laita ne pöydän päälle liinan alle kohoamaan 20 minuutiksi.
  • Laita leivinpaperi pöydälle ja ripottele jauhoja pellille. Jauhot pellillä auttavat pitaleipiä kohoamaan ontoiksi.
  • Aseta taikina pallot leivinpaperille. Paina palloja litteäksi ja muovaile sormin niistä n. 15 cm halkaisijalta olevia lituskoita.
  • Peitä pitat liinalla ja kohota vielä 15 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 250-275 asteiseksi ja laita uuninpelti kuumenemaan sinne alusta asti.
  • Kun pitat ovat kohonneet ota kuuma pelti uunista ja nosta leivinpaperi sen päälle.

  • Paista pitaleipiä 5-10 minuuttia uunin keskiosassa.



Pitakebab nyhtölampaasta

pitaleipä
kurkkua
tomaattia
fetaa 
jotain tulista kastiketa ( meillä oli Heinzin Mexican Hot Sauce joka toimi yllättävän hyvin)
jääsalaattia


  • Avaa pitaleipä ja täytä se haluamassasi järjestyksessä. 
  • Itse laitoin kaikkia vuorotellen ja kastikkeita joka väliin

Tämä oli yksi parhaista jämäruoista ikinä! Tulen nyhtämään lammasta useamminkin ja odotan yhtälailla näitä jämäkebabeja kuin sitä itse lammasateriaakin :) Nams ja mums! 







6 kommenttia:

  1. Nyt näyttää erittäinkin herkullisilta

    http://humpula.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Nam, onpas hyvännäköinen annos! En ole nyhtölammasta koskaan testannutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti nyhtämään lammasta! Käsittämättömän hyvää. Ja jämät jatkojalostuu loistavadti maailman parhaaksi kebaasiksi :D

      Poista
  3. No nams ja mums tosiaan :) Täytyy toivoa, että lammasta jää viikonloppuna yli, niin saan testattua nuo pitat. Nyhtölammas täytyy testata ehdottomasti myös. Hyvät pääsiäiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! Hyvää Pääsiäistä myös sinulle ja maukkaita herkutteluhetkiä :)

      Poista