tiistai 13. toukokuuta 2014

Vanhanajan herräsväen pikkuleivät - leivontaa mummun kanssa

Mummu täyttää Juhannuksena 90. Mummuni on paras mahdollinen mummu mitä kenelläkään voi olla. Ja mummu on edelleenkin melko hyvässä kunnossa. Hän asuu hissittömän kerrostalon neljännessä kerroksessa ja edelleenkin melkein päivittäin kulkee rappuja ylös alas. Mummu on ollut aikanaan keittäjänä (kokkina) ravintolassa Tampereella ja uskonkin saaneeni innostukseni ruoanlaittoon jo äidinmaidossa. Meillä on aina syöty hyvää ruokaa ja kaikki on tehty itse. Mummu on melko moderni mummu, tykkää käydä syömässä thaimaalaista ja kiinalaistakin ruokaa. Asumme onneksi samassa kaupungissa niin näemme toisiamme tarpeeksi usein. Olen leiponut mummun kanssa muutaman kerran aikaisemmin ja olen saanut häneltä vanhoja perinnereseptejä joita olen postannut myös tänne blogiin, mummun luvalla tietysti.

Nyt kun mummu tääyttää 90 Juhannuksena on tietysti järjestettävä juhlat. Minä olen saanut kunnian hoitaa cateringin juhliin eli leipoa kaiken. Pikkuleipiä mummu halusi tehdä itse. Hän ei enää jaksa seistä niin pitkään kuin pikkuleipien teko vaatisi joten minä tein pikkuleivät ja mummu opasti. Oli hienoa oppia mummulta nämä pikkuleivät joita meillä on ollut aina jokaisissa juhlissa. Jatkossa niistä todennäköisesti vastaan minä. Mummulla on todella vanha reseptivihko jossa kaikki hänen ohjeensa ovat.









Vanhanajan herräsväen pikkuleivät (n. 35 kpl)

200g voita (oikeaa voita, ei margariinia missään tapauksessa)
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja

  • Sulata voi kattilassa.
  • Kun voi on sulanut lisää sekaan sokeri ja sekoita.
  • Yhdistä jauhot, sekoita ja lisää sekaan. 
  • Sekoita taikina hyvin sekaisin puulusikalla.
  • Laita taikina jääkaappiin kovettumaan. Taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.


  • Kun taikina on kylmää painele se sormin jauhotetulle alustalle tasaiseksi levyksi n. 2-3mm paksuiseksi.
  • Voit yrittää myös kaulita taikinaa, mutta minulta se ei onnistunut vaan tyydyin painelemaan sormilla tasaiseksi. 
  • Ota muotti millä haluat tehdä pikkuleivät. Mummun muottina on vanha snapsilasi, mutta voit käyttää mitä tahansa muottia.

  • Ota muotilla taikinalevystä pikkuleipiä ja nosta uuninpellille.

  • Toista niin kauan kunnes taikina on loppunut.
  • Paista pikkuleipiä 200 asteisessa uunissa n. 8-12 minuuttia riippuen uunista.


  • Kun pikkuleivät ovat tulleet uunista ja ovat vielä kuumia laita yhdelle pikkuleivälle nokare vadelmahilloa ja laita toinen pikkuleipä päälle. 
  • Pyörittele pikkuleipä heti kuumana sokerissa.
  • Säilytä pikkuleipiä jääkaapissa. Voit myös pakastaa ne odottamaan tarjoilua.
Maailman paras mummu <3 Kuva laitettu mummun luvalla








20 kommenttia:

  1. Aaw, näyttää hyvältä :)

    Yleensä en ole perinteisten enkä myöskään hilloa/marjoja sisältävien leivosten ystävä mutta näistä mulla on lämpimiä muistoja :)

    Ja sun mummin käsiala muistuttaa niin kovasti oman jo edesmenneen mummoni käsialaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ole perinteisten leivosten ystävä erityisesti, mutta nämä ovat kyllä ihan huikeita.
      Mummuilla on mummujen käsiala <3

      Poista
  2. Ihanaa! Oma mummo on kanssa tosi rakas ja tärkeä ♥ kiitos reseptistä, pakko o kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Nämä sulavat suuhun. Voiset pikkuleivät ovat ihania!

      Poista
  3. Hienoa, että mummusi on edelleen noin toimelias. Niin sitä kunnossa ja virkeänä pysyykin.:) Ja parasta oppia juuri tuollainen, kun yhdessä tehdään ja siirretään opit seuraavalle sukupolvelle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkäri onkin sanonut mummulle, että ne portaat neljänteen kerrokseen ovat hänen sydänlääkkeensä. On ollut hienoa oppia mummulta ja jakaa oppia eteenpäin.

      Poista
  4. Onnea mummulle ja ihania pikkuleipiä olette tehneet <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrotaan onnittelut! Ja on ihania pikkuleipiä kyllä, oikeita klassikkoja!

      Poista
  5. Lämpimät onnittelut mummulle! Tuo reseptivihko on oikea aarre <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu, välitetään eteenpäin :) Se reseptivihko on täynnä ihania ohjeita, ehkä sen joskus saan itselleni.

      Poista
  6. Kiitos erittäin hyvästä ohjeesta!! Äsken maistoin ensimmäisen enkä muista koska olisin yhtä hyviä pikkuleipiä syönyt varsinkaan tätä laatua!!

    VastaaPoista
  7. Nämä ovat kyllä ihan uskomattoman hyviä. Kun ottaa yhden ei voi lopettaa syömistä :) Kiva kuulla, että maistui myös sinulle.

    VastaaPoista
  8. Miehen sisko pyysi laittamaan ISOT kiitokset jaetusta ihanuus-reseptistä. Aikoi ottaa omakseen ja jatkaa tällä ohjeella loppuelämänsä. ♡ Oli aivan mahtavia pikkuleipiä.nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan välitetään mummulle terveiset hyvästä ohjeesta :)

      Poista
  9. Minulla tuli ihan kyynel silmään, kun luin mummua käsittelevän tekstin tuossa noista Herrasväen leivistä.Ihan mahtavaa, että sinulla on tuollainen mummu. Minun isoäidit ovat kuolleet jo ajat sitten (minun mielestä liian aikaisin) Minäkin sain varmaan ensi kipinän ruokaan ja leivontaan juuri mammalta. Hän oli pula-ajan nähnyt, niin hän yritti kohteliaasti syödä minun "kokeilut". Muistan, kun tein ensimmäisen kuivakakkuni. Sen nimi oli hiekkakakku, ja se onnistui hyvin. Olin niin onnellinen siitä. Mutta tuollaiset isoäidit ovat kyllä kullanarvoisia. Ihana juttu, että sinulla on sellainen vielä elossa. Kaikkea hyvää teille molemmille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta viestistäsi. Mummut ovat parhaita ja itseasiassa tämäkin teksti on jo 2v sitten kirjoitettu ja mummua ei enää ole. Hän nukkui pois vuosi sitten pitkän hyvän elämän jälkeen. Onneksi sain reseptit talteen ja tuo musta vihko on kullan arvoinen! Ihanaa kesää myös sinulle <3

      Poista
  10. Tämä on kyllä helpoin ja maittavin taikina.Tein kokeeksi näitä ja erään toisen leipurin ohjeen mukaisia. Kavereita kun kävi kylässä, niin pistin heidät arvioimaan, kumpi on parempaa. Peli kun oli 7-0, niin en enää kysellyt :)

    VastaaPoista
  11. Hei! Nämä ovat aivan mielettömän hyviä. Tuskailin vaan taikinan kanssa, mutta sitten laitoin kelmun levyn päälle, sain hyvin kaulittua ja olivat helppo leipoa. Kaunis kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  12. Kiitos tästä mahtavasta reseptistä! Tein nämä pikkuleivät ensimmäisen kerran kaksi joulua sitten, kun oli minulla edessä ensimmäinen joulu ilman omaa mummini. Hän teki näitä aina joka joululle. Pikkuleivät maistuivat aivan yhtä hyvälle kuin minun mummini kun tekemät. ❤️

    VastaaPoista