maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kuukauden Vierailija huhtikuu: Aidot bosnialaiset jauheliha cevapit ja pitaleipä

Huhtikuun blogivieraan postauksesta olen erityisen iloinen. Bloggaajakaverini Sanja päätti jakaa ihanan cevapi ohjeensa blogissani mikä on suuri kunnia minulle. Pyysin Sanjalta sitä erityisesti ja hän teki sitä. Olen niin otettu! Olen käynyt matkalla Sanjan kotimaassa Bosnia Herzegovinassa ja rakastuin maahan välittömästi. Söimme siellä taivaallisia cevapi-lihapötköjä joista taisin hehkuttaa blogitekstissänikin. Nyt Sanja on avannut reseptiarkkuansa sen verran, että on valmistanut ihanaa cevapia ja sen kanssa tarjottavaa leipää. Jos ei vielä tullut siis selväksi, matkustakaa hyvät ihmiset Bosniaan ja kokekaa sen käsittämätön kauneus, historia, ihanat ihmiset ja taivaallinen ruoka! :)




Hei!

Olen Sanja, Annan blogikaveri.  Jotkut saattaa tuntea minut Sokerivaltakunta-blogista. Tänään vierailen Annan ihanassa blogissa.
Ja niin kuin kohtelias vierailija, tuon Annalle tuliaisia omasta kotimaastani. Harmi kun asumme niin kaukana toisistamme, että tuliainen on kuva- ja reseptimuodossa,  mutta Anna on jo käynyt minun kotimaassani (Bosnia) ja maistoi paljon parempia cevapia, kuin minun tekemiä. 
Cevapit ovat (tavallaan) bosnialaisen fast food laji. Niitä saat melkein jokaisesta nurkasta ja jokaisesta paikasta. Usein kaupungin parhaat cevapit saat vaatimattoman näköisistä peltikojuista. Ja jos et ole tietoinen kuka tekee parhaat cevapit kaupungissa, sinun on sitten etsittävä paikka missä on kaikista pisin jono ja odottaa siellä, sillä paikalliset eivät ole niin tyhmiä odottamaan jopa puoli tuntia oma fast food annos, kun ihan pari metrin päästä saisivat sen heti. Hyvä kannata odottaa!
Melkein jokaisessa Bosnian kaupungissa on oma versio cevapista.  Kuitenkaan niillä kaikilla ei ole sama maine. Tunnetuimpia ovat minun kotikaupungin Banjalukan banjalucki cevap ja meidän pääkaupungin Sarajevon sarajevski cevap. Meidän kotona on aina riitä siitä kumpi on parempi, sillä itse vahvasti puolustan oma kotikaupungin mainetta ja mieheni valinta on aina Sarajevo missä hän asui lapsuudesta sotaan asti. Niin kuin jokainen joka on ikinä käynyt Sarajevossa hänkin on rakastunut Sarajevoon ja kaikkeen Sarajevoon liittyvään kuten Sarajevon cevapin. Ja kun mies on meidän perheen grilli mestari,  meillä syödään aina sarajevski cevap. Paitsi silloin kun kävimme Ruotsissa ja miehen veli osti minulle Brajlovic banjalucki cevap. (Tänne brajlovic kuva) Hyvällä tuurilla, sitä saa myös Turun Deli marketista, Eerikinkadulla.
Monien mielestä ainoa ero Banjalukan ja Sarajevon cevapissa on muoto. Sarajevon on sormimuotoinen ja Banjalukan on vähän niin kuin neljä sormia yhdessä. Tähän minä lainasin kuvia netistä, koska meikäläisen tekeleet eivät anna riittävän hyvää kuvausta tästä herkusta.


Cevapi ovat myös meidän bosnialaisen ruoan symboli. Esimerkiksi, kun avattiin ensimmäinen McDonalds Bosniassa, Sarajevossa, Sarajevon paras cevapi paikan omistaja toi tullessaan tupaantuliaiseksi arvaapas mitä? Cevapit tietenkin :)
Cevapien lisäksi, suosikki bosnialaisen fast food laji on filotaikinasta tehty piirakat, mistä on blogissani jo paljon kirjoitettu.  Tälläkin hetkellä se on siellä aiheena ja jos haluat kokeilla tehdä filotaikinaa itse ohje löytyy tästä
Jos kaulin ei ole sinun juttu ja bosnialainen ruoka houkuttelee, kokeile tehdä cevapit!
Aito cevapi ohje on hyvin pidetty salaisuus. Se on vain mestareilla, mutta mekin tavalliset kykenemme tehdä hyviä ja oikein maukkaita kopioita. Joku pieni juju kuitenkin puuttuu:
Cevapi-lihapötköt (n. 30 kpl)

500 g rasvaista naudanjauhelihaa
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
2 valkosipulin kynttä, murskattuna
1/2 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.  Kannattaa sekoittaa pitkään (esim. taikinakoneella, että massasta tule tiiviimpi, tahmea ja pahasti tarttuu käsiin). Kostealla kädellä muotile murekkeita ja paista grillissä. Voit paistaa myös pannulla, mutta tulos ei ole silloin niin hyvä. Äläkä missään nimessä paista niitä uunissa!




Jos ei huvita tehdä ja tekee mieli syödä,  Lidlistä saat aika hyviä pakastecevapeja. Mutta jos etnokaupasta löydät Brajlovic merkkisiä, voit jo sanoa, että kävit Bosniassa syömässä. Ne ovat loistavia. Muita merkkejä etnokaupoista en suosittele, sillä ne ovat tehty Lähi-Idän reseptillä ja ovat jotain ihan muuta kuin bosnialaiset cevapit, mistä Anna tykkää.




Cevapia syödään sipulin ja pitaleivän kanssa.
Sipulit leikataan lohkoiksi ja ripotellaan päälle suolaa.


Pitaleipä (bosniaksi lepinja tai somun) on myös saatavilla etnokaupoista, pakastettuna, mutta sitä on myös helppo tehdä itse. 


Pitaleipä

vehnäjauhoja
suolaa
hiivaa ja
vettä
(vehnälesettä)

Tee tavallista löysämpi leipätaikina ja anna kohota. Vaivaa taikina ja kauli pienia pitaleipiä. Tarvitset runsaasti jauhoja kaulintaan.  Ripottele pöydälle vehnälesettä ja laita pitaleivät päälle kohoamaan.  Tee ristikko kuvioita puutikkulla juuri ennen paistamista.  Paista uunissa 275 asteessa noin 7 minuuttia.









9 kommenttia:

  1. Ihana postaus <3 Ehdottomasti kokeilen :)

    VastaaPoista
  2. Onko todella 2 tl suolaa 500g lihaan? Kuulostaa aika suolaiselta :) Pitääpä tehdä kokeeksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit sinä vähentä, jos haluat, mutta ne ovat voimakassuolaisia, kuten kaikki meidän ruoka :)

      Poista
    2. Heh, suomalaisetkin on aika voimakassuolaisia. Eli kuuluu reseptiin, kiitos :)

      Poista
  3. Kiitos Anna, kun avasit bloggisi ovet minulle ja Bosnialle. Minua itkettää joka kertaa kun luen sinun mielipidettä kotimaastani. Ihana fiilis kun tiedät, että joku vieraskin rakastui minun Bosniaan. Toivottavasti monet muutkin kävisi siellä tutustumaassa parasta mitä Bosnia voisi näytä ja antaa. Sodan leima on meillä jo liian kauan. On aika tutustua erilainen Bosnia ja Herzegovina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mistä Suomesta saisi aitoa bosnilaista sopska-salaatin juustoa? Nimenomaan bosnialainen hakusessa.

      Poista
  4. Varmaankin hyvää ,vaikken lihaa enään syökään.,Mutta Sanja ,on ne lähi-idänkin kebabit hyviä;D Jännästi ovat ottomaanit jättäneet jälkiä niin ruokaan kuin kieleenkin,ja eri kielessä samantapaiset sanat vain hieman eri muodossa:)

    VastaaPoista
  5. Kiitos loistavasta ohjeesta.

    Muutamaankin otteeseen tehnyt, ja aina loppuvat kesken...

    Itse muokkasin ohjetta siten, että lisäsin savupaprikajauhetta 2tl. Ja ruokasoodaa 3/4 tl.

    Hyviä nekin lisänä jo hyvään reseptiin.

    VastaaPoista