Karkkipossu saa nimensä makeasta kastikkeesta jossa on karamellikastike pohjana. Äklömakeaa tämä ei kuitenkaan ole vaan soija suolaisuus ja korianterin maut leikkaavat sokeria aika hyvin. Mitään sweet and sour hässäkkää tämä ei ole, hyi :) Ohjeen nappasin Ruokalasta ja he ovat kopioineet reseptin suoraan Farangin keittokirjasta jossa tämäkin ohje on. Nämä tuoksut veivät mut hetkessä takaisin Balille!
Karkkipossua Farangin tapaan
1,5 kg possun kassleria
suolaa
Haudutusliemi:
2 solovalkosipuli siivutettuna
8 cm pala inkivääriä siivutettuna
9 dl vettä
4,5 dl soijakastiketta
2,5 dl valkoviiniä
1,5 dl osterikastiketta
1, 25 dl sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
3 kanelitankoa
5 tähtianista
Uppopaistamiseen:
1 l rypsiöljyä
Karkkikastike:
2,5 dl haudutuslientä
2 tähtianista
2 kanelitankoa
2 tl chilirouhetta
1 dl vettä
250g palmusokeria
1 dl fariinisokeria
nippu tuoretta korianteria
1 punainen chili
- Ota possu huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistamista. Suolaa possun pinta kevyesti.
- Valmista haudutusliemi laittamalla kaikki sekaisin isoon pataan tai kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
- Laita possu haudutusliemeen ja kansi päälle. Laita pata/kattila 100 asteiseen uuniin n. 5 tunniksi.
- Ota sen jälkeen liha pois nesteestä ja anna jäähtyä.
- Jäähtymisen jälkeen kääri liha folioon tai leivinpaperiin ja laita se jääkaappiin. Laita lihan päälle joku kevyt paino. Itse laitoin leikkuulaudan lihan päälle ja laudan päälle ison pussin perunoita painoksi.
- Ota haudutusliemestä talteen n. 2,5dl ja laita se myös jääkaappiin, Homma jatkuu seuraavana päivänä.
- Seuraavana päivänä leikkaa liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi valmiiksi enne uppopaistamista. Paista liha juuri ennen tarjoilua.
- Uppopaista liha 180 asteisessa öljyssä pienissä erissä kunnes liha on kauniin kullan ruskeaa. Reikäkauha on oikein kätevä tässä hommassa. Laita liha talouspaperin päälle valumaan.
- Valmista karkkikastike ennen tarjoilua. Voit vielä lämmittää sen uudelleen jos se ehtii hieman kovettumaan odottaessa.
- Kuori jääkaapissa olleesta haudutusliemestä rasva pois pinnalta. Kaada kattilaan.
- Lisää haudutusliemeen tähtianikset, kanelitangot ja chilirouheet. Kiehauta ja laita sivuun.
- Laita toiseen kattilaan palmusokeri, fariinisokeri ja vesi. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes se tuoksuu paahtuneelta. Älä polta sokeria, siksi mieto lämpö!
- Poista toisesta nesteestä kanelitangot ja tähtianikset. Lisää sen jälkeen varovasti kuumaan karamelliin liemi.
- Kiehuttele kastiketta miedolla lämmöllä kunnes se sakenee. Tähän menee noin tunti.
- Lisää lopussa hienonnettu tuore korianteri ja renkaiksi leikattu chili (siemenillä tai ilman)
- Yhdistä liha ja kastike toisiinsa ja kaada tarjoiluastiaan.
- Tarjoile basmatiriisin kera. Pöydässä voi olla riisiviinietikkaa mausteena jota jokainen saa annostella itse leikkaamaan kastikkeen makeutta.
Aikaahan tämän valmistaminen todellakin ottaa, mutta oli ruoka sen verran hyvää, että se todellakin kannatti. En ehkä ihan joka viikko tätä lähtisi valmistamaan, mutta muutaman kerran vuodessa ainakin. On helppo ymmärtää miksi se onm Farangin suosituimpia annoksia. Itsehän en possusta juurikaan pidä, mutta tämä oli hyvää! Ei maistunut joulukinkulta vaan aromaattiselta! Suosittelen ihan kaikille kokeilemaan.
No, jopas oli pitkän kaavan mukaan, mutta todella herkullisen näköistä. Pakkohan tätä on joskus kokeilla :)
VastaaPoistaPitkällä kaavalla kokkaamista todellakin! Mutta suositeltavaa joskus :) oli hyvää!
Poista