maanantai 26. toukokuuta 2014

Kuukauden Vierailija toukokuu: Itsetehtyjä raakamakkaroita

Kuukauden vierailijana on tällä kertaa minulle Facebookin kokkailuryhmistä tuttu nainen. Hän on itsekin aloittanut bloggailun hiljattain ja pyysin häntä vierailijaksi blogiin. Onneksi Mirkku suostui koska tämä nainen osaa kokata :)
Haluatko sinäkin kuukauden vierailijaksi? Ota yhteyttä ruokasurffausta@gmail.com :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Olen otettu, ihailemani ruokabloggaaja Anna pyytää minua kuukauden vierailijaksi blogiinsa Ruokasurffausta! Tämä kyseinen nainen on ”syyllinen” siihen, että aloitin oman ruokablogin pitämisen alle 2 kuukautta sitten, tällainen siitä syntyi: Mirkun Kokkaukset ja Tuunaukset 
Eksyin Annan blogiin ja ihastuin kuviin ja resepteihin, lähti ajatus voisinko minäkin!? :) Hän ystävällisesti neuvoi ja vastasi lukuisiin kysymyksiini, siitä se sitten lähti… nyt olen täysin hurahtanut tähän hommaan! Olen aina rakastanut kokkaamista ja kauniiden annosten asettelemista sekä kuvaamista, nyt minulla on kanava johon jakaa ne… eivät jää enää koneelle piiloon! :)

Omassa blogissani pyrin julkaisemaan itsekehittelemiäni jotain uutta sisältäviä ruokia (myös leivonnaisia) selkeine resepteineen. Löytyy hieman vaikeampaa mutta ihan helppoa arkistakin. Minusta tärkeintä on, että ruoka maistuu sekä näyttää hyvältä! Aina ei onnistu, täysiä fiaskojakin sattuu… mutta ei lannistuta, uutta yritystä vain! Keittiössä häärääminen on aivan ihanaa, uuden kehittely ja inspiraation virtaus! :)

Olin pitkään miettinyt makkaroiden valmistusta itse, nyt siihen avautui loistava tilaisuus. Kahlasin netissä kymmeniä reseptejä läpi ja kirjasin itselleni omasta mielestäni parhaat vinkit ylös. Makkarat onnistuivat oikein hyvin, mitään suurempaa ongelmaa ei ollut ja yksikään makkara ei räjähtänyt! :D Ainoa mitä korjaan seuraavalla kerralla, niin laitan enemmän rasvaa… makkaranteossa ei nimittäin kannata säästellä rasvan määrässä, muuten lopputulos on kuiva! (reseptiin on korjattu rasvan määrä oikeaksi)

Sitten itse reseptiin. Itse ostin tätä varten lihamyllyn, jonka mukana tuli makkarasuppilo (taitaa nykyään tulla vakiona mukana kaikissa). Tämä on omalla lihasvoimalla toimiva ;) Hinta oli vaatimattomat 29,90€ Halpa-hallissa, mutta näitä löytyy jokaisesta isommasta tavaratalosta… hinta pyörii 20-30€:n välillä. Ehkä kuitenkin seuraavan kerran pyydän lihakauppiasta jauhamaan lihan valmiiksi, esim Savo-Karjalan Lihassa. Lihan jauhaminen ostaessa maksaa vain 1€/kg, kyllä maksan mielellään tuon hinnan.
Lihanjauhaminen tällä välineellä oli suht aikaanvievää, kuuma tuli myös… käy toki hyvästä kuntoilusta ;)


MAKKARAMASSA

1,5 kg porsaan kinkkua
0,5 kg siankylkeä
0,5 kg silavaa
25 g paprikajauhetta
3 g meiramia
½ dl hienoa merisuolaa
2  kokonaista valkosipulia
porsaan suolta (myydään yleensä lihakaupassa 5-10 metrin pätkänä, joka riittää hyvin 2kg:n lihamäärään)

 • Laita kaksi valkosipulia kokonaisena uuniin (leikkaa hattu pois), anna olla 15 minuuttia 200 asteessa

 • Pursota kynnet ulos kuoristaan, painele veitsen lappeella tahnaksi. Voit vielä veitsen terällä vähän paloitella. Tämä muuten on hyvä keino, jos käytät valkosipulia kylmään kermaviilikastikkeeseen!
 • Tässä lihakimpaleet odottamassa jauhamista, siankylki on valmiiksi viipaloitua koska sattui olemaan tarjouksessa…

 • Jauha liha myllyn läpi. Itse jauhoin vain kerran isoimmalla (myllyssä on useampi reikä vaihtoehto). Tällöin lihasta ei tule liian tiivistä ja lopputulos on mehevä!

 • Pujota suoli suppilon läpi. (laita suoli likoamaan astiaan yön yli, tällöin sen suolaisuus tasapainottuu ja se pehmenee ja on helpompi käsitellä)

 • Suoli on yllättävän kestävää tekoa, saa aika ronskisti käsitellä että rikki menisi. Itsekin ensin hyvin varovaisesti pujottelin, kunnes huomasin että pystyy käsittelemään ihan napakoin ottein :)
 • Heitä massan sekaan tarvittavat mausteet, sekoita käsin tiiviiksi massaksi

 • Kannattaa jakaa massa, jotta osan saa kylmään… kuitenkin makkaran pursotuksessa suoleen kestää jonkin aikaa, näin liha ei joudu olemaan huoneenlämmössä liian kauan

 • Itselläni meni hermo tuon halvan lihamyllyn pursottimeen ja tuunasin pursotinta hieman… minulta löytyy kerman/pikkuleipien pursotukseen tarkoitettu pursotin… leikkasin hieman lihamyllyn mukana tulleen suppilon reunaa pois ja se istui mukavasti tähän pursottimeen…
 • Oli muuten nopea pursottaa tällä :)

 • Pursotustapoja on monia. Itse laitoin suolen alkuun solmun, joka pysyi oikein hyvin paikallaan. Pursotin n.15-20cm pätkiä massaa suoleen, kieputin päähän suolta ja katkaisin saksilla. Voit pursottaa myös kokonaisen pötkön ilman kieputtamista. Tai voit kieputtaa makkaroiksi ilman katkaisua. Minusta tämä on varsin kätevä tapa.

 • Makkaroiden kypsennyksessä on myös monia tapoja. Testasin monta. Parhaaksi totesin uunissa vedessä kypsennyksen, tällöin lopputulos on mehevä ja makkarat eivät räjähtele.
 • Laita makkarat uunivuokaan, lämmintä vettä kunnes peittyvät

 • Paista makkaroita 175 asteessa 25 minuuttia. Kun laitat huoneenlämpöiset makkarat lämpimään veteen kuumaan uuniin, lämpöero ei ole niin iso että kuori repeäisi paineesta. Toki tilannetta kannattaa seurata ja jos näyttää että paine on liian iso ja kuoret halkeilevat, niin tee reikiä cocktailtikulla!
 • ! Valmiit makkarat ovat aika vaaleita, tarkoitus on kypsennyksen jälkeen paistaa ne pannulla, grillata, tai kuten minä tein; valmistin uunissa grillivastuksella !

  Itsetehtyjä makkaroita, sinappia, chilikastiketta, kurkkuviipaleita ja maissia…
  JESTAS ETTÄ OLI HYVÄÄ, SUOSITTELEN!

2 kommenttia:

 1. Tämä ohjeistus tulikin tarpeeseen, kiitos!
  Sain nimittäin juuri synttärilahjaksi lihamyllyn yleiskoneeseeni, ja siinä tuli mukana myös makkarasuppilo. Tarkoitus olisi myös kokeilla näitä raakamakkaroita. Tässä oli ainakin hyvin yksityiskohtaiset ohjeet tekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mirkku teki kyllä aivan erinomaiset ja yksityiskohtaiset ohjeet makkaran tekoon. Itselläni myös korkkaamatta vielä. Yleiskoneessani on myös lihamylly. Pitäisi testiä :)

   Poista