maanantai 7. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen paras persikka-rahkapiirakka

Rahkaleivonnaiset kuuluu oleellisena suomalaiseen Pääsiäiseen. Rahkapullat ja muut ovat niin nähty jo, nyt on aika tehdä jotain raikkaampaa ja keväisempää. Persikoiden ihana keltainen väri huokuu keväisyyttä ja en voinut vastustaa niitä. Tänä Pääsiäisenä meillä syödään persikka-rahkapiirakkaa jonka tiedän maistuvan ihan kaikille :)

Lueskelin useita ohjeita ja päädyin valmistamaan tietysti itse pohjan. Tein muropohjan Kinuskikissan ohjeen mukaisesti ja oikein hyvää tulikin. Täytteen ohjeen nappasin Pirkan-sivuilta. Olen edelleenkin vakaasti sitä mieltä, että jos näet vaivaa leipoaksesi jotain tee se pohjakin itse. Aikaa siihen menee tasan vähemmän kuin sen valmispohjan sulattamiseen. Ja se on niin helppoa, että jokainen onnistuu, epäonnistua tässä ei oikein voi. Älä siis pilaa hyvää täytettä pahalla valmispohjalla. Kun kerran teet itse et enää osta valmiita pohjia :) Ja muistakaa esipaistaa se pohja! Mikään ei ole kamalampaa kuin raaka liian vaalea pohja ihanan täytteen alla. Tehdään kunniaa koko tuotteelle, kun on pohja kunnossa maistuu täytekin paremmalta :)




Persikka-rahkapiirakka (24cm piirakkavuoka)

pohja:

125g voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta


  • Vaahdota sähkövatkaimella kevyesti hieman pehmennyt voi ja sokeri.
  • Lisää sekaan kananmuna edelleen vatkaten.
  • Lisää kuivat aineet sekaan ja sekoita kevyesti.
  • Painele taikina piirakkavuoan pohjalle kostein käsin.
  • Laita piirakkavuoka pakkaseen odottamaan uuniin kuumenemista.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.




täyte:

250g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
3 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½-1 sitruunan raastettukuori ja mehu


  • Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään tasaiseksi massaksi.
  • Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.

  • Paista piirakkaa 200 asteisessa uunin alimmalla tasolla n. 25 minuuttia
  • Jäähdytä piirakka hyvin ennen kuin teet päällistä.



päällinen:

800g säilykepersikkaa
½ dl hyytelösokeria
1 dl vettä


  • Valuta persikat hyvin ja leikkaa ne viipaleiksi. Asettele haluamallasi tavalla piirakan päälle.
  • Valmista hyytelökiille pinnalle. Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeriu kiehuvaan veteen koko ajan hyvin sekoittaen. Anna veden kiehahtaa uudestaan, ota pois liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia.
  • Lusikoi sen jälkeen kiillettä persikoiden päälle varovasti. Ensin kevyesti ja sitten runsaammin.
  • Laita piirakka jääkaappiin muutamaksi tunniksi asettumaan ennen tarjoilua. Voit hyvin valmistaa myös edellisenä päivänä.



Tämä oli todella raikas ja ihana piirakka. Maistui selkeästi Pääsiäiselle ja keväälle!





10 kommenttia:

  1. Persikka-rahkapiirakka on pääsiäisen IHAN EHDOTON juttu!! :) Ilman persikoita ei tuu pääsiäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on totta. Onneksi persikat muuntuvat moneksi jos rahkapiirakka on jo syöty ;)

      Poista
  2. Tein ja tuli aivan ihana piirakka! Sopii kyllä täydellisesti tähän pääsiäisen aikaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitpas sinä nopea :) tosi kiva, että maistui! Ja kiitos palautteesta :)

      Poista
  3. Muropohjaiset rahkapiirakat on meillä suurimpia suosikkeja. Täytteeseen tulee laitettua aina joko persikkaa, aprikoosia tai marjoja. Kyllä pääsiäiseksi pitää taas leipoa jotain tällaista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin taas tykästyin rahkapiirakoihin monen vuoden tauon jälkeen. Ehkä lapsuuden traumat kuivista rahkapullista on jo ohi niin uskaltaa itsekin kokeilla taas rahkaleivonnaisia.

      Poista
  4. Tein ohjeellasi ja kyllä tuli ihanan raikas piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistui! Täytyykin taas tehdä itse myös lisää piirakkaa :)

      Poista
  5. Tehtiin kans tätä, mutta laitettiinkin puolet piirakasta vadelmapäällisellä, kun ei osa perheestä välitä persikasta. Tosi hyvä ohje, teen ihan varmasti toistekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätähän voi tosiaan varioida kuinka haluaa :) vadelmat olikin hyvä idea, varmasti tosi hyvää!

      Poista