lauantai 18. tammikuuta 2014

Tom Yam keitto - Ruokasurffauksen lempiruokaa

Tom Yam keitto on yksi lempiruoistani. Voisin helposti syödä sitä joka päivä. Jokainen lusikallinen tätä taivaallista nestettä on kuin paras Michelin tähden ravintolan annos. Tämä on ruokaa minun makuuni! Tom Yam keitto kuuluu oleellisena osana mm. thaimaalaiseen ja laosilaiseen keittiöön. Itselleni tämä on tullut tutuksi Tampereen parhaimmasta thaimaalaisesta ravintolasta Thai & Laos. Sen jälkeen keittoa olen syönyt ulkomailla ja parhaan ikinä Balilla viime talvena. Se oli niin hyvää, että lähes 50 asteen helle ja yli 100 kosteusprosentti ei haitannut kun tätä kuumaa happaman tulista nestettä lusikoin nieluuni. Rakkautta. Otinkin sen Balin keiton tavoitteekseni ja lähdin maustamaan sen mukaisesti. Keitosta tuli parasta ikinä ja voisin sanoa, että 100% täydellinen replika. Mahtava onnistumisen tunne!

En ollut ennen tehnyt keittoa itse joten ostin kaupasta Spice Up:n Tom Yam tahnaa jota myydään ainakin isoissa marketeissa. Ohjetta lunttasin muuten Australian Allrecipestä ja muokkailin matkalla kunnes tavoitin sen oikean maun johon Balilla rakastuin. Keittoa tulee iso satsi, mutta niin saa tullakin, tämä on täydellistä keventäjille! Kaloreita ei ole kuin nimeksi, mutta makua sitäkin enemmän.

Maku jota tässä tavoitellaan on happaman tulinen. Limen tulee maistua ihanan happamana muiden mausteiden seasta ja chilin pitää poltella suuta ihanasti. Tom Yamia voi tehdä myös jättikatkaravuista, mutta sattuneesta syystä ne ovat aika hintavia Suomessa joten päädyin broileriin siksi :)




Tom Yam - keitto

2 litraa kanalientä (esim. fondista tehtynä)
2,5 rkl tom yam - tahnaa (spice Up)
5 sitruunaruohon vartta
8 kaffir limen lehteä
400g maustamatonta broilerin rintafilettä/ohutleikettä
250g herkkusieniä
3-5 rkl kalakastiketta, maun mukaan
1 dl limenmehua
tuoretta chiliä oman maun mukaan
nippu tuoretta korianteria



  • Valmista kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi kattilassa.
  • Kun kanaliemi kiehuu, lisää tom yam-tahna sekaan ja kiehuttele pari minuuttia.

  • Leikka broileri ohuiksi suikaleiksi.
  • Leikkaa sitruunaruoho n. 5cm paloiksi ja lisää nesteeseen yhdessä kaffir limen lehtien kanssa.
  • Leikkaa tuore chili renkaiksi ja lisää keittoon. Tähän en osaa antaa ohjetta kuinka paljon chiliä laitetaan koska ensinnäkin makuja on niin monia ja chilejä on monia. Itse ostin isoja hollantilaisia punaisia chilejä ja niitä meni jopa 3.
  • Lisää broileri, kalakastike ja limenmehu nesteeseen. Kiehuttele n. 5 minuuttia kunnes broileri on kypsää.
  • Viipaloi tuoreet herkkusienet ohuiksi ja lisää keittoon.
  • Leikkaa korianterin varret hienoksi silpuksi mukaan keittoon. 
  • Ripottele lopussa hienonnetut korianterin lehdet keiton päälle.





Tämä on täydellistä ruokaa minulle. Suosittelen ehdottomasti tekemään, rakastutte varmasti makuun jollei keitto ole aikaisemmin jo tuttu :)


4 kommenttia:

  1. Käytän samaa tahnaa mutta laitan sitä aina koko purkin. Lisäksi raastan sekaan myös inkivääriä ja siivutan vähän chiliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuullostaa tosi hyvälle :) reseptejä on monia ja makuja on monia.

      Poista
  2. Eilen kokeilin, ja onnistui. Tuli kuulemma mieleen yam yam -nuudelit, hyvässä mielessä siis :D

    VastaaPoista